I år har den amerikanska börsen återhämtat sig bra efter den kraftiga nedgången under 2008. Kurserna har stigit med drygt 25 procent, mätt i dollar. Dock har vi svenskar inte fått lika stor avkastning i våra USA-fonder, utan har fått nöja oss med cirka 15 procents avkastning.
Skillnaden är valutakursförluster som beror på att den amerikanska dollarn har tappat i värde mot den svenska kronan. I början av året kostade en dollar cirka 7,75 kronor, men har sedan fallit till cirka 7,20 kronor. Dollarns nedgång gör att när värdet av våra USA-fonder räknas om till svenska kronor blir de mindre värda, vilket ger en lägre avkastning.
Under året har de flesta indikatorer vänt upp i USA, bland annat industriproduktion, framtidstro och tillväxt . Under årets tredje kvartal växte den amerikanska ekonomin med 2,8 procent i årstakt, vilket visar att landet är förbi det värsta. Efterfrågan på hus har också ökat.
För den närmaste framtiden är det dock lite oroande att indikatorerna har vänt den senaste tiden. En anledning är osäkerheten kring avvecklingen av stimulansåtgärderna, och hur den amerikanska ekonomin ska kunna klara sig utan dem.
En annan lite oroveckande aspekt är sparandet. Det har vuxit kraftigt under året, vilket har lett till att konsumtionen inte har tagit fart på samma sätt som bedömare hade önskat. USA är mycket beroende av den privata konsumtionen som utgör två tredjedelar av den amerikanska ekonomin, vilket är en betydligt större andel än den europeiska.
En positiv aspekt för konsumtionen och den amerikanska ekonomin som helhet är att räntorna är extremt låga och väntas förbli så en lång tid framöver. Igår lämnade den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, sin styrränta på oförändrad nivå 0,0-0,25 procent, och vidhöll att den ekonomiska situationen talar för fortsatt låg ränta under en utdragen period.
En annan anledning till de låga räntorna är den låga inflationen. De senaste månaderna har den till och med varit negativ. Trots att deflation egentligen är dåligt kan man se den som lite positiv denna gång, då den till stor del beror på lägre råvarupriser och inte direkt på lägre priser för vad USA producerar.
Även om bolagens vinster har fallit kraftigt har aktiemarknaden skjutit i höjden. Börsen tenderar alltid att se in i framtiden och då hoppas den att bolagens vinster återkommer. Värderingsmässigt har den amerikanska aktiemarknaden stigit kraftigt.
Ser vi till analytikernas förväntningar på vinsterna för i år, de som presenteras i början av nästa år, så räknar de med kraftiga vinster. P/e-talet ligger idag på över 20, vilket är klart högre än innan börsen kollapsade förra året, vilket är oroveckande.
Men klarar bolagen att leverera vinster i nivå med förväntningarna ser framtiden ganska ljus ut. Ser man till p/e-talen för de kommande tolv månaderna så ligger de idag under nivåerna före börskraschen. Samma sak gäller för helåret 2010.
Därför blir det mycket spännande att följa rapporterna som presenteras i början av nästa år. De kommer att avgöra börsutveckling under åtminstone det första halvåret 2010.