Bland det första många människor gör när de får lite mer pengar är ofta att köpa lite dyrare varor. Det är ett enkelt sätt att höja sin status och visa att det går bra. I tillväxtländerna, bland annat Brasilien, Ryssland, Indien och Kina sker det en stor klassresa, från fattigdom till rikedom.
Idag står USA för nästan 30 procent av den globala privata konsumtionen, men den förväntas minska till 20 procent om drygt 10 år, enligt den schweiziska investmentbanken Credit Suisse. Istället är det Kina som kommer att ta på sig ledartröjan och stå för drygt 20 procent av den privata konsumtionen. Idag står kineserna för drygt 6 procent.
Kineserna, liksom de flesta andra människor, tycker om att köpa lyxprodukter, kläder, klockor, bilar och champagne. Och i takt med att konjunkturen vänder och fler människor får en förbättrad framtidstro finns all anledning att tro att lyxkonsumtionen ökar. I Sverige spår Handelns Utredningsinstitut att fler drar på sig spenderarbyxorna nu när räntorna är så låga och ytterligare skattesänkningar är att vänta nästa år.
Men för de flesta är kläder från Christian Dior och väskor från Louis Vuitton för dyra och majoriteten lägger istället pengarna på annat.
De som ändå vill känna flärdens fläktar kan istället bli aktieägare i bolagen. Det kan också vara en bra placering. Hittills i år har det varit riktigt bra, och lyxfonderna som finns på den svenska marknaden har stigit med över 30 procent i genomsnitt. Värre var det förra året då de som grupp backade med nästan 35 procent.
Placera.nu har hittat fyra fonder som framför allt investerar i lyxvarumärken. Men det är inget för etiska fondsparare. En stor del av fondernas innehav är i alkoholhaltiga drycker. Det största innehavet i ING Prestige & Lux är Pernod Ricard som bland annat äger Absolut Vodka. Nästan 10 procent av kapitalet i fonden SGAM Luxury & Lifestyle är investerat i LVMH som bland annat äger champagnerna Moet Chandon, Dom Perignon och cognacen Hennessy. Inom LVMH finns också några av världens mest kända klädmärken och assessorer så som Kenzo och Louis Vuitton.
Även Pictet Premium Brands satsar på sprit och fonden har stora innehav i Diageo som äger kända varumärken som Smirnoff, Johnnie Walker och Baileys. Credit Suisse Global Prestige toppar innehaven med Christian Dior som står för nästan 10 procent av fondens innehav.
Men det finns mycket annat än sprit i fonderna. Klocktillverkaren Swatch finns bland de 10 största innehaven i samtliga fonder. Inom Swatch-gruppen finns klockmärken som Brequet, Omega och Blancpain. Som fondsparare blir man också delägare i kända varumärken som Adidas och Nike och sminkprodukter från både Estee Lauder och L'Oreal.
Som placering är det inte meningen att dessa lyxfonder ska utgöra grunden i en fondportfölj, men kan mycket väl passa som en liten del. De ger dessutom en exponering mot tillväxtmarknaderna.
Det är inte många svenskar som har hittat till dem, trots att Pictet Premium Brands både finns på Avanzas och Nordnets fondplattformar. På Nordnets plattform finns också SGAM Luxury & Lifestyle. Totalt har inte fler än cirka 25 personer investerat i fonderna.
Båda fonderna finns också i PPM men inte heller där har de blivit någon succé. Endast 16 personer har hittat till SGAM Luxury & Lifestyle och har drygt 200 000 kronor i fonden. Fler har dock hittat till Pictet Premium Brands och vid månadsskiftet hade cirka 275 personer drygt 3 miljoner kronor i fonden.
En anledning till det låga intresset kan vara avgifterna, smakar det så kostar det, och lyxfonderna tar ut riktigt höga förvaltningsarvoden. Pictet Premium Brands är värst och kostar 2,9 procent per år. I PPM är det dock billigare och efter rabatten blir det 1,05 procent per år. SGAM Luxury & Lifestyle är inte fullt så dyr och kostar bara 2 procent för vanligt sparande och inte mer än 0,95 procent i PPM.
Placeras val faller på SGAM Luxury & Lifestyle och Pictet Premium Brands. Därför att de är lättare att investera i då de finns på de stora fondplattformarna och i PPM.
Av de två får Pictet Premium Brands ses som den med lite högre risk då fondens genomsnittliga p/e-tal ligger på drygt 18,5, medan SGAM Luxury & Lifestyle ligger på knappt 17,5. En anledning till den högre värderingen kan vara att den har gått lite bättre än SGAM Luxury & Lifestyle i år, 32 procent jämfört med knappt 30 procent.
Den höga avkastningen hittills i år, cirka 30 procent, är ungefär dubbelt så hög som för vanliga globala aktiefonder. Det gör att man inte ska räkna med snabba klipp. Men på längre sikt bedömer placera.nu att fonderna kan ge bra avkastning.