Tio köpvärda aktier i maj

April blev en rekordbra månad för Placeras lista över köpvärda aktier och för börsen som helhet. Många bolag har briljerat under rapportperioden men värderingarna är allt jämt höga.

placera-280417ill.PNG

28 apr. 2017

Framgångarna märks på bred front. Jublet hörs i alla hörn från haussad verkstad till bank. Med facit i hand blev april en kanonmånad för börsen och i synnerhet för Placeras lista över köpvärda aktier.

placera-280417omxsgi.PNG

Totalindex (OMXSGI) har sedan vår senaste månadsavstämning stigit 5,1 procent. Börshysterin är nu ett faktum. Tempot, det är dock allt annat än långsiktigt hållbart – motsvarande en årstakt på över 56 procent.

Listan över köpvärda aktier lämnar totalindex i backspegeln. Våra aktieval har i snitt stigit 7,8 procent, trots att defensiva Capio valdes in på listan. I absoluta termer har 10 av 10 aktier på listan stigit högre inklusive tagna utdelningar.

placera-280417Listan översikt.png

Störst bidrag till listans överavkastning har Bufab gett (14 procent inklusive rätt till utdelning). Aktien var vårt andra nyval till listan inför april. Flertalet aktier på listan har stigit i storleksordningen kring 10 procent. Där bland Hexpol, Scandic och Getinge.

Den senare överraskade med bättre lönsamhet än förväntat i första kvartalet, vilket är ett extra glädjande besked då startskottet för vår Getinge-satsning var allt annat än lyckosam i januari.

Dometic har gett det minsta bidraget till avkastning (2,8 procent inklusive rätt till utdelning). Aktien har inte hängt med i rallyt - kanske finns anledning till det. Men aktien framstår som allt billigare i relation till jämförbara bolag som till exempel Thule.

placera-Dometic_bred.jpg

Insiderköpen i Dometic-aktien har varit flera efter första kvartalsrapporten. Bland annat har finanschefen Per-Arne Blomqvist köpt 10 000 aktier i bolaget och regionchefen Bengt Thorsson 15 000 aktier.

Hade inga förändringar skett inför april skulle listan över köpvärda aktier stigit ytterligare 0,4 procentenhet. Vårt tålamod med Doro var för kort. En bra kvartalsrapport har triggat en rusning i aktien. Trots detta anser vi att vi haft legitima skäl att skrota aktien inför april i syftet att minska risken.

Inför maj gör vi inga byten på listan.   

”Det var aldrig mitt tänkande som tjänade mig den stora pengarna. Det har varit min förmåga att sitta kvar med de positioner jag valt. Uppfattat? Alltså, förmågan att sitta på mina positioner”

placera-Jesse_Livermore.gif

Jesse Livermore, legendarisk investerare

Citatet är fritt översatt och kommer från den amerikanska investeringslegenden Jesse Livermores bästa investeringstips. Sälj inte ut aktier som du långsiktigt tror på till förmån för annat.

Många börsbolag har levererat kanonrapporter. Men uppgångarna i enskilda aktier har också varit mycket stora, mycket är inprisat. Därför är risken att gå bort sig med nya aktieval överhängande i den här situationen.

En avkylning i det korta perspektivet är inte helt orimligt att förvänta. Dessutom är vi nöjda med listans sammansättning. Att inte göra några ändringar är ett råd gott som något.

Läs mer om vår börssyn här.

Här är hela listan för maj:

Bufab: (Tillkom listan: april -17, utveckling senaste månaden: 13,6%)

Bufab rapporterade i senaste kvartalet en planenligt bra tillväxt och kraftigt förbättrad lönsamhet. Mycket går bolagets väg även det finns orosmoln inför 2017. Dessutom ökar ägarfamiljen löpande sitt ägande.

placera-Bufab_verksamhet.jpg

Capio: (Tillkom listan: april -17, utveckling senaste månaden: 1,7%)

Ledningen ligger inte på latsidan. Senare delen av 2016 och inledningen av 2017 har präglats av förvärv. Vinstutvecklingen är stark inte minst på grund av synergier och effektiviseringar som fått genomslag. Dessutom har bolaget tydligt defensiva kvaliter.

Scandic Hotels: (Tillkom listan: mars -17, utveckling senaste månaden: 10 %)

Scandic Hotels ska ta över driften på flera nya hotell under först halvåret. Hotellmarknaden är stark i norden och aktien är lågt värderad. Med en stor andel affärsresenärer är Scandic en satsning på en fortsatt stark konjunktur. Dessutom ger aktien en bra direktavkastning.

placera-Scandic_hotels_htl.jpg

Ework: (Tillkom listan: februari -17, utveckling senaste månaden: 6,3%)

Konsultmäklaren Ework vinner mark i it-branschen på de traditionella konsultbolagens bekostnad. Bolaget tar också allt fler uppdrag inom andra branscher. Tillväxten har varit mycket god under flera år och framtiden målas i ljusa färger. Aktien är dessutom en utdelningsfavorit.

Dometic: (Tillkom listan: januari -17, utveckling senaste månaden: 2,3%)

Konsumenterna mår bra och spenderar allt mer pengar på fritidsaktiviteter. Campingbesöken har nått rekordnivåer på fler europeiska marknader under fjolåret, och det finns en allt större vilja att spendera mer tid och pengar nära naturen.

Getinge: (Tillkom listan: januari -17, utveckling senaste månaden: 12,0%)

Medicinteknikjätten har ett antal tuffa år bakom sig med kostsamma och ännu inte uppklarade myndighetskrav, men med ny ledning och förestående uppdelning av koncernen ser vi nu goda möjligheter till en comeback för aktien.

Industrivärden: (Tillkom listan: december -16, utveckling senaste månaden: 7,6%)

Nya tider stundar i det gamla investmentbolaget efter Lundbergs övertagande. Tyngden i cykliska bolag och bolag som vinner på en svag krona gör Industrivärden extra intressant. De största innehav i Industrivärldens portfölj är SHB, SCA, Sandvik, Volvo, Skanska, ICA och Ericsson.

Nordea: (Tillkom listan: november -16, utveckling senaste månaden: 5,5%)

Trots lågräntemiljön visar bankrapporterna solida resultat och en bra grund för fortsatt generös utdelningspolitik. Om räntorna dessutom börjar stiga så stärks branschens vinstförmåga ytterligare.

Nibe: (Tillkom listan: november -16, utveckling senaste månaden: 10,1%)

Värmeproduktbolaget är en klassisk förvärvare på börsen med en uttalad ambition att fortsätta köpa i många år till. Bolagets omsättningsmål är satt till 20 miljarder kronor år 2020 men chansen finns att detta nås i förtid.

Hexpol: (Tillkom listan: oktober -16, utveckling senaste månaden: 9,1%)

Polymerspecialisten är en av börsens största förvärvsmaskiner som dock legat lite lågt med köpen den senaste tiden – vilket avspeglats i en svag kursutveckling. Utrymme till förvärv saknas inte och signalerna från bolaget tyder på att det börjar bli dags.

Våra tips på tio köpvärda aktier kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Pär Ståhls förslag på tio köpvärda fonder i maj.

Ämnen i artikeln

Bufab

Senast

394,00

1 dag %

−2,09%

1 dag

1 mån

1 år

Scandic Hotels Group

Senast

74,25

1 dag %

−1,00%

Ework Group

Senast

135,20

1 dag %

−1,89%

Dometic Group

Senast

39,82

1 dag %

−6,39%

Getinge B

Senast

205,40

1 dag %

−5,52%

Nordea Bank

Senast

85,24

1 dag %

−2,96%

Nibe Industrier B

Senast

37,38

1 dag %

−1,37%

Hexpol B

Senast

85,55

1 dag %

−4,36%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.