Regionen redo för tillväxt

Placeras fondexpert Pär Ståhl tipsar om en fond som investerar där en ung och växande befolkning står redo att öppna plånboken.

placera-Genrebilder gamla-Afrika 4.JPG

11 januari, 2017

I Mellanöstern och Afrika bor över en miljard människor som har fått en klart förbättrad levnadsstandard de senaste årtionden.

Regionen producerar en tredjedel av världens olja och kommer att fortsätta spela en viktig roll i framtiden, då merparten av världens olje- och gasreserv finns där.

placera-nyabilder-fond_spets.jpg

Fonderna som investerar i Afrika och Mellanöstern har emellertid en försvinnande liten del energibolag. Regionens oljebolag är stora men i huvudsak statsägda.

Vill man som investerare ha en stor oljeexponering, är Moskvabörsen, där de gamla statsägda oljebolagen är privatiserade, en bättre plats.

Oljepriset är trots allt en viktig faktor i Afrikas och Mellanösterns ekonomi.

OPEC överraskade marknaden i slutet på november med en överenskommelse om produktionsnedskärningar – vilket fått oljepriset att skjuta i höjden.

Det gynnar Saudiarabien och Oman som har stora budgetunderskott. Med större intäkter till statskassorna investeras stora delar i infrastruktur, som skolor, vägar och sjukvård.

Det ger en högre levnadsstandard till huvuddelen av befolkningen. I spåren följer en växande medelklass som konsumerar.

I Afrika skapar den växande medelklassen betydande möjligheter för konsumtionsföretag. Den tekniska utvecklingen är snabb och det gynnar särskilt utvecklingsländer.

Även om det fortfarande råder en omfattande brist på̊ infrastruktur gör tekniska innovationer det möjligt för dessa länder att på̊ en gång anamma moderna lösningar.

Spridningen av mobila banktjänster har varit snabb i vissa afrikanska länder. Det gör att de ligger i framkant och i vissa fall före delar av den utvecklade världen.

Ett exempel är det Kenyanska mobila bankappen, M-Pesa, som idag är världsledande.

Att ha en ung och växande befolkning är en viktig drivkraft för tillväxt, och därmed stigande aktiekurser och ökade börsvärden på sikt.

Afrika och Mellanöstern bjuder dock på en del utmaningar eftersom de är mindre utvecklade.

Det finns risker då kapitalmarknaderna är små̊ och bolagsstyrning är inte färdigutvecklad.

I den positiva vågskålen ligger låga bolagsvärderingar och en långsiktig stark underliggande tillväxt i länderna. Det är faktorer som talar för den långsiktige investeraren.

Placera har hittat en köpvärd spetsfond: FIM Sahara A, som i huvudsak investerar på börserna i Afrika och Mellanöstern.

Fonden förvaltas av Hertta Alava som har lång erfarenhet och förvaltat fonden i tio år.

FIM är ett finskt förvaltningsbolag med lång historik av tillväxtmarknadsinvesteringar. De är även kända för sin aktiva förvaltning.

Förvaltaren jobbar med en koncentrerad portfölj på mellan 40-60 bolag och avviker mycket från kategorisnittet.

Fonden har en aktiv investeringsstrategi som i första hand värdesätter bolagsspecifika egenskaper som tillväxtutsikter. I andra hand kommer branschspecifika och makroekonomiska faktorer.

En av nyckelfaktorerna som Hertta Alava värdesätter högt är företagsbesök.

Man har en långsiktig investeringshorisont vilket omsättningshastigheten i fonden vittnar om. Den är rejält låg och den består för närvarande av 38 innehav.

Av fondens kapital är 46,1 procent placerat i Förenade Arabemiraten, följt av Sydafrika (17,7), Kenya (12,4) och slutligen Oman (11,3).

Idag består fonden till 41 procent av stora bolag följt av 39 procent i medelstorabolag.

Största bolag är Naspers, som uppgår till 7,6 procent av fondens värde. Övriga stora innehav är Emaar Properties, Saraicom, Qatar National bank och Dubai Islamic Bank.

Totalt väger de fem störst innehaven 28,1 procent – vilket ger en bra riskspridning.

Fondens största investeringar är inte oljebolag, utan finansbolag, som står för 45 procent. Dagligvaror och telekommunikation är också stora sektorer - en tydlig avvikelse från jämförelseindex och kategorisnittet.

placera-FIM Sahara_090117.jpg

Värt att tänka på är att en Afrika och Mellanösternfond har högre risk än en globalfond.  

Risken mätt i standardavvikelse är 15,5 procent för fonden jämfört med globalt aktieindex på 12,3 procent. FIM Sahara har de senaste tre åren avkastat bättre än kategorisnittet till en lägre risk.

Fonden har fyra stjärnor av fem möjliga hos Morningstar och förvaltar i dag knappt 300 miljoner kronor. Den årliga förvaltningsavgiften på 2,2 procent är inte billig, men den är lägre än kategorisnittet.

Placera rekommenderar köp av FIM Sahara inom vår kategori Spetsfonder och vi gillar konceptet med en aktiv förvaltare som är långsiktigt och avviker från kategorisnittet.

Att investera i en Afrika och Mellanösternfond innebär en breddning av sparandet till nästa generations tillväxtmarknader.

Placera betonar att risken är mycket hög och rekommenderar en lång sparhorisont på mellan 5-10 år, med en liten investering av den totala portföljen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,72%

Senast

2 355,58

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.