Nu byter vi favoritfonder

Den långa börsnedgången har sållat agnarna från vetet när det gäller fondförvaltarna. Därför har vi uppdaterat våra favoritfonder. Många nya namn återfinns i listorna, men även en hel del gamla trotjänare som har visat att de kan hantera både upp- och nedgångar. Läs vilka våra nya favoritfonder är.


16 februari, 2009

Den svenska fondmarknaden är stor och utbudet är brett. Många nya fonder startas och vill få fondspararnas förtroende. För att underlätta fondvalet har placera.nu plockat fram fonder i 13 kategorier. Den absoluta majoriteten av fonderna har under minst tre år bevisat att de både behärskar börsens upp- och nedgångar på ett så tillfredsställande sätt att vi tar med dem i våra topplistor.

I listorna återfinns mest breda fonder som passar de flesta fondspararna. Listorna gör inte anspråk på att ge vägledning om vilka marknader som kan tänkas stiga mest framöver. Men vi tror att fonderna i listorna bör prestera bättre än genomsnittsfonden i sina respektive kategorier.Klicka här för att komma till favoritfonderna.

Sverigefonderna består av fyra aktivt förvaltade fonder, och en indexfond. Indexfonden som vi har valt är Avanza Zero. Den är helt gratis, och bör prestera bästa av alla indexfonder som följer OMXS 30-index.

Gemensamt för de aktivt förvaltade fonderna är att de kommer från mindre fondbolag med en utpräglad aktiv förvaltningsstrategi och är inte några indexsmygare. Det betyder att förvaltarrisken är större och på kort sikt kan därför avkastningen variera kraftigt, men vi tror att de på sikt kommer att överträffa index.

I kategorin Asien återfinns fonder som exkluderar Japan i sin förvaltning. Här finns bara fonder från utländska fondbolag, inga svenska fonder har kvalificerat sig. Beträffande Skandia har de lagt ut förvaltningen på First State. Det är dock inte samma förvaltare som i First State Pacific Leader.

Hedgefonderna är däremot alla svenska. Thenberg, Catella och Erik Pensers fonder går att handla dagligen, medan Lynx och Helios (har bytt namn till Multi-Strategy) är månadshandlade.

Svenskförvaltade fonder lyser också med sin frånvaro när det kommer till Östeuropa. Fonderna är breda och investerar i Östeuropa inklusive Ryssland. Fonden från Pioneer har en liten extra krydda då den även investerar i länderna kring medelhavet. Spararna ska inte förvänta sig några tillgångar i Italien eller Spanien, fokus ligger på Mellanöstern och Nordafrika.

Branschfonder ska ses som lite mer riskfyllda än breda regionala fonder. De investerar endast i en bransch globalt. Vi har tagit med fonder som investerar i guld, bioteknik, läkemedel, naturresurser och IT. De är de branscherna som svenska fondsparare oftast väljer.

Nordenfonder tillhör inte de mest efterfrågade fonderna bland svenska sparare. Men det finns fördelar med att välja en Nordenfond istället för en Sverigefond. Många branscher finns inte, eller har en dålig representation, på Stockholmsbörsen, men desto mer förekommande hos någon av våra nordiska grannar. Shipping och oljeservice är två exempel som är frekvent på Oslobörsen men inte så mycket i Sverige.

Bland fonderna som investerar i Nordamerika återfinns inte heller några svenska namn. Länsförsäkringar har lagt ut förvaltningen till Andrew Beck och David Watson som jobbar på ABN Amro.

Ett svenskt namn hittar vi bland de breda Europafonderna. Bakom CB European Quality Fund döljer sig CB Asset Management med Carl Bernadotte i spetsen. Annars är det uteslutande internationella fondbolag som vi tror har de bästa möjligheterna att välja bra aktier i Europa.

Ett område som svenska, eller åtminstone nordiska fondbolag hanterar skickligt är tillväxtmarknaderna. Bland våra favoritfonder återfinns inte mindre än tre nordiska fonder, en svensk, HQ Tillväxtmarknadsfond, en dansk, Danske Emerging Markets och en norsk, Skagen Kon-Tiki.

En global aktiefond är alltid bra att ha i botten av en väl diversifierad fondportfölj. Bland våra favoritfonder återfinns trotjänare som Carnegie WorldWide och Skagen Global. Men även den finska fonden Seligson & Co Global Top 25 Brands som investerar i de 25 globalt väl ansedda varumärken. En strategi som har visat löna sig.

Japan har inte gjort många aktiefondsparare glada de senaste åren. De som har valt att satsa på Japan har fått vara glada för den valutavinst de har gjort det senaste året. Men vindarna vänder säkert och då är det bra att veta vart man ska leta efter skickliga förvaltare.

Bland räntefonderna har vi frångått den gängse regeln att fonderna ska ha uppvisat en god historik. Här har vi främst gått på avgifterna då de är mer betydelsefulla för räntefonder än för aktiefonder. Speciellt nu när räntenivåerna är så låga som de är. Enter Return är undantaget. Fonden investerar aktivt i företagsobligationer och är dessutom ny. Vi har tagit med den därför att den har en spännande inriktning som faktiskt kan ge en riktigt bra avkastning i dagsläget för att vara räntefond.

I kategorin Övriga fonder finns tre stycken som vi gillar men som inte riktigt passar in i någon annan kategori.

CB European Quality Fund A

Senast

1 792,10

1 dag %

−2,62%

1 dag

1 mån

1 år

Länsförsäkringar USA Aktiv A

Senast

841,54

1 dag %

−8,24%

Enter Klimatfokus Ränta A

Senast

1 254,73

1 dag %

−0,13%

ABN AMRO BANK N.V.

Senast

17,26

1 dag %

−6,90%

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.