Tycker du att väskorna från Louis Vuitton är för dyra, då kan du alltid bli delägare i bolaget i stället. Pictet Premium Brands investerar bara i bolag med riktigt lyxiga varumärken, varav Louis Vuitton är ett. Minsta investering är bara 1 000 kronor, betydligt mindre än vad en väska kostar. Andrahandsvärdet kan bli betydligt högre också. De senaste året har det stigit med nästan 13 procent.
En investering i Pictet Premium Brands innebär att du blir delägare i 30 till 50 bolag som säljer varor och tjänster under riktig lyxiga varumärken. Fondens största innehav är i bolaget Diageo. För oss konsumenter är det okänt, men deras varumärken är desto kändare. Vem känner inte till vodkan Smirnoff, ölet Guinness eller tequilan Cuervo.
Pictet Premium Brands är som en våt dröm för alla modeintresserade. Fondens femte största investering är Christian Dior. Bakom bolaget LVMH gömmer sig, förutom ovan nämnda Louis Vuitton, bland annat även Kenzo, Donna Karan och Mark Jacobs. Men LVMH:s lyxiga utsvävningar stannar inte där utan fortsätter in i baren. Beställer du en flaska Moët & Chandon eller Dom Pérignon kan du känna dig trygg med att veta att en del av vinsten tillfaller dig. Listan på lyx är hur lång som helst och innefattar även Cartier, BMW, Hermès och många fler.
Fondens förvaltningsfilosofi går ut på att konsumenter spenderar mer pengar på varor och tjänster som är associerade med lyx och kvalitet. Pictet uppskattar att försäljningstillväxten för lyxvaror ökar med 8 till 10 procent per år de närmast två åren. Det är betydligt högre än den genomsnittliga globala BNP-tillväxten. I det ligger också att det blir fler rika i världen. Boomen i tillväxtregioner så som Östeuropa, Asien och Latinamerika skapar också en ökad efterfråga på lyxvaror.
Pictet Premium Brands placerar globalt, med fokus på USA och Europa. Det är där de flesta lyxbolagen är noterade. Drygt 50 procent är placerat i Europa, 27 procent i USA. I Japan ligger drygt 4 procent och i Hongkong drygt 3 procent. Fonden startade i mitten av juni år 2005, men i Sverige finns bara historik ett år tillbaka.
Jämfört med globala aktiefonder i snitt har Pictet Premium Brands klarat sig bra. Det senaste åren har värdet ökat med nästan 13 procent. Det är bättre än den genomsnittliga globala aktiefonden som bara har stigit med drygt 9 procent.
Caroline Reyl är ansvarig för förvaltningen och 13 års erfarenhet av analys. I sitt team har hon även Sylvie Sejournet med över tio års erfarenhet och Laurent Belloni, sex års erfarenhet. Pictet Premium Brands är en intressant fond, inte minst inriktningen, och kan mycket väl utgöra en del av den totala portföljen. Men frågan är hur lyxprodukterna klarar sig i en konjunktursvacka?
Som bekant kostar lyx. Även om minsta investering ligger på låga 1 000 kronor genom Avanza, tar Pictet ut ett årligt förvaltningsarvode på 2,3 procent. Köpavgiften ligger på 2 procent och säljavgiften på låga 0,5 procent.