När vi summerar sommaren kan vi konstatera att den har bjudit på blandad utveckling. Den inleddes med stor osäkerhet och fallande kurser men i slutet av juni vände det. Sedan dess har de mesta stigit.
Den senaste månaden har Europa utvecklats bäst samtidigt som USA har tappat lite momentum i uppgången. Till sommarens stora förlorare hör tillväxtmarknaderna men även Japan, som gick så bra tidigare i år.
När vi går in årets första höstmånad finns det ett antal orosmoln på finanshimlen. Det största är den amerikanska centralbankens kommande nedtrappning av sina stödåtgärder. Finansmarknaderna oroas för den minskade likviditeten som den innebär. Det har fått till följd att de långa marknadsräntorna har stigit och investerar säljer risktillgångar i bland annat tillväxtmarknader.
Men i grunden innebär nedtrappningen av stödåtgärderna att konjunkturen är på bättringsvägen, vilket också har visat sig i en rad olika makrodata de senaste månaderna. Placera tror att det på sikt är det som är avgörande, även om det nu kortsiktigt har varit och kan vara oroligt.
Därför har vi en relativt positiv syn på högriskfonder så som aktiefonder. Ett dilemma just nu för aktier är att värderingarna har stigit den senaste tiden, vilket gör att aktier generellt inte är jättebilliga. Men vi tror att bolagsrapporterna framöver, tillsammans med förbättrade konjunktursignaler, kommer visa på klart förbättrade bolagsvinster framöver.
I höstens första lista över köpvärda fonder gör vi också en del förändringar. Tidigare har vi rekommenderat fonder som vi bedömer kommer gå bättre än snittet av andra liknande fonder. Det har också gått riktigt bra, vilket har visat sig i de uppföljningar som vi löpande gör. I genomsnitt har sju till åtta fonder slagit sina kategoriindex.
Fram tills nu har vi dock inte vägt in vår tro om fondernas underliggande marknader. Men det gör vi från och med den här månaden.
Inom respektive risknivå rekommenderar vi en basfond som vi bedömer kommer stiga mer än kategoriindex. Därefter kryddar vi med fonder som antingen har en inriktning, eller som placerar på marknader som vi tror kommer utvecklas bättre än basfonden, givet den marknadstro vi för tillfället har. På så sätt fångar vi också upp Placeras tro om utvecklingen för olika underliggande marknader, som är den faktorn som till största delen styr aktiefondernas utveckling.
När en fond byts ut ur listan ska det inte ses som en säljrekommendation. Vi har inte tappat tror på den utan vi tror fortfarande att den kommer prestera bättre än snittet av liknande fonder, om vi inte uttryckligen skriver det. Det ska i stället tolkas som att vi har hittat andra fonder som vi tror mer.
Generellt gäller att så länge man träffar rätt, så blir det högre avkastning i högriskfonderna. Som namnet anger finns här dock också risk för större bakslag. Listan är en sammanställning av analyser vi haft tidigare på Placera, där vi anser att budskapet fortfarande gäller.
Med tanke på den ändrade inriktningen för månadslistan blir det en hel del fondförändringar inför september månad.
HÖG RISK
Basfond
Danske Invest Global Index:är en indexfond som har som mål att följa utvecklingen för MSCI Världsindex som speglar börsutvecklingen i framför allt USA, Europa och Japan. Fondens exponering mot tillväxtmarknader är liten. Läs hela analysen här.
Kryddfonder
Allianz Europe Equity Growth:fastnade vi för i vår djupdykning bland Europafonderna. Fonden som fokuserar på tillväxtbolag har lyckats bättre än de flesta andra. Läs hela analysen här.
Didner & Gerge Aktiefond Sverige:är en av de Sverigefonderna som Placera har vaskat fram bland aktiva fondförvaltare och som har lyckats bemästra den svåra marknaden på ett föredömligt sätt. Vi tror att förvaltarna kommer fortsätta slå både index och andra aktivt förvaltade fonder framöver. Läs hela analysen här.
Hedgefonden Atlant Sharp:är ett reellt alternativ till svenska aktiefonder. Den hänger med i uppgångarna men skyddar mot stora nedgångar. Placera rekommenderar köp. Läs hela analysen här.
MEDELRISK
Basfond
Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige är en billig indexblandfond som i placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper värdepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet, Six Portfolio Return Index och räntedelen ska följa indexet, OMRX Total, som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet.
Kryddfonder
AMF Balansfond:Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar. Läs hela analysen här.
Lannebo Mix:En förutsättning för att blandfonder ska vara bra är att förvaltningen är aktiv. Lannebo Mix tar ut svängarna och gör det bra. Även om analysen skrevs för länge sedan gäller den fortfarande. Läs hela analysen här.
LÅG RISK
Basfond
Öhman Penningmarknadsfond: hör till de allra billigaste korta svenska räntefonderna, avgiften ligger på endast 0,1 procent per år. Fonden hör också till de med minst risk, anledning är att den främst investerar i värdepapper utgivna av svenska staten och bostadsinstitut. Läs hela analysen här.
Kryddfonder
Spiltan Räntefond Sverige:Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.
Atlant Stability:Sedan risken drogs ned i Atlants hedgefonder har resultatet förbättrats rejält. Med tanke på konjunkturoron rekommenderar Placera lågriskfonden Atlant Stability. Läs hela analysen här.
Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Vill du se hur det gick för de fonder som vi rekommenderade i mars, klicka här.