Köpvärda fonder i december

Den senaste tiden har konjunktursignalerna varit blandade. Även om konjunkturen rör sig uppåt så har många bolagsrapporter varit en besvikelse vilket gör att vi fortsätter på det försiktiga spåret i december.

placera-december 2.jpg

25 november, 2013

Världens börser har dock fortsatt att stiga under hösten. Det har främst varit de utvecklade marknaderna som har agerat draglok.

För oss svenskar har den amerikanska marknaden gått riktigt starkt, men det mesta beror på en starkare dollar. Tillväxtmarknaderna har fortsatt att gå svagt, det gäller speciellt för Östeuropa och Latinamerika.

Att denglobala konjunkturåterhämtningen ser ut att ha tappat tempo och gå betydligt långsammare än tidigare är lite oroande. Sedan när vi summerar årets kvartalsrapporter kan vi konstatera att de har varit blandade.

Dessvärre har de stora konjunkturkänsliga bolagen, många gånger, presenterat sämre rapporter än väntat. Dessutom är det endast ett fåtal som har signalerat att bättre tider stundar. Det kan vara en anledning till att den svenska börsen inte har gått lika starkt som den europeiska.

Men det finns också ljuspunkter. Marknadsräntorna spås ligga kvar på låga nivåer under en överskådlig tid. Den senaste tidens inflationssiffror har varit lägre än förväntat, både i Europa och i USA. Det betyder att den amerikanska centralbanken sannolikt inte drar ned på sina stimulanser så snabbt som marknaden tidigare har väntat sig. Samtidigt höjs röster för att den europeiska centralbanken borde stimulera mera. Det borde kunna vara positivt för aktiemarknaderna, åtminstone på kort sikt.

Placeras helhetsbedömning är att finansmarknaden fortfarande har en ganska hårt spänd båge, och risken för bakslag har inte minskat. Inför december är vi därför fortsatt försiktiga och fokuserar på fonder med lite lägre risk.

Listan är en sammanställning av analyser vi haft tidigare på Placera, där vi anser att budskapet fortfarande gäller. Inför december gör vi en förändring.

Bland högriskfonderna byter vi ut Didner & Gerge Aktiefond Sverige och tar istället in Aberdeen Global Dividend Europe, en fond som fokuserar på europeiska bolag som ger hög direktavkastning. Det innebär att i högrisksegmentet skiftar vi alltså fokus från Sverige till höga europeiska utdelningar.

HÖG RISK

Basfond

Danske Invest Global Index: är en indexfond som har som mål att följa utvecklingen för MSCI Världsindex som speglar börsutvecklingen i framför allt USA, Europa och Japan. Fondens exponering mot tillväxtmarknader är liten. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Aberdeen European Equity Income: Aktiefonder som placerar i bolag med hög utdelning tenderar att presterar bättre i orostider. Placera har analyserat utdelningsfonderna och hittat en som sticker ut. Läs hela analysen här.

JPM Global Healthcare: Läkemedelsfonder brukar gå relativt bra när börsen är orolig. JPM Global Healthcare är en av Placeras favoritfonder bland läkemedelsfonderna. Läs hela analysen här.

CB European Quality Fund European Equity: Det är en defensive europeisk aktiefond som investerar i bolag som förvaltaren bedömer har förmågan att hålla sina vinstnivåer under en hel konjunkturcykel. Portföljen är mycket koncentrerad, med mellan 20 och 33 olika innehav. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: en billig indexblandfond som i placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper värdepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet, Six Portfolio Return Index och räntedelen ska följa indexet, OMRX Total, som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet. Läs mer här.

Kryddfonder

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar. Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond Sverige B: När vi summerar analysen av aggressiva blandfonder finner vi fyra gamla favoriter. Cliens Mixfond Sverige är en av dem. Fonden goda avkastning kommer av att förvaltaren har lyckats hänga med i uppgångarna och samtidigt som han har lyckats bevara kapitalet i nedgångar. Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Öhman Penningmarknadsfond: hör till de allra billigaste korta svenska räntefonderna, avgiften ligger på endast 0,1 procent per år. Fonden hör också till de med minst risk, anledning är att den främst investerar i värdepapper utgivna av svenska staten och bostadsinstitut. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Sedan risken drogs ned i Atlants hedgefonder har resultatet förbättrats rejält. Med tanke på konjunkturoron rekommenderar Placera lågriskfonden Atlant Stability. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Vill du se hur det gick för de fonder som vi rekommenderade i maj, läs här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Vill du se hur det gick för de fonder som vi rekommenderade inför juni månad, läs här.

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.