Köp den smarta utdelningen

Den som köper utdelningsaktier måste akta sig för värdefällan att bara köpa de med högst yield i vår. De bästa utdelarna ger inte bara hög direktavkastning nu, utan också i framtiden.

placera-nyabilder-yield_140317.png

14 mars 2017

Jag har plockat ut de 24 aktier som, baserat på aktuella aktiekurser och antingen föreslagna utdelningar eller SME-prognoser om detsamma, väntas ge en direktavkastning på lägst 4 procent i vår.  Direktavkastning, även kallad yield, är kvoten av väntad utdelning dividerat med aktuell aktiekurs.

Listan toppas avThule med en direktavkastning på 7,5 procent, följd av Swedbank (6,0), Betsson (6,0), Nordea (5,8) och Swedish Match (5,6).  Höga direktavkastningar rakt över, men likväl är några inslag i en sådan portfölj inte särskilt attraktiva. Det går att höja lyskraften betydligt.

Ta en titt på grafen nedan. Den struntar i vad bolagen genenerar för direktavkastning i vår utan fokuserar istället på framtiden. Den visar hur situationen ser ut från innevarande verksamhetsår och framåt.

Som framgår ligger två av vårens högutdelare på den sämre sidan. Thule, som tillverkar friluftsprodukter, väntas för detta verksamhetsår (2017) bara generera en direktavkastning på 2,6 procent.

placera-nyabilder-yield_140317.png

Förklaringen till raset i Thule jämfört med den utdelning som kommer i vår (som alltså baseras på fjolårets nyligen avslutade verksamhetsår) är att styrelsen beslutade sig för att föreslå en extrautdelning på 7,50 kronor utöver ordinarie utdelning på 3,40 kronor per aktie.

Med andra ord: hög direktavkastning i vår betyder inte med automatik hög direktavkastning i morgon. Däremot väntas Thule ha en ganska hög tillväxt i utdelningen kommande år. Den lodräta axeln i diagrammet visar att från 2017 spås en utdelningstillväxt på 18 procent till 3,1 procents yield 2019.

Situationen i tobaksjättenSwedishMatch är likartad. Till ordinarie utdelning på 8,50 kronor föreslås i år en bonusutdelning på 7,50 kronor per aktie vilket trycker upp direktavkastningen eller yielden i närtid, men får framtidens utdelningar att se betydligt blekare ut.

I gummibolaget Hexpol handlar det om en extrautdelning på 3 kronor per aktie utöver ordinarie 1,75 kronor. Betsson har hög direktavkastning i år och väntas ha det kommandde år, men som rfamgår väntas negativ tillväxt i utdelningen vilket inte intresserar mig.

På den festligare sidan utmärker sig Nobina. Direktavkastningen för innevarande brutna verksamhetsår väntas uppgå till hyggliga 4,8 procent. Därefter väntas bussoperatören leverera den högsta utdelningstillväxten av alla studerade 24 bolag. Under kommande mätperiod väntas yielden stiga med imponerande 27 procent till över 7 procent i periodens slut.

placera-nobina_stor.jpg

Intressant nog finns också tre företag som utmärker sig på den här sidan som normalt brukar betraktas som lite trötta och föga aptitretande. De har alla en hög väntad yield i utgångsläget och i storbanken Nordea spås sedan yieldtillväxten ligga på 12,2 procent fram till och med verksamhetsåret 2019.

Och Nordeas kollega SEB är med i den där lite attraktiva fållan med hög yield i utgångsläget som växer 12,0 procent under mätperioden.

Biometribolaget Fingerprint skulle i teorin vara intressant för den långsiktige högutdelningsjägaren. Men den höga volatiliteten i aktien gör dock att en av hörnpelarna i idén med att investera i högutdelare – normalt högre kursstabilitet – gör aktien till ett tveksamt val.

placera-Fingerprint_betala.jpg

Kanske är dåCom Hem ett bättre val – betydligt större stabilitet på medellång sikt. Men varning här för att kassaflödena på lite längre sikt riskerar att utarmas.

Så för den som investerar långsiktigt i högutdelare skulle jag rekommendera att plocka bort: Thule, Betsson och Swedish Match från den ursprungliga topp-5-listan över långsiktiga utdelningscase.

Sätt istället in Nobina, SEB och Com Hem tillsammans med Nordea och Swedbank, som trots låg tillväxt får hänga kvar.

Nu har jag bara tittat på storbolag. Glöm inte att det finns många intressanta mindre bolag som kan, med högre risknivå, kan leverera ännu bättre utdelningstillväxt. Och glöm inte att både prognoser och aktiekurser är flytande materia. Det krävs en översyn av sina val med jämna mellanrum. 

Ämnen i artikeln

Swedbank A

Senast

221,50

1 dag %

−2,51%

1 dag

1 mån

1 år

Betsson B

Senast

152,24

1 dag %

−1,69%

Nordea Bank

Senast

122,95

1 dag %

−3,11%

Thule Group

Senast

271,80

1 dag %

−5,63%

Hexpol B

Senast

85,55

1 dag %

−4,36%

SEB A

Senast

145,80

1 dag %

−5,11%

Fingerprint Cards B

Senast

0,01

1 dag %

−3,39%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.