Kinafonden som inte vill följa index

Relativt nystartade AGI China East Asia Fund letar aktivt efter vinstrika företag i Kina med omnejd. Telekom, energi och försäkringar är branscherna som ska få fart på avkastningen, menar förvaltaren Gustav Rhenman (bilden).


18 oktober, 2006

AGI China East Asia Fund har ett uttalat mål att hitta lågt värderade vinstrika företag. Ungefär 70 procent av fondens innehav finns i Kina och Hong Kong, övriga är fördelade på Sydkorea och länder i Sydostasien. Fonden har en liten aktieportfölj med runt 30 företag, eftersom man fokuserar på företagsbesök och en liten portfölj underlättar en tät kontakt med bolagen.

Ansvarig förvaltare är Gustav Rhenman, som startade AGI för två år sedan och har förvaltat fonden sedan starten 2005. Han har tidigare arbetat med bland annat aktievärdering på Carnegie i tio år.   

Bland fondens största innehav finns både telekomföretag och energiföretag, två sektorer som förväntas ha en stark tillväxt i Kina de närmaste åren. Mycket beroende på att företagen i dessa branscher i princip har antingen monopol- eller oligopolställning på den kinesiska marknaden och således tjänar rejält med pengar.

"Försäkringar kan också bli en spännande bransch, eftersom de knappt har funnits i Kina förut", säger förvaltaren Gustav Rhenman. "Kinas största försäkringsbolag, China Life, känns som det mest spännande företaget i den sektorn."

Den kinesiska valutan, yuan, är rejält undervärderad, vilket också kan spä på avkastningen i fonden. Om yuanen stärks kan det ge en skjuts uppåt för fondspararna. Dessutom tror Gustav Rhenman att amerikanska institutioner kommer placera alltmer på den kinesiska börsen, vilket kommer driva aktiekurserna uppåt.

Om fonden följer sin placeringsinriktning kommer den att avvika från index. En medveten strategi, eftersom förhoppningen är att AGI:s lilla portfölj och talrika företagsbesök ska generera en bättre avkastning. Men med en avkastningshistorik på lite drygt ett och ett halvt år är det än så länge för tidigt att utvärdera deras arbete. Fonden har stigit med 13 procent sedan årsskiftet.

AGI China East Asia Fund är ganska dyr med en förvaltningsavgift på 2,0 procent, men gör AGI sitt jobb ordentligt så kan fonden vara värd sin höga avgift.

Fonden finns hos

Avanza, redan tidigare har man kunnat handla den hos bland annat PPM, Nordnet, Fondmarknaden.se och genom SEB.



1 dag

1 mån

1 år

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.