Här är årets bästa fonder

Året har börjat urstarkt för aktier och vissa råvaror. Vi hittar vinnarfonderna österut. Placera har listat den senaste månadens vinnare och förlorare och det skiljer mer än du tror.

placera-Moskva.PNG

17 jan. 2018

2018 har inletts med ovanligt stora uppgångar på världens börser, vilket har gynnat fondspararna. Även flera råvaror har stigit markant i pris, vilket gynnat flera fonder. Naturgas sticker ut med en uppgång på 17 procent och oljan har fortsatt sin resa norrut. Oljan har under inledningen på 2018 lyckats komma över den psykologiska nivån 70 dollar fatet.

placera-nyabilder-brent170118.PNG

Dollarn har till motsatts till råvarorna startat året med att sjunka runt 2 procent mot kronan och euron. Det gynnar råvaror som prissätts i amerikanska dollar. För svenska fondspararna är dollaruppgången sämre. Det påverkar negativt när vi växlar hem värdet till svenska kronor. Men trots det är alla viktiga fondmarknader på plus, i kronor räknat.

Ingenting ser ut att stoppa de amerikanska börsernas framfart. De har fortsatt att sätta nya rekordnoteringar under inledningen på året, stärkt av den nya skattereformen uppgången summeras till 2,5 procent. MSCI Världsindex har handlats 2,6 procent.

Tillväxtmarknaderna har fortsatt fjolårets starka uppgång med att stiga ytterligare 3,5 procent under inledningen på året. De europeiska börserna har haft en lite svagare uppgång på knappt 2,2 procent. Stockholmsbörsen har gjort revansch efter höstens kräftgång relativt de övriga europeiska börserna och stigit knappt 3 procent.

Men en av årets bästa börs hittar vi i Tokyo med en uppgång på hela 4,5 procent vilket är högsta nivån för index sedan 1991.

För den som vill läsa mer om marknadernas utveckling hänvisar jag till Pekka Kääntäs utblick.

Trots den korta mätperioden på två veckor har det skapat en stor skillnad mellan vinnarfonder och förlorarfonder i Avanzas fondutbud. Det skiljer 15 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden. Båda sidor har påverkats av oljan och råvarornas uppgång i år.

placera-nyabilder-Fondervinnare17jan.PNG

Vinnarlistan består av två teman, Rysslandsfonder och tillväxtmarknader med Kina i spetsen. Men på de två översta platserna har vi två fonder från fondbolaget Tundra. Överst finnns Tundra Frontier Africa Fund, som investerar i Afrika och framförallt subsahara-området. Fonden har rivstartat med knappt 10 procent i avkastning.

Flera afrikanska börser har gått starkt och flera ekonomer ser ljust på 2018 för både Nigeria och Egypten. Inte minst Sydafrika gynnades i december av valet av Ramaphosa till ny ANC-ledare. Långräntorna sjönk och valutan stärktes.

Tvåa är Tundra Vietnam med en avkastning på 8 procent.

Totalt är det fyra aktivt förvaltade Rysslandsfonder på topplistan. Här är det stigande råvarupriser och oljan som hjälp till med uppgången. Investerarna har sannolikt upptäckt den stora rabatten på 50 procent mot övriga tillväxtmarknader som är ovanligt stor. Särskilt med tanke på att den ryska ekonomin växer efter några år med sjunkande tillväxt.

placera-Moskva.PNG

Alla fyra har gått bättre än Morningstars kategorisnitt för Rysslandsfonder som avkastat 4,9 procent i år. Bästa Rysslandsfond är East Capital Ryssland. I fonden hittar vi Gazprom som startat året med en 13-procentig avkastning och Lukoil som stigit hela 17 procent.

Tredje bästa fond är Mirae Asset China Sector Leader Eq, en av tre Kinafonder på topplistan. Kinafonder har i genomsnitt avkastat 5,5 procent i år.

De kinesiska aktiemarknaderna har fortsatte upp med stöd av fortsatt bra ekonomisk statistik. Vi hittar de stora kinesiska teknikdrakarna Tencent och Alibaba som stora innehav i alla fonderna, vilket bidragit positivt till avkastningen. Tencent som är Kinas största bolag har avkastat 10 procent i år. Den andra teknikjätten Alibaba har inte stigit lika mycket med 5,8 procent.

placera-nyabilder-fonderförloare17jan.PNG

Förlorarlistan har en tydlig lutning åt Turkiet, fastigheter och Indien. Vi hittar hela fyra Turkiet fonder på listan över fonder med sämst avkastning. Sämsta har det gått för Turkisfond Equities och Parvest Equity Turkey. Båda fonderna har nedgångar på över 3,8 procent. Kategorisnittet för Turkiet fonder har enligt Morningstar tappat drygt 3,3 procent i år.

Om nu råvaror och oljepriset drivit stora delar av Moskvabörsen så råder det motsatta för Turkiet och Indien. Båda länderna är stora nettoimportörer av olja vilket inte investerarna gillat.

Vi hittar två Indienfonder på bottenlistan i år. Här spökar sannolikt vinsthemtagningar efter både en ovanligt stark december börs och en stark avkastning för helåret 2017 på i snitt 24. 

Vi hittar även fyra fastighetsfonder längre ner på listan. Det är defensiva placeringar som inte fallit investerarna i smaken i spåren på ett allt högre risktagande. Även stigande räntor på inledningen på året kan vara en orsakande faktor till nedgången.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.