För de flesta är läkemedelsfonder en defensiv placering som tenderar att bevara kapitalet relativt väl vid börsnedgångar. Förra året föll de som grupp ned endast 10 procent, medan breda globala aktiefonder föll med drygt 30 procent. Samtidigt brukar de ha svårt att hänga med när börsen går upp.
I år har breda globala aktiefonder stigit med nästan 16 procent och läkemedelsfonderna bara med 9 procent. Undantaget var 2005 då både läkemedelsfonder och globala aktiefonder steg med cirka 30 procent, och 2002 då båda kategorierna backade med cirka 35 procent.
Men det finns andra perioder då läkemedelsfonderna tenderar att slå bredare index. En sådan period är när börsen som helhet går sidledes. Det gjorde den i slutet av 2008 och en bit in i 2009, och då gick läkemedelsfonderna betydligt bättre.
Den senaste tiden har vi haft samma utveckling med en sidledes börs. Sedan i mitten av november har den amerikanska aktiemarknaden, världens viktigaste, rört sig i ett ganska smalt spann, medan läkemedelsfonderna har stigit med cirka 5 procent, cirka dubbelt så bra som breda globala aktiefonder. Det beror till stor del på att det finns mycket kapital som måste placeras i aktier och när det inte finns några tydliga trender så allokeras en stor del till läkemedelsaktier som både ses som undervärderade och lågt värderade.
I takt med att börsen har stigit kraftigt i år har värderingarna också klättrat upp för de flesta sektorer, men inte för läkemedelssektorn. P/e-talet ligger idag på cirka 13, vilket är lägre än världsindex 14,5. Det är också lägre än sektorns historiska genomsnitt, som de senaste fem åren ligger på cirka 16,5. Toppvärderingarna nåddes i slutet av 2005 då p/e-talsvärderingen var uppe på 20.
Direktavkastningen är också bra, framför allt i läkemedelsbolagen som ligger på cirka 2,3 procent. Samtidigt brottas de med svårigheter att få ut nya bästsäljande produkter, och osäkerhet kring den stora läkemedelsreformen i USA. Men vi bedömer att marknaden sedan länge har räknat med att den drar ut på tiden, så nedsidan är begränsad.
Mot den bakgrunden tror placera.nu att läkemedelsfonderna kan fortsätta att prestera väl den närmaste tiden. Bakom den lite positivare synen ligger låga värderingar och lite osäkrare generell aktiemarknad och avsaknaden av tydliga trender. Läkemedelsfonder är också en relativt säker aktieplacering.
Bland de 26 olika läkemedelsfonder har placera.nu några favoriter. Fidelity Global Health Care är en av dem och Hilary Nathoff har förvaltad fonden framgångsrikt sedan 2006. De senaste tre åren placerar hon sig i toppen under olika tidsperioder. I år har fonden stigit med drygt 7,5 procent, vilket placerar fonden på plats 5.
Förvaltningsinriktningen är global men mer än hälften av kapitalet är placerat i USA och drygt 30 procent i Europa, där också de flesta och största bolagen är noterade. Placeringsinriktningen är bred och hon investerar både i hälsovård och i läkemedel. Fondens fem största innehav är Roche, Johnson & Johnson, Pfizer Novertis och Sanofi-Aventis.
Carnegie Medical är en annan. Även om fonden har gått litet knackigt de senaste åren ser det ut som om Angelica Fatouros har börjat få ordning på förvaltningen. Hon tog över ansvaret i mitten av förra året. Även Carnegie Medical är global och bred i sin inriktning. Kapitalet placeras i läkemedel, bioteknik, medicinsk teknik, hälsovård och specialiserade läkemedelsföretag. Ett av de största innehaven, drygt 5 procent, är i Carnegie Global Healthcare som är månadshandlad och endast öppen för Carnegies egna kunder och kräver minst 150 000 i insättning. Historiskt har den varit bland de absolut bästa fonderna. Förra året gick det dock riktigt illa och den backade med 35 procent. I år har det dock gått betydligt bättre och fram till den sista november har den stigit med 15 procent. Bland Carnegie Medicals övriga största innehav återfinns Novartis, Roche, Bayer och Gilead Science.
Placera.nu:s tredje favorit är Pictet Generics. Av namnet framgår att fonden investerar i generiska läkemedel och inte främst i originalläkemedel. Det första godkända läkemedlet som innehåller en viss aktiv substans kallas originalläkemedel. Originalläkemedlet skyddas av ett patent och det är först när patenttiden går ut som ett generiskt läkemedel, generika, får säljas. Generika säljs under ett annat namn än originalläkemedlet. Med generika får man samma medicinska effekt som med originalläkemedlet men till en lägre kostnad. Ett generiskt läkemedel måste uppfylla samma kvalitetskrav som ett originalläkemedel och måste godkännas av Läkemedelsverket.
I bland annat Sverige, finns det regler som styr att, till exempel läkare måste skriva ut det billigaste läkemedlet, vilket ofta är ett generika, om det finns fler att välja mellan. Det ger ökad försäljning, och även om priset är lägre har inte generika samma kostnader bakom sig i form av forskning och utveckling som originalläkemedel.
I år har det gått riktigt bra för Pictet Generics och Laurent Payer som har förvaltat fonden sedan 2004, och den har stigit med nästan 24 procent. Även om inriktningen är global så finns generikabolagen i större utsträckning i tillväxtmarknaderna jämfört med vanliga läkemedelsbolag. Nästan 40 procent av fondens tillgångar är placerade i tillväxtmarknader. Fondens fem största innehav är Tava Pharma, Lonza, Mylan, OJSC Pharma och Hikma Pharma, vilka ännu inte lika kända för den breda allmänheten som de stora innehaven i de andra fonderna. Risken bedömer också placera.nu som högre, vilket också syns i fondens volatilitet som är högre än genomsnittet för läkemedelsfonder i allmänhet.