Det är nu drygt ett år sedan vår senaste analys av Renewable Energy (Rec). Vår bedömning då var att företaget skulle vända förlusten till en vinst för år 2010, vilket även var fallet. Kursmässigt har det dock varit en besvikelse, aktiekursen har sedan vår analys fallit med omkring 17 procent.
Vår bedömning är dock fortsatt att aktien är köpvärd på nuvarande nivåer. Som bonus på vår fundamentala analys nedan kommer Japaneffekten, det vill säga att bolag som tillverkar utrustning för alternativ energi stiger eftersom kärnkraftens säkerhet nu ifrågasätts över hela världen.
Solcellsföretaget REC:s aktieägare har varit hårt prövade under de senaste åren. Den tidigare kursraketen som toppade kursmässigt på 262 norska kronor per aktie november 2007 har sedan dess befunnit sig i en brant utförsbacke. När detta skrivs är aktiekursen 19,30 norska kronor per aktie, det vill säga en nedgång med cirka 90 procent sedan toppnoteringen.
Är då allt nattsvart för bolaget? Vi hävdar med bestämdhet att så inte är fallet.
Resultatet efter finansnetto förbättrades från en förlust på 1 192 miljoner norska kronor för det fjärde kvartalet 2009 till en vinst på 1 134 norska kronor för det fjärde kvartalet 2010. I resultatet för det fjärde kvartalet ingår ersättning för kancellerade kontrakt med 332 miljoner norska kronor.
Det bör även noteras att företaget gjorde nedskrivningar på 1,5 miljarder norska kronor för det fjärde kvartalet 2009. Även justerat för detta var det en markant resultatförbättring som noterades för det fjärde kvartalet 2010.
För helåret 2010 uppgick resultatet till 1 018 miljoner norska kronor, att jämföra med en förlust på 1 121 miljoner norska kronor för år 2009. Resultatet per aktie uppgick därmed till 0,96 kronor per aktie, jämfört med en förlust på 1,63 norska kronor för år 2009.
Vad producerar då egentligen REC? Grunden i en solcell är så kallade wafers. Det är nedsmält kisel som skivats tunt till en platta som är en halvledare. Solljus tränger in i denna och genererar ström som leds bort. Solceller monteras i paneler som kan monteras och kopplas in till elnätet. Renewable Energys tillverkning består av kiselplattor, wafers samt solceller, vilket även är koncernens tre affärsområden.
Verkansgraden i en solcellspanel varierar beroende på kvaliteten i halvledaren, typen av glas som används i panelen och en rad andra faktorer. Effekten av en polykristallin solcell i laboratoriemiljö uppgår till omkring 25 procent. Verkansgraden i en färdig produkt under normala förhållanden ligger mellan 13-16 procent.
Solceller kallas fotovoltaiska celler efter den fysiska effekt som orsakar att en spänning genereras mellan två elektriska poler på en halvledare.
När man talar om solenergi dyker ofta begreppet nätparitet upp. Det innebär förmågan att producera el till ett nät till samma pris som man kan köpa el från på nätet. Där är inte solkraft idag, istället är energislaget beroende av subventioner och dessa varierar. Enligt International Energy Agency, IEA, nås nätparitet omkring år 2020. Det blir således en brytpunkt för branschen i allmänhet, inklusive REC.REC är en av världens största producenter av fotovaltaiska produkter inklusive allt från wafers till paneler och moduler. Hemvist är Oslo med produktion av wafers och celler i Norge och moduler i Sverige. Vidare har bolaget uppfört en ny produktionsanläggning i Singapore vilket väntas sänka produktionskostnaderna markant.
Man kan peka på en växande lågpriskonkurrens från Kina. Men REC ökar produktionen rejält i fabriken i Singapore vilket trycker ner kostnaderna, och volymerna är i stigande.
Samtliga tre affärsområden uppvisade stark tillväxt under det fjärde kvartalet. För REC Silicon (Kisel) ökade omsättningen till 1 699 miljoner norska kronor, en ökning med 50 procent jämfört med det fjärde kvartalet 2009. Rörelseresultatet mer än fördubblades för samma period, från 380 miljoner norska kronor 2009 till 769 miljoner norska kronor för det fjärde kvartalet 2010. Rörelsemarginalen under kvartalet uppgick till 45 procent för kvartalet samt 37 procent för helåret 2010.
Även affärsområdet REC Wafers utvecklades starkt under kvartalet. Jämfört med det fjärde kvartalet 2009 ökade försäljningen med 31 procent till 2 077 miljoner norska kronor. Rörelseresultatet uppgick, inklusive ersättning för kancellerade kontrakt, till 364 miljoner norska kronor, vilket kan jämföras med en förlust på 821 miljoner norska kronor för det fjärde kvartalet 2009. Priserna har ökat med 4 procent jämfört med det tredje kvartalet 2010. Försäljningsvolymen ökade till 342 MW, en uppgång med 44 procent jämfört med det fjärde kvartalet 2009 samt en ökning med 10 procent jämfört med det tredje kvartalet 2010.
Det tredje affärsområdet REC Solar uppvisade i linje med de övriga affärsområdena en kraftig förbättring jämfört med det fjärde kvartalet 2009. Försäljningen ökade från 543 till 2 112 miljoner norska kronor. En förlust på 566 miljoner norska kronor för det fjärde kvartalet 2009 vändes till en vinst på 66 miljoner norska kronor för det fjärde kvartalet 2010.
Affärsområdet har haft en mycket god efterfrågan på moduler under kvartalet. Försäljningen uppgick till 150 MW under kvartalet, vilket kan jämföras med 37 MW för det fjärde kvartalet 2009.
Vd Ole Enger gör bedömningen att priset för företagets produkter kommer att minska med 5 procent under det första kvartalet 2011 jämfört med det fjärde kvartalet 2010. Ökade volymer samt sänkta kostnader till följd av en ökad produktion i den nyligen öppnade fabriken i Singapore kompenserar dock mer än väl prisnedgången.
Vi räknar med att REC når ett resultat på 2,1 miljarder norska kronor för innevarande år. Detta motsvarar cirka 1,90 norska kronor per aktie. Värderingsmässigt innebär det ett p/e-tal på 10, vilket med alla mått mätt framstår som attraktivt. Vår rekommendation blir därmed Köp.
----
Solcellsbolaget Etrion, som är noterat på Stockholmsbörsen, var en av de få aktier som steg på tisdagen. Läs vår analys av Etrion här.