Asien-fonden med bredd och djup

Letar du efter snabbväxande länder att investera i men vet inte vilket? Då har Placera ett fondförslag.

placera-bylinebilder-Singapore_Panorama_v2.jpg

12 maj, 2017

För den som vill investera i snabbväxande länder men tycker man att enskilda länderfonder innebär en för hög risk så kan man med fördel välja en bredare ASEAN-fond.

placera-Spets_150.jpg

Frihandelsområdet ASEAN är en förkortning av Association of South East Asian Nations. Det är en organisation vars mål är att öka den ekonomiska tillväxten i medlemsländerna som idag består av 10 länder: Indonesien, Malaysia, Filippinerna, Thailand, Singapore, Myanmar (tidigare Burma), Kambodja, Laos, Brunei och Vietnam.

Genom att välja en bredare ASEAN-fond får man bättre riskspridning, både gällande aktiemarknadsrisk och valutarisk. Frihandelsområdet omfattar utvecklade länder (Singapore), flera tillväxtländer som Indonesien och Thailand, men även så kallade Frontier Markets (gränsmarknadsländer), alltså förhoppningsvis nästa generations tillväxtmarknader som Vietnam och Laos.

Det är en intressant mix av länder som erbjuder hela registret när det gäller mognadsgrad i ländernas ekonomi med Singapore som den väl utvecklade kapitalhubben med en stor finansmarknad.

placera-bylinebilder-Singapore_Skyline_cc.JPG

Singapore skyline

Området spänner från stora infrastruktursatsningar och tillväxtstimulerande politik i Vietnam och Indonesien, till fortsatt transformering av ekonomin i det välutvecklade Singapore. Det kan vara en bra krockkudde om investerarkollektivet tappar intresse för tillväxtmarknader.

Det är en expansiv region som är beroende av bland annat Kina och Japan. Fast de inte är medlemsländer i ASEAN så koordineras ett samarbete i ASEAN+3.Det är ett forum för ekonomiskt samarbete där de tre östasiatiska länderna Kina, Japan och Sydkorea ingår. 

Flera ASEAN-länder driver en tillväxtvänlig politik och gynnas av att världsekonomi ser ut att växa mer än väntat. Den egna tillväxten stöds även av ökad inhemsk konsumtion i kombination med statliga investeringar. Exporten från tillverkningsindustrin ser god ut, även råvaruexporten gynnas av de allt högre råvarupriserna.

På minussidan har vi President Trump som är en riskfaktor med potentiellt ökade handelshinder. Även en starkare dollar i spåren av fler räntehöjningar än förväntat i USA, kan påverka regionen negativt.

För den som vill investera i regionen är utbudet av aktivt förvaltade ASEAN-fonder litet, det finns bara tre fonder i Avanzas utbud. ASEAN-fonderna har gått upp i genomsnitt knappt 10 procent sedan årsskiftet.

Placera rekommenderar en aktivt förvaltad Spetsfond för den som vill ta rygg på en ASEAN-förvaltare som avkastat betydligt bättre än index och fondkategorin de senaste åren.

JPM ASEAN Equities A förvaltas av Pauline Ng och Chang Qi Ong. De två förvaltarna får input från tre ASEAN-marknadsspecialister, totalt är det fem personer i teamet runt fonden.

placera-bylinebilder-Pauline_Ng_JPMorgan.jpg
placera-bylinebilder-Chang_Qi_Ong_JpMorgan.jpg

Pauline Ng och Chang Qi Ong

De två har lyckats avkasta bättre än kategorsnittet av likande fonder och sitt jämförelseindex varje år. Det till en lägre risk.

Fonden investerar minst 67 procent av fondens tillgångar i aktier med säte i ett ASEAN-området eller företag som har den övervägande delen av sin ekonomiska verksamhet i ASEAN-länderna.

Av fondens kapital är knappt 28 procent placerat i Singapore följt av Thailand och Indonesien på 24-25 procent. Fördelningen mellan utvecklade länder och tillväxtmarknadsländer är 72 procent mot 26 procent. Resten är placerat i gränsmarknadslandet Vietnam.

placera-bylinebilder-Solar_Installation_Vietnam.jpg

Solceller i Vietnam

Fonden har en tydlig inriktning på storbolag, 88 procent. Drygt 9 procent är investerade i medelstora bolag och småbolag utgör resterande del.

Förvaltarna kombinerar en aktiv förvaltning med investeringar på medellång och lång sikt. Att förvaltningen är långsiktig är tydligt med den låga omsättningshastigheten i fonden, alltså hur många investeringar som byts ut varje år. 

Placeringsstrategin är utpräglad "bottom-up", vilket bland annat innebär att fonden investerar i bolag utan att ta hänsyn till något index. Förvaltningsteamets långsiktiga investeringar baseras till stor del på egen fundamental analys och företagsbesök. Fokus är på kvalitetsbolag med uthållig vinst och affärsmodell.

De medellånga investeringarna görs företrädesvis i cykliska bolag som har en katalysator i form av förändrad marknadssituation eller tydlig förändring i företaget som bör leda till högre lönsamhet och högre värdering.

Fundamental analys av ett begränsat antal bolag ger förvaltarna en bättre förståelse av bolagen de äger jämfört med en portfölj med många innehav. Detaljkunskap om bolag ger en bättre förståelse för de risker bolagen är exponerade mot än vad är möjligt i en bredare fondportfölj.

Portföljen är koncentrerad med drygt 70 innehav, jämfört med jämförelseindex på 346.

Fondens största bet är finanssektorn och cykliska konsumentvaror som står för 37 procent respektive 16 procent av det totala fondvärdet. De fem största aktieinnehaven utgör 24 procent av fondkapitalet. Flera små investeringar i många bolag ger en bra riskspridning.

placera-ny.png

Förvaltarna har lyckats med konststycket att skapa en avkastning som de senaste tre åren på drygt 41 procent, betydligt bättre än kategorisnittet 32,5 procent. För den goda prestationen har fonden belönats med fem stjärnor av Morningstar.

placera-12052017JPMASEANPLOTT.png

Risken mätt i standardavvikelse är 13,3 procent för fonden, att jämföra med jämförelseindex på 13,4 procent och kategorisnittet på 13,6 procent.

Fonden förvaltar i dag knappt 4,4 miljarder kronor. Den årliga förvaltningsavgiften på 1,8 procent är inte låg, men lägre än kategorisnittet för ASEAN-fonder.

Placera rekommenderar köp av JPM ASEAN Equities A inom vår kategori Spetsfonder och vi gillar konceptet med en aktiv förvaltare som investerar efter egen analys och avviker från sitt jämförelseindex.

Att investera i en ASEAN-fond innebär en breddning av sparandet och fonden är utmärkt som komplement till en billig asiatisk indexfond.

Placera betonar att risken är hög och rekommenderar en lång sparhorisont på mellan 3–5 år, med en liten investering av den totala portföljen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

1 dag

1 mån

1 år

Handelskriget

Förvaltare

Analys

Bostadsmarknaden

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,13%

Senast

2 277,60

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.