Värdeinvesterare med toppavkastning

Förvaltarintervju Trots, eller kanske tack vare, att SEB Swedish Value Fund investerar i värdebolag har avkastningen de senaste fem åren varit över 110 procent. Det är jämförbart med de bästa svenska småbolagsfonderna. Placera har talat med förvaltaren Tommi Saukkoriipi.

SEB Swedish Value Fund är en specialfond. Det gör att den får ha en högre koncentration av aktier än en vanlig fond. Ett enskilt innehav får inte överstiga 20 procent, men innehaven som är över 10 procent får inte överstiga hälften av det totala portföljvärdet. 10 procent av fonden får placeras utomlands.

”Det är allt annat än en indexfond. Vi ska ha bra bolag som ska stå pall på egna meriter”, säger Tommi Saukkoriipi. Han har förvaltat fonden sedan 2021. Han är även förvaltare av andra fonder med svenska och nordiska aktier, en roll han haft på SEB sedan 2011.

Tommi Saukkoriipi

”Det är ingen enmansshow. Totalt gör teamet runt 3 000 bolagsbesök varje år, varav jag gör kanske 250 till 300 av dem.”

Det är inte bara själva bolagen som är intressanta, även konkurrenter, kunder, myndigheter och branschexperter får besök.

”Det är verkligheten som är det intressanta och det gäller att dubbelkolla storyn. Inte att sitta i ett flashigt konferensrum med en IR-person som visar fina slides”, säger Tommi Saukkoriipi.

För att få fram intressanta investeringskandidater använder Tommi Saukkoriipi bottom up-strategin. Det kan finnas en viss förkärlek till vissa sektorer och fonden har en inriktning mot värdebolag. Han letar efter bolag med beprövad affärsmodell, starka balansräkningar, rimlig tillväxt och ledningar som är beredda att agera i aktieägarnas intresse.

”Det viktigaste för oss är den underliggande leveransen av lönsam tillväxt och kapitalallokering, inte vad marknaden tror kortsiktigt. Vi är inga daytraders, men är vi oense om vad marknaden tycker kan vi agera.”

I turbulensen på börsen under sommaren har fonden gått 2 procentenheter sämre Stockholmsbörsens breda index.

”En förklarande faktor är räntenedgången, fonden har ju ett betydande innehav i banker. Allt annat lika tenderar bankerna att gå sämre när räntorna går ned även om rädslan för kreditförluster också gjort det.”

Vi går mot mer sjunkande räntor, kommer ni fortsatt äga mycket bank?

”Om medaljens baksida är att räntenettot minskar så tror vi att medaljens framsida är ökade volymer när investeringsviljan hos konsumenter och företag ökar.”

”Bankerna har fortsatt attraktiva värderingar, inte minst mot bakgrund av att samtliga banker är överkapitaliserade och för att det inte ska fortsätta så måste de skifta ut mer än hela vinsten i form av utdelningar och återköp.”

Tommi Saukkoriipi tror på en tvåsiffrig direktavkastning per år, återköp medräknat, från bankerna de närmaste åren.

Största bankinnehavet är Swedbank, varför då?

”Swedbank tillhör de lägst värderade svenska bankerna som vi även tycker har särskilt mycket potential när det gäller utdelningar och här har bolaget hållit igen för att ha i ladorna inför att USA:s justitiedepartement lägger alla pappren på bordet.”

Han gillar också lastvagnar och passade på att fylla på i Traton nyligen.

”Vi tittar mycket på EV-multiplar (enterprise value) och här kommer även Volvo in i bilden. Traton har inte lika stark balansräkning, men den underliggande värderingen är så pass attraktiv.”

Investmentbolagen Investor och Industrivärden utgör tillsammans över en femtedel av fonden.

”Man kan fråga sig varför man bemödar sig att gå in i investmentbolag i stället för att äga de underliggande aktierna, men då är poängen delvis att vi får en intressant rabatt. Vi tycker också att Investors redovisade värden för Patricia är för konservativa. Man kan dra en simpel parallell till många av compounderbolagen som handlas till betydligt högre multiplar.”

”Vi äger även Essity där vi ser att lönsamheten stabiliseras och Astra, som vän av ordning kanske inte skulle klassas som ett värdebolag. Astra Zeneca har en intressant produktportfölj, inte minst inom onkologi. Man har även gett sig in på fetmabehandling, även om man ligger långt efter Novo Nordisk och Eli Lilly, men där är värderingen också i en helt annan division.”

Fonden har nyligen bytt jämförelseindex. Varför?

”Det indexet vi hade tidigare var inte replikerbart. Som exempel kan nämnas att Volvo var 24 procent av index och att vi därför underpresterade det trots att Volvo är vårt största innehav. Nu har vi Solactive GFS Sweden Value Index.

Till skillnad från många andra fonder med värdebolag äger fonden inga telekombolag. Inte heller fastigheter återfinns i portföljen.

”Vi har dragit ned på fastigheter. De brukar gå med räntorna, fast i omvänd riktning, men vi tycker inte värderingarna ser intressanta ut. Telekombolag har visserligen bra kassaflöden, men tillväxten är under BNP.”

Ellinor Beckett

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXSpotify och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -