Investera för en ny revolution

Framtidsutsikter Världen är i början av en förändring som kommer att bli lika omfattande och omdanande som den industriella revolutionen. Det skriver kapitalförvaltaren Blackrock i sin halvårsutsikt.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Blackrock spår att världen står inför förändringar av sällan skådad omfattning. Omfattande investeringar i ny infrastruktur drivet av AI, datacenter, geopolitik, nya leveranskedjor och grön energi ligger bakom. Enorma resurser kommer att behöva investeras.

”Vi tror att volymen av investeringar kan vara jämförbara med tidigare teknologiska revolutioner”, skriver kapitalförvaltaren.

Kapplöpningen för att öka AI-kapaciteten driver redan stora kapitalinvesteringar. Uppskattningar förutspår att investeringar i AI-datacenter kan öka med 60–100 procent årligen de kommande åren.

Trots det är det svårt att fastställa exakt hur mycket AI kommer att påverka produktiviteten i ekonomin som helhet. Det finns också naturliga begränsningar för AI idag handlar det till exempel om energibegränsningar. AI kräver mycket energi samtidigt är energiefterfrågan på el redan växande på grund av omställningen och elektrifieringen.

En ny våg av investeringar är på väg till nya datacenter, solparker, superbatterier, fabriker, logistikcenter nya vägar, broar, skolor och sjukhus särskilt i länder med växande befolkningar som Indien, Mexiko och Saudi Arabien.

En stor utmaning för AI-utvecklingen kommer att vara utbyggnaden av elnäten. AI:s förväntade energibehov kommer att öka under de kommande åren.

En annan risk politiken. Exempelvis skulle politiker kunna ingripa om tillväxten av datacenter driver upp lokala energipriser. Andra saker som kan påverka negativt är flaskhalsar i leveranskedjan. Efterfrågan på metaller och mineraler som koppar, aluminium och litium ökar och redan nu efterfrågan på dessa stor.

AI kan möjliggöra för ekonomier att producera mer med samma mängd kapital, arbetskraft och energi. Det har skett förr till exempel när bred datoranvändning ökade den genomsnittliga produktionen per timme med över 1 procentenhet under nästan ett decennium.

”AI kan så småningom hjälpa ekonomier att växa snabbare och minska inflationstrycket. Dessa vinster kan dock bara komma efter att AI-funktioner är fullt implementerade. Det kan ta år, följt av den typiska fördröjningen. Det tog nästan ett sekel för ångmaskinen att öka produktiviteten”, skriver Blackrock.

Ett annat megatema är övergången till en koldioxidneutral ekonomi. Detta kräver också stora investeringar. Blackrock uppskattar att investeringarna i energisystem kommer att uppgå till 3,5 biljoner dollar per år i slutet av årtiondet.

Även geopolitisk fragmentering innebär mer investeringar. Det innebär bland annat att länder prioriterar nationell säkerhet över ekonomisk effektivitet. Omstrukturering av leveranskedjor kräver stora investeringar.

BlackRock spår att den reala ekonomin kommer att spela en större roll framöver. Investeringar kommer att flöda in i infrastruktur, energisystem och ny teknologi. Kommande 6–12 månaderna behåller Blackrock en övervikt i amerikanska aktier och på AI-temat. Man behåller även övervikten i japanska aktier.

Blackrock tror att det fortsatt är rätt att satsa på AI-vinnarna under de kommande 6–12 månaderna oavsett vad omvandlingen leder till på längre sikt.

”Vi tror att stora teknikföretag som investerar kraftigt i AI-utbyggnaden, chipproducenter och företag som levererar viktiga insatsvaror som energi och verktyg kan fortsätta prestera bra.”

Förvaltaren ser inte koncentrationsrisken som ett problem.

”Några få vinnare-tar-allt-företag har drivit uppgången på den amerikanska aktiemarknaden i år. Vi ser inte koncentrationen som ett problem eftersom megabolagen har levererat goda resultat."

Blackrock tror inte alls att vi är i närheten av någon AI-bubbla.

”Vi tror att AI är centralt för omvandlingen och kan utgöra en stor del av den kommande investeringsvågen. Vi ser ingen teknikbubbla resultat och fundamenta stödjer nuvarande värderingar. Till exempel håller Nvidias framtida vinster jämna steg med den kraftigt stigande aktiekursen hittills.”

Karl Lans

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -