Amerikanska småbolagen tar täten

Börshandlade fonder På en vecka har det amerikanska småbolagsindexet Russel 2000 stigit med drygt 10 procent. Bakom ligger framför allt förhoppningar om lägre räntor. Ett sätt att få exponering mot sektorn är via börshandlade fonder.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Skillnaden mellan det amerikanska storbolagsindexet och småbolagsindexet har varit ovanligt stor. Medan S&P500 har tuffat på uppåt med nya högstanivåer har Russel 2000 fortfarande långt kvar till sin hittills högsta nivå som sattes i november 2021 precis före den stora ränteuppgången.

Småbolag är generellt sett högre belånade än storbolagen och påverkas därför i än högre utsträckning av räntenivån.

Nu ser det alltså ut att vända med besked. Ett sätt att få exponering mot Russel 2000 är via börshandlade fonder. Det finns några att välja på: Xtrackers Russell 2000, Invesco Russell 2000, Amundi Russell 2000, L&G Russell 2000 US Small Cap Quality och SPDR Russell 2000 U.S. Small Cap. Årsavgiften är likartad och ligger på mellan 0,25 och 0,35 procent för alla fonderna.

Samtliga av dessa förutom Xtrackers Russell 2000 och SPDR Russell 2000 U.S. Small Cap använder sig av derivatinstrument för att replikera indexet. För investerare som helt vill utesluta motpartsrisker är detta att föredra.

Största bolaget i Russel 2000 är server- och lagringslösningsbolaget Super Micro Computer. Bolaget står för 1,5 procent av index.

Super Micro Computer specialiserar sig på att designa och tillverka avancerade server- och lagringslösningar. De är kända för sina högpresterande och energieffektiva produkter som används inom datacenter, molnlagring och AI.

Hittills i år är aktien upp 208 procent.

Näst störst på Russel 2000 är molntjänstbolaget MicroStrategy. MicroStrategy står för 0,87 procent av index. MicroStrategy erbjuder en plattform för att analysera data och ta affärsbeslut. Hittills under 2024 är aktien upp över 200 procent.

Tredje största bolaget i indexet är fastighetsunderhållsbolaget Comfort Systems. Comfort Systems består av 43 olika bolag. Comfort Systems sköter installation, underhåll och reparation av bland annat HVAC-system. Aktien är upp drygt 60 procent i år. Bolaget står idag för 0,45 procent av index.

Därefter följer Onto Innovation. Det är ett bolag som levererar mjukvarulösningar för halvledarindustrin. Produkterna används för att förbättra kvaliteten och effektiviteten i tillverkningen av halvledarkomponenter. Aktien är upp 55 procent i år och bolaget står idag för 0,41 procent av index.

På femte plats kommer Carvana som är en plattform för försäljning och köp av begagnade fordon. Aktien var extremt het under pandemin och har nu fått nytt momentum. I år är aktien upp inte mindre än 173 procent. Bolaget utgör nu 0,4 procent av index.

Därefter följer kosmetikföretaget E.l.f. Beauty, optikbolaget Fabrinet, spelunderhållsbolaget Light & Wonder, energitjänstföretaget Weatherford International och klädkedjan Abercrombie & Fitch.

Russell 2000 följer 2000 börsnoterade små och medelstora företag i USA. Det är världens mest kända småbolagsindex.

Indexet skapades 1984 av Russell Investments. Russell Investments i sin tur grundades 1936 av Frank Russell. Indexet utvecklades som ett sätt att mäta och följa småbolag på aktiemarknaden.

Det intressanta med Russel 2000 är att det säger mycket mer om tillståndet i den inhemska ekonomin i USA än exempelvis storbolagsindexet S&P5000, vars företag är betydligt mer globala.

Karl Lans

Tio största bolagen i index
Super Micro Computer: 1,54%
MicroStrategy A: 0,87%
Comfort Systems USA: 0,45%
Onto Innovation: 0,41%
Carvana: 0,40%
E.l.f. Beauty: 0,39%
Fabrinet: 0,34%
Light & Wonder: 0,33%
Weatherford International: 0,33%
Abercrombie & Fitch: 0,33%
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -