Arise: Ökad kapacitet, pressade priser

Rapportkommentar Arise har nästan dubblat börsvärdet sedan botten i höstas. Under andra kvartalet utökades produktionen samtidigt som budet på sektorkollegan gynnade sentimentet i sektorn. Men stigande börsvärde innebär också högre värdering.

Det har varit ett minst sagt hektiskt kvartal i vindkraftssektorn. I maj blev Arise helägda produktionsanläggning Lebo klar och utökade därmed bolagets produktionskapacitet med 25 procent. Samma månad offentliggjorde EQT budet på sektorkollegan Ox2. Justerat för nettokassan innebar budpremien på 43 procent att Ox2 värderas till cirka 13 gånger det förväntade rörelseresultatet i år och väsentligt lägre på de förväntade resultaten nästa år.

Skilda åsikter kring vindkraft

Åsikterna gällande vindkraft går isär. De som undviker sektorn hänvisar gärna till en intjäning med högt beroende av väder, politiska beslut och försvarsmakten. Tre typiska variabler som oavsett riktning är svårbedömda och utanför bolagens egen kontroll.

Investerare i sektorn pekar istället på en hög och tilltagande efterfrågan på vindkraftbaserad el, relativt låg produktionskostnad och teknikutvecklingen som med tiden skapar bättre förutsättningar för produktionen och lönsamheten.

Oavsett åsikter kring vindkraft, kan det konstateras hur Arise under senare år lyckats väl med att skapa avkastning på kapitalet.

Ökad produktion, väsentligt lägre priser

I andra kvartalet uppgick nettoomsättningen till 101 (110) miljoner kronor och resultatet efter skatt till 30 (36) miljoner kronor. Ett kvartal med nästan halverade snittintäkter i den egna produktionen, vägdes upp av en tilläggsköpeskilling på cirka 25 miljoner och den numera utökade produktionen på 25 procent.

Trots markant lägre marknadspriser var lönsamheten i den egna produktionen på höga nivåer. Snittintäkten på 549 SEK per Megawattimme genererade 38 miljoner i intäkter under andra kvartalet, vilket kan ställas mot rörelsekostnaderna som snittade 220 SEK per Megawattimme och summerades till 15 miljoner.

På fyra kvartal har Arise nu skapat 188 miljoner kronor i resultat efter skatt och ett rörelseresultat före avskrivningar på 265 miljoner. Baserat på historiska siffror rullande tolv månader värderas Arise till cirka 11 gånger vinsten. Rörelsevärdet, justerat för aktierna bolaget själva äger, uppgår nu till cirka 2,5 miljarder kronor, vilket kan ställas mot de 265 miljonerna i rörelseresultat för avskrivningar som skapats på tolv månader.

Rabatt på bedömda värden

Bolaget själva presenterar varje kvartal ett justerat eget kapital, vilket synliggör bedömda övervärden i produktionstillgångarna. Vid utgången av kvartalet uppgick nyckeltalet till 59 kronor per aktie, vilket är cirka 15 procent högre än dagens börskurs kring 51 kronor.  

Bedömda övervärden i den egna produktionen kan antas gynnas framöver av lägre räntor och den nyligen utökade produktionen. Samtidigt försämras kalkylen av en väsentligt lägre snittintäkt per Megawattimme.

Arise är ett litet bolag i en komplex bransch där delar av verksamheten består av svårestimerade och slagiga projektvinster. Aktien är inte uppenbart lågt värderd likt tidigare. Men lyckas bolaget med ambitionen att sälja minst ett projekt under året finns bra förutsättningar att tillsammans med den höjda kapaciteten att öka vinsten kommande år, vilket skulle innebära ensiffriga framåtblickande värderingmultiplar. För den investerare som orkar blicka ut ett par år bör det därför rimligtvis fortfarande finnas utrymme för avkastningspotential framåt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -