Hygglig start på rapportperioden

Rapportperioden Första kapitlet av den pågående rapportperioden är avklarat och betyget blir godkänt. Mycket återstår och det finns svagare delar, men att bank och verkstad klår förväntningarna och att flera vd:ar ser ljuset i tunneln är goda nyheter.

Mätt i antal är det inte många bolag som har hunnit rapportera för det första kvartalet ännu men de som är snabba ur startblocken representerar åtminstone flera olika sektorer. Viktigast för Stockholmsbörsen som helhet är i vanlig ordning att tungviktarna Bank och Verkstad inte fallerar, och kan telekombolagen undvika besvikelser så är det ett plus.

På verkstadssidan har de båda giganterna Volvo och ABB kommit med stabila besked i veckan som bekräftar att scenariot med en hårdlandad konjunktur ter sig allt mindre sannolikt. Båda bolagen kom med försäljningssiffror i linje med förväntningarna och båda slog vinstprognoserna med god marginal.

Volvo ser nu en normalisering av lastbilsmarknaden efter ett glödhett 2023 och höll fast vid sina totalmarknadsprognoser för 2024 på de viktigaste regionerna, vilket får ses som en liten lättnad. ABB-chefen Björn Rosengren utstrålade å sin sida växande optimism när han blickade ut över helåret.

Stärkt av en bättre start på året än förväntat vad gäller orderingången samt bättre tryck i den kortcykliska affären och lite ljusare tongångar från Kina så höjde ABB marginalguidningen något till omkring 18 procent. Intäkterna väntas samtidigt öka med 5 procent i år.

Både Volvo och ABB fick ett positivt börsmottagande, som synes i tabellen nedan där vi har tagit med de rapportbolag som Infront sammanställer prognoser på. (Kursreaktionen för Avanza och Dometic avläst kl 11 på fredagen.)

  Kursreaktion på rapportdagen Avvikelse försäljning Avvikelse vinst
ABB  6,0% 3% 4%
Arjo -9,9% 0% -4%
Avanza 0,0% 0% 2%
Dometic  -3,9% -1% -2%
Ericsson* 1,8% -3% 19%
H&M  15,2% 0% 53%
Nokia 1,0% -6% -7%
Nordea  0,8% 2% 13%
Tele2  6,7% 0% 1%
Volvo  2,0% 1% 7%
Källa: Infront/Placera      
Fotnot: Justerade rörelseresultat. Försäljning avser order om bolagen redovisar det, annars omsättning.
*Justerat för engångspost.    

 

Nordea fick se en lite blygsammare kursreaktion trots att rapporten innehöll en överraskande bra vinst. Här är räntenettot fortsatt högt och stigande och det högre ränteläget ger bankerna medvind, men inte så mycket mer än vad analytikerna hade förväntat sig.

Att Nordea överträffar vinstprognoserna beror mer på att kreditförlusterna är betydligt lägre än vad analytikerna befarat och ett bättre transaktionsnetto. Något större tryck i utlåningen är det inte, med företagssidan upp 2 procent och bolån på oförändrade nivåer, men givet den tröga konjunkturen så var det inte heller att vänta.

På telekomsidan har såväl rivalerna Ericsson och Nokia som operatören Tele2 släppt sina siffror i veckan. Ericsson bjöd som brukligt på viss förvirring med stora engångsposter, den här gången en stor intäkt från en kommersiell tvist som låg med i det justerade rörelseresultatet men inte i analytikernas prognoser.

Även justerat för denna engångspost var dock vinsten klart högre än väntat. Vad gäller efterfrågeläget så är det fortsatt tufft med kunder som är försiktiga med att göra investeringar i radioaccessnäten (RAN) och Ericsson påtalar att branschprognoserna om en nedgång i år på 4 procent kan vara för optimistiska.

Hoppet om en stabilisering under året, normaliserade lagernivåer och bättre mix tillsammans med det bättre kvartalsresultatet tolkades ändå försiktigt positivt med en liten uppgång på börsen för Ericsson.

Nokia däremot bommade vinstförväntningarna och tappade först mark på börsen men aktien återhämtade sig. Finnarna behåller sina helårsguidningar och sällar sig till raden av bolag som tror på ett starkare andra halvår.

Tele2 lämnade också sina prognoser för helåret oförändrade, innebärande en resultattillväxt på 1-3 procent. Men vd-ordet av Kjell Johnsen antyder bättre fart än så då han pekar på att minskad inflation och lägre räntor sannolikt förbättrar konsumenthumöret och ger stöd kommande kvartal.

En gladare konsument är vad Dometic också hoppas på men här visade fredagens rapport att vändningen inte har kommit ännu och den organiska försäljningen minskade mer än väntat, vilket tillsammans med en något sämre vinst än förutsett tryckte till aktien. Även Avanza rapporterade på fredagen och här stack courtageintäkterna ut som en positiv överraskning i en annars ganska odramatisk rapport.

 

Man ska vara försiktig med att läsa alltför mycket mellan raderna i vd-orden och i rapportintervjuerna redan nu, men intrycket är ändå att många bolagschefer har blivit lite mer trygga med efterfrågeläget under första kvartalets gång och de flesta tror på allt godare grunder på bättre fart ju längre året går.

Det är ett scenario som har legat i analytikernas prognoser sedan tidigare och börs-vd:ar är av naturen optimister så någon skräll är det kanske inte, men motsatsen hade inte varit rolig med tanke på hur starkt börsen gått sedan i höstas.

Godkänt så här långt alltså med viss dragning åt det ljusare hållet när det kommer till utsikterna, men det stora testet kommer nästa vecka. Då brakar det lös ordentligt med Sandvik och Getinge på måndag innan tempot stegras och på onsdag och torsdag infaller det här kvartalets mest hektiska rapportdagar.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -