”Jag gillar inte ratings. Mycket av ratingen handlar om vad bolagen själva rapporterar. Det handlar om utsläpp och processer. Det är absolut viktigt men det är inte skäl nog att köpa ett bolag”, säger Ripman till Placera.
Sedan 2015 förvaltar Philip Ripman Storebrand Global Solutions. Fonden har fokus på större bolag som levererar tjänster, produkter eller teknik som bidrar till att uppfylla FN:s globala hållbarhetsmål.
Det förvaltade kapitalet uppgår till 9,2 miljarder kronor. I år har fonden stigit drygt 10 procent.
Philip Ripman
Vad är din syn på att investera i oljebolag som försöker ställa om?
”Jag tror inte på detta. Det finns goda grunder till att oljebolagen finns, men oljebolagen är egentligen inte så intresserade av att ställa om. Det är bara en mindre del av deras investeringar som går till detta.”
Ripman tror att kärnkraft är en viktig del av omställningen i Europa.
”Om du ser på energimarknaden i Europa så finns det i princip tre alternativ till baskraft och dessa är: Kol, gas och kärnkraft. Alla dessa har fördelar och nackdelar. Ur ett klimatperspektiv är det enda alternativet kärnkraft. Det är synd av Tyskland stänger ner. Sol- och vind kan inte lösa detta. Atomkraft borde vara mer i ropet än det är idag.”
Samtidigt har gröna energislag gått extremt svagt.
”S&P Clean Energy index handlas nu till ett lägre framåtblickande p/e-tal än S&P 500 index. Det har kommit ner så mycket nu så om du tror att det kommer att finnas någon form av tillväxt kommande år så tror jag inte det kan gå så mycket längre.”
”Vi har fått en värderotation i grön energi. Värderingarna var höga så det var kanske inte så konstigt att det kom ner lite. Den här marknaden har påverkats mycket av räntehöjningarna. Det är inte lika attraktivt att ta ett lån idag för att finansiera solceller på taket som det var före ränteuppgången. Nu har räntan stabiliserats och vi ser snabbt en korrelation till det positivare även för grönt. Finns en stark korrelation mellan den amerikanska tioåringen och grön energi.”
Vilka bolag gillar ni inom denna sektor?
”Vi gillar solenergibolagen Enphase och Sunrun. Vi äger Samsung på grund av energilagring och batterier. Vi äger danska Vestas inom vindenergi.”
När det gäller energi har Ripman mycket fokus på geopolitik.
”Mycket handlar inte om klimat utan om att Kina kontrollerar för stor del av värdekedjan när det gäller grön energi som till exempel inom solenergi och kritiska metaller. Om du ser historiskt så har de som kontrollerar kraftproduktionen också har mest geopolitisk makt.”
Hur ser du att bolagen positionerar sig utifrån detta?
”Det finns olika sätt att göra. Jag ser att bolag lägger mer kapital på att placera fabriker närmare kärnmarknaderna. Belgiska Umicore som återvinner batterier satte till exempel upp en fabrik i Ungern. Från början var tanken att placera fabriken någonstans i Asien. Vi ser mer att investeringar hamnar i USA och Europa. Det geopolitiska fokuset har potential att leda till högre inflation.”
Hur techfokuserad är fonden i dag?
”Vi äger flera cybersäkerhetsbolag som Palo Alto, Crowdstrike och Okta. Två av dessa har varit bra. Okta hade ett dataintrång och det är inte bra. Crowdstrike har integrerat AI i sina produkter och växer väldigt bra. Vi tror att cybersäkerhet är väldigt stabilt oavsett konjunktur. Undersökningar visar att bolagen inte skär ner på detta trots sämre tider. Palo Alto erbjuder helhetslösningar. Båda växer väldigt bra och med fina kassaflöden.”
”Jag har haft Nvidia länge i portföljen. Vi köpte den 2017. Vi kom in på 24 dollar. Jag har tagit ner positionen under det här året. Nu står den för cirka 1 procent av fonden. Vi gillar bolaget, men värderingen är hög.”
Äger ni några vattenfokuserade bolag?
Xylem äger vi. Det är de som gått svagast i år på grund av ett uppköp. Vi äger också Advanced Drainage Systems, Badger Meter och Watts Water Technologies.
Hur är exponeringen mot Norge?
”Vi äger Telenor, solenergibolaget Scatec och återvinningsbolaget Tomra. Tomra gör lite ont. De har haft svag tillväxt, men vi tror på dem långsiktigt.”
Ett av era största innehav är betaltjänstoperatören Visa. Hur kommer det sig?
”Vi måste kunna stå för att de bolagen vi äger är lösningsbolag. Visa möjliggör finansiella tjänster i områden där det råder brist på dessa. Dessutom ger Visa stabilitet i portföljen”, säger Philip Ripman.
Följ Placera på Facebook , LinkedIn, X, YouTube och på Soundcloud