Björn Borg stabil på hårt underlag

Rapportkommentar Sport- och underklädesbolaget Björn Borg står upp bra i en svajig konsumtionsmarknad, vilket förra veckans rapport visade. Aktien har gått starkt men är ändå inte dyr.

Förra rapporten blev ett litet bakslag på börsen för Björn Borg men sedan i somras har aktien hämtat igen i stort sett hela nedgången, trots en sur höstbörs och trots många signaler om en tuff marknad för inte minst sporthandeln.

Och fredagens kvartalsrapport visade att aktiemarknaden hade gjort rätt som inte hade blivit överdrivet skrämd. Aktien tog ett skutt uppåt på en rapport som visade på låg tillväxt i omsättningen men betydligt större förbättring i resultatet.

Omsättningen totalt sett har ökat med 6 procent hittills i år, där en hel del kommer från valutamedvind, men samtidigt är det bättre fart i den egna näthandeln vilket är positivt. Omsättningen från egen e-handel ökade med 32 procent och även tillväxten från så kallade e-tailers, återförsäljare på nätet, är hög. En trend som syntes under första halvåret och som har hållit i sig under det tredje kvartalet.

Precis som för många andra konsumentbolag är marknaden ryckig och rörig just nu. Medan sportkläder, väskor och skor växte snabbt i den egna e-handeln motverkas tillväxten till viss del av stängda butiker och av att distributörer tar ned sina lagernivåer.

Att Björn Borg i den här miljön ökar bruttomarginalen rejält och lyfter rörelsevinsten från 31 till 41 miljoner kronor under tredje kvartalet är starkt. Minskade reor och större fokus på lönsamheten i grossistverksamheten är förklaringar från bolaget sida och rörelsemarginalen på 15,6 procent i tredje kvartalet är imponerande.

Rörelsemarginalen under de senaste 12 månaderna ligger nu strax över 10 procent och man är därmed tillbaka över det finansiella målet som är just 10 procent. Med ett antagande om att Björn Borg även i fjärde kvartalet ökar vinsten – drivet av fortsatt tillväxt i e-handelskanalerna och disciplin när det gäller alltför stora rabatter – så bör marginalen för helåret kunna hamna kring 11 procent.

  2022A 2023E 2024E 2025E
Tot. intäkter, Mkr 861 904 949 997
Rörelsemarginal % 8,5 11,0 12,0 13,0
Vinst/aktie, sek 2,0 3,0 3,5 4,0
Utdelning/aktie, sek 2,00 2,25 2,50 2,75
P/e-tal 15 14 12 10
Källa: Placera        

 

Inför 2024 är sedan osäkerheten ganska stor. Kommer konsumenterna att hålla hårt i plånboken och gå på i sina gamla underkläder och sporttröjor? Eller får räntesänkningar och lägre inflation igång köpsuget igen?

Svaret är ovisst men Björn Borgs framgångar inom sportkläder och möjligheten att dra nytta av sitt starka varumärke och växa från en relativt liten marknadsandel innebär potential även i ett blekt marknadsklimat. Säkrast är ändå att räkna med fortsatt återhållsam efterfrågan och vi låter tillväxtmålet på 5 procent tjäna som en prognos.

Henrik Bunge, vd för Björn Borg

Med fortsatt vässad lönsamhet 2024 och 2025 handlas aktien då på ett p/e-tal på 12 respektive 10. Inte särskilt dyrt även om Björn Borg periodvis har varit ännu lägre värderat. Prognoserna bygger visserligen på att marginalen stiger och att konsumenten inte deppar alltför mycket, men å andra sidan var marginalen ännu högre så sent som 2021 och man betalar inte särskilt mycket för potentialen i att växa på nya marknader eller att sportklädessegmentet växlar upp en nivå.

Vi är också mer än ett år in i den besvärliga marknaden där många butiker och återförsäljare vill sänka sina lager. Kanske kan de pågående Black Friday-kampanjerna bli den lageråterställare som gör att balansen blir bättre under 2024 och att osäkerheten blir lägre.

Med sansad värdering även på sansade prognoser, och med en direktavkastning på 5-6 procent de närmaste åren, landar vi i att Björn Borg är värt en chansning på nuvarande nivå. Lyfter sportkläderna ordentligt så kommer även aktien att lyfta, och i annat fall tror vi att kalsongerna fortsätter göra jobbet och begränsar nedsidan.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Björn Borg Köp 42,40 -
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -