Placeras utvalda fonder i november

Köptips Oktoberbörsen har varit riktigt sur, trots att rapportperioden som börjar gå mot sitt slut över lag varit i linje med förväntan. Vi gör ett rakt byte och lägger till två fonder i november.

Bland månadens fondvinnare hittar vi Östeuropa-, guld- och ädelmetallfonder och några räntefonder, men det är få som överhuvudtaget mäktat med att röra sig över nollstrecket i oktober.

I Sverige har vi nu fyra raka månader som slutat på minus. Fem minusmånader i rad har inte skett sedan 2011 när eurokrisen slog till med full kraft. Säsongsmönstret talar nu till börsens fördel. November är normalt sett årets bästa börsmånad.

Vi sticker ut hakan tajmingmässigt. Det brukar vända när allt verkar vara som värst. Småbolagsfonder har gått uselt på senare tid och även halkat efter storbolag också om man går några år tillbaka.

Det är inte ofta det går att hitta så många prisvärda små- och medelstora noterade bolag på börsen. Vi tror att den framåtblickande börsen kommer att vilja ha tillväxt igen när marknaden börjar tro på sjunkande räntor och inte bara ser svart konjunktur framför sig.

Som med allt annat handlar det inte här om att pricka en absolut botten utan att successivt öka exponeringen mot sektorn för att förhoppningsvis nå önskad exponering nära dagen då marknaderna vänder. För när det väl vänder går det vanligtvis väldigt fort.

Vi väljer att ta in SEB Sverigefond Småbolag Chans/Risk som investerar i små- och medelstora bolag med fokus på de med ett värde som uppgår till en halv procent av Stockholmsbörsen totalt.

Fonden har fem stjärnor hos Morningstar och har klarat det senaste årets nedgång väl.

Förvaltaren Jimmy Bengtsson investerar fondens pengar i lönsamma kvalitetsbolag med starka marknadspositioner. Här kan du höra när han var med i Placerapodden tidigare i höstas.


Jimmy Bengtsson.

Japanska börsen är fortsatt upp 20 procent i år. Mycket talar för att Japan fortsatt kommer att vara intressant kommande åren. Vi väljer att göra en rockad och ta in Skandia Japan Exponering. Samtidigt får Länsförsäkringar Japan lämna.

Skandia Japan Exponering är den japanfond som gett bäst avkastning till lägst förvaltningsavgift senaste året. Fonden har en årlig avgift på 0,26 procent.

Skandia Japan Exponering investerar främst i de större börsföretagen. Förvaltningen är indexnära, men utesluter bolag som utvinner eller genererar kraft från fossila bränslen, producerar vapen och cannabis. De största innehaven är Toyota, Sony och Mitsubishi.

Amerikanska teknikjättar har stått för en stor del av årets globala börsuppgång. Dessa, och många andra spännande bolag, hittar vi i Swedbank Robur Globalfond A, som får vara kvar på listan i november.

Den har avkastat bättre än andra globalfonder under Kristofer Barret. Han letar både tillväxtbolag som säljer framtidens varor och tjänster och lågt värderade värdebolag med mycket gott resultat.

UBS EF Midcap USA får också vara kvar. Det är av samma anledning som vi väljer att öka exponeringen mot små- och medelstora bolag i Sverige.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag tar betalt som en indexfond, men ger en fin riskspridning och (enligt oss) bättre exponering än OMXS30. Här kan du läsa en färsk analys av fonden.

Vi fortsätter också att successivt öka vår fastighetsexponering, även om den senaste månaden har varit smärtsam. Carnegie Fastighetsfond Norden, som förvaltas av erfarne förvaltaren Jonas Andersson, får fortsatt förtroende. Någonstans här finns sannolikt en botten för fastighetsbolagen.

Fidelity Global Technology Fund har en hög riskjusterad avkastning jämfört med andra teknikfonder och har stigit nära 30 procent i år. Genomsnittsvärderingarna är lägre än kategorisnittet och inriktningen är innovativa tillväxtbolag som kan förändra en hel bransch.

Jens Barneviks fond Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets får även den stanna kvar på listan. Han letar efter små och medelstora bolag på framför allt tillväxtmarknadernas börser. Affärsmodellerna ska vara beprövade och erbjuda en bra långsiktig värdering till ett rimligt pris. En stor del av innehavet (över hälften) består av taiwanesiska och sydkoreanska bolag. Fonden har stigit nära 20 procent i år.


Jens Barnevik

Storebrand Europa A SEK är en indexnära fond som investerar i femton länder varav Storbritannien, Schweiz och Frankrike tillsammans utgör hälften. Många starka konsumentvarumärken samt en och annan hälsovårdsjätte återfinns i fonden som har en avgift på låga 0,22 procent. Fonden har stigit 11 procent i år.

Carnegie Strategifond är en blandfond som investerar i nordiska aktier med hög direktavkastning och företagsobligationer med hög ränta. De senaste fem åren har fonden avkastat i genomsnitt över 8 procent per år.

AMF Balansfond är en blandfond som i år avkastat 2 procent. Vi tror att det är en passande fond för den som vill se sitt kapital växa, men få en liten jämnare resa på vägen. Den låga avgiften är ett plus.

Om man väljer en räntefond för att minska risken tycker vi att det ska vara ett tryggt val även när det skakar till. Därför väljer vi AMF Företagsobligationsfond som har avkastat över index, men är underviktad fastighetsobligationer och har en låg avgift, något Placera håller högt när det kommer till räntefonder.

Nu ligger kupongerna på BB-obligationer kring nivåer på vad man kan förvänta sig för avkastning på börsen över tid och därför tycker vi det är rimligt att ta in ytterligare en högräntefond i månadens fonder.

Sedan innan får IKC Avkastningsfond ligga kvar. Fonden, som lyckats hålla en hög historisk avkastning, har fem stjärnor på Morningstar.

Det har även Case Högräntefond (tidigare Fairplay) som har kort ränteduration och som är något så ovanligt som ett svenskt högräntealternativ med mycket liten fastighetsexponering.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
IKC Avkastningsfond Köp 134,09 -
Case Högräntefond A Köp 172,00 -
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Köp 597,28 -
Skandia Japan Exponering Köp 278,49 -
UBS (Lux) EF Mid Caps USA (USD) P Köp 30 081,52 -
SEB Sverigefond Småbolag C/R Köp 460,23 -
Swedbank Robur Small Cap EM A Köp 156,04 -
Swedbank Robur Globalfond A Köp 155,44 -
Carnegie Fastighetsfond Norden A Köp 363,73 -
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR Köp 588,49 -
Storebrand Europa A SEK Köp 199,23 -
AMF Balansfond Köp 346,83 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 853,67 -
AMF Företagsobligationsfond Köp 104,82 -
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -