En vecka styrd av centralbanker

Makroveckan I veckan som kommer är det en hel räcka centralbanker som ska lämna färska räntebesked. Den stora frågan är om Federal Reserve ska trycka på pausknappen medan det tycks mer givet att centralbankerna i Europa, inklusive Riksbanken, höjer räntan.

Förra veckan steg den svenska börsen med 0,8 procent och europeiska Stoxx600 med 1,6 procent. S&P500 var däremot ner med 0,2 procent efter en svag avslutning på veckan.

räntesidan kan konstateras att det mesta rörde sig uppåt och en förklaring är förstås att ECB, ändå lite överraskande, valde att höja räntan med 0,25 procentenheter. Det var inför beskedet jämnt skägg mellan de som trodde på paus respektive räntehöjning.

Oljepriset har fortsatt uppåt och Brentolja kostar numera lite knappt 95 dollar per fat.

I veckan som kommer är det mesta av en tydligt nervös marknads fokus riktad mot en hel räcka centralbanksbesked.

Det viktigaste är givetvis vad den amerikanska centralbanken ska ge för besked på onsdagskvällen. Väntat är att Federal Reserve trycker på pausknappen men fortsatt hög kärninflation sätter press på banken. Så räkna inte med att det blir alltför ljuva tongångar och en räntehöjning kan absolut inte uteslutas. Mycket av intresset lär dessutom riktas mot de prognoser kring bland annat räntor och inflation som publiceras. Förväntningarna på kommande räntesänkningar har successivt skruvats ner och om prognoserna bekräftar den bilden kan det bli lite surt på marknaden även om Federal Reserve väljer att ligga still med räntan.

I övrigt är det mer givet att det blir räntehöjningar rakt av när bland annat Riksbanken, Norges bank och Bank of England ska leverera sina räntebesked på torsdag. Vi är förstå mest intresserade av det svenska räntebeskedet och kanske främst vad de säger om räntesättningen framöver. Det är också värt att hålla koll på det tal som riksbankschefen Erik Thedéen håller på fredag. Det ska bland annat handla om kronans försvagning.

Sedan hoppas vi förstås att fredagens preliminära inköpschefsindex för september inte blir allt för dystra.

Måndag

Tunt på makroagendan med amerikanskt index över humöret hos bostadsbyggare som huvudnummer.

Tisdag

Uppdaterade inflationssiffror för EMU-området. Lär inte påverka börshumöret i någon större grad. Kanadensiska inflationssiffror lite intressantare eftersom centralbanken tryckt på pausknappen. Så förhoppningen är förstås att vi inte ska få se något större uppställ av inflationen.

Onsdag

Regeringen släpper höstbudgeten men det mesta är redan känt. På marknaden är det förstås fullt fokus på den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked. Federal Reserve väntas låta räntan ligga still men samtidigt flagga för att ytterligare räntehöjningar kan bli aktuella. Dessutom lämnar ledamöterna i den räntesättande kommitté nya prognoser kring vad de tror om bland annat räntor och inflation. Det är kanske det mest intressanta den här gången.

Torsdag

En del rad centralbanker lämnar räntebesked och det väntas vara räntehöjningar i princip längs hela linjen. Vi fokuserar förstås främst på det svenska räntebeskedet där det väntas en höjning med 25 punkter. Givet att det är vad alla tror lär det mesta av marknadsintresset riktas mot vad Riksbanken tror om räntan framöver.

Fredag

De preliminära inköpschefsindexen för september rullas ut på bred front. Det väntas ganska små rörelser i indexen, vilket i så fall betyder fortsatt svag utveckling i Europa men lite stabilare i USA. Recessionshotet är överhängande i EMU-området.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -