Riskviljan är fortsatt rekordlåg men investerarnas kassa minskade marginellt under månaden. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 4 till 10 oktober.
Kassanivån är fortfarande betydligt över det historiska snittet på 4,9 procent. Under månaden minskade den från 6,3 procent till 6,2 procent. Värt att notera är att förra månadens rekordhöga notering var den högsta sedan april 2001.
Antalet investerare som tar lägre risk än vanligt är fortfarande rekordstor och riskaptiten är historiskt låg. Men nivån är marginellt bättre än de två senaste månadernas bottennoteringar. Och den senaste månaden har investerarna ökat aktieexponeringen från rekordlåga nivåer. Även obligationer ses som lite mer attraktiva än vid förra månadens enkät, trots en betydande historisk stor undervikt.
Investerare som tror att inflationen är lägre om 12 månader fortsatte att öka under månaden, och nådde en ny rekordnivå där hela 85 procent tror på längre inflationstakt det kommande året. Den tidigare rekordnivån var i december 2008 med motsvarande 82 procent.
Synen på den globala tillväxten är marginellt högre än förra månaden, men fortfarande nära de rekordlåga nivåerna vi såg för någon månad sedan. De låga förväntningarna på den globala tillväxten spiller över på en svag utveckling för bolagens vinstutveckling.
En klar majoritet tror att vinstutvecklingen blir sämre före den blir bättre, men intressant är att det är inte fullt lika många som månaden före.
Aktieexponeringen mot USA ökade under lite månaden, men investerarna har fortfarande en lägre aktieexponering här än historiskt mot USA aktier.
De hårt drabbade europeiska aktierna som nådde en rekordlåg exponering under september, har för andra månaden i rad sett ett ökat intresse och investerarna har sakta men säkert fortsatt öka aktieexponeringen igen.
Paris- och Madridbörserna anses vara de attraktivaste börserna att investera på i Europa. I botten hittar vi Frankfurt- och Milanobörserna.
Även aktieexponeringen mot tillväxtmarknaderna och japanska aktier sjönk under månaden.
Den senaste månaden har investerarna roterat från allmännyttiga bolag, teknikaktier, defensiva telekombolag till industriaktier, banker, aktier och obligationer.
Lyfter vi blicken och ser på investerarnas positioner relativt tioårssnittet, indikerar det en tydlig övervikt av kassan, defensiva sektorer som hälsovård, allmännyttiga bolag och dagligvaror. Störst undervikt har investerarna generellt i aktier, europeiska aktier, teknikaktier och sällanköpsvaror.
Investerarna har nu den största undervikten i teknikaktier sedan augusti 2006. Samtidigt som exponeringen mot hälsovårdssektorn är den högsta sedan januari 2006. Energisektorn fortsätter att attrahera investerarna. För 18 månaden i rad har de en stor övervikt i energibolag.
På risksidan är det största hotet mot en fortsatt börsuppgång fortfarande inflation. Det är för femte månaden i rad som den placerar sig där och investerarna är rädd för att inflationen ska bita sig fast på ovanligt höga och svårhanterliga nivåer.
På andra plats hittar vi fortfarande geopolitisk risk. Både Rysslands invasion av Ukraina och Kinas anspråk på Taiwan dominerar här som oroshärdar.
Centralbankernas hökaktiga syn på räntehöjningar intar tredjeplatsen för andra månaden i rad. Först på en fjärdeplats kommer risken för en global recession.
Den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, (vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja) är för femte månaden i rad US-dollar. Efter året starka uppgång mot nästan alla valutor, tycker nu rekordmånga investerare att dollarn är övervärderad.
Ny tvåa på listan är att många förvaltare valt att korta kinesiska aktier som ses som en risk när sentimentet vänder. På tredje plats hittar vi oljan.
Gå till Placera.se och läs fler artiklar
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.
Följ mig gärna på Twitter
Följ Placera på Facebook , LinkedIn, Twitter, YouTube och Soundcloud