Savelend siktar mot First North och sista anmälningsdag är 28 maj. Bolaget grundades 2014 av nuvarande vd (och tillika största ägare) Ludwig Pettersson och är verksamt inom framförallt peer-to-peer-lending (P2P), där man helt enkelt möjliggör för privatpersoner att direktinvestera i olika typer av krediter.
Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 21 den 24 maj
Savelend har 46 anställda och verksamhet i framförallt Sverige men även Polen och Finland. Under 2020 ökade omsättningen med 26 procent, till cirka 56 Mkr, så det är i mångt och mycket ett bolag i uppbyggnadsfas som behöver öka volymerna rejält för att kunna uppvisa positivt resultat. Ifjol landade rörelseresultatet på -14 Mkr, efter aktiveringar på uppskattningsvis 4,4 Mkr netto.
Bolaget står på två ben
Verksamheten vilar på två egenutvecklade digitala plattformar; investeringsplattformen och faktureringsplattformen. Den förstnämnda gör det möjligt för privatpersoner att investera i företags- och konsumentkrediter samt fakturaköp. Med hjälp av investeringsmotorn Smartinvest investeras kundens pengar automatiskt i flera olika kreditavtal utifrån ett antal på förhand valda inställningar. Det påminner en del om de digitala ”spar-robotarna” som dykt upp på senare tid. Savelend uppger att snittavkastningen har varit över 9 procent årligen för kunderna sedan starten 2014, vilket är riktigt bra och ett perfekt alternativ till en aktieportfölj till exempel.
Den andra plattformen, faktureringsplattformen, består av ett faktureringssystem med kundreskontra, aviseringar, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar.
Dessa två plattformar jobbar ihop. Faktureringsplattformen gör att det skapas kreditvolymer till investeringsplattformen. När en företagskund skapar en faktura hos Savelend så får kunden ett erbjudande om att sälja fakturan och erhålla likviderna direkt efter en sedvanlig kreditbedömning hos fakturamottagaren (parten som till slut ska betala fakturan). Om det ser bra ut så ges investerarna på investeringsplattformen möjlighet att investera i denna faktura. I det fall slutkunden (fakturamottagaren) inte betalar fakturan så kan den drivas in via bolagets inkassoverksamhet. I just detta exempel så används alla delar av Savelend och bolaget tjänar då pengar genom fakturaskapandet, fakturaköpet, avgifter från investerarnas avkastning i investeringsplattformen samt eventuellt från inkassoavgifter.
Så intjäningen är beroende av primärt två nyckeltal. Den ena är storleken på kapitalet på investeringsplattformen. Den andra är antalet fakturatransaktioner i systemet, som alltså genererar krediter till investeringsplattformen.
När det gäller kapitalet på investeringsplattformen så har det nu växt till 301 Mkr (227) vid utgången av Q1. Den genomsnittliga intäkten per investerad krona uppgick till 0,16 kr under 2020 och Savelends kreditförluster låg på 0,3 procent av kapitalet, jämfört med 0,2 procent år 2019.
När det gäller antalet fakturatransaktioner så ökade dessa med nästan 40 procent ifjol, till 1,23 miljoner (0,89). Den tillväxten stod sig även i Q1 2021 och Savelend har också nyligen tecknat ett avtal med fackförbundet Akavia, som ska förse bolaget med cirka 400 000 fakturor per kvartal framgent.
Savelend är ett spännande bolag som uppvisat hög tillväxt under åren. För fyra år sedan låg omsättningen på knappt 20 Mkr att jämföra med 63 Mkr de senaste 12 månaderna. Men konkurrensen är också tuff därute med större aktörer som Fortnox, Billogram och Svea Ekonomi (inom framförallt faktureringsplattformen) men också ett hundratal andra mindre aktörer runt om i Europa. Det är en väldigt fragmenterad marknad där prisvillkoren är viktiga och för att kunna priskonkurrera så behövs stora volymer.
Det kostar att växa
Savelend behöver kapital för att växa och det är syftet med noteringen. Nuvarande rörelsekapital räcker bara till augusti. Man gör en emission om 6,7 miljoner aktier för 7,5 kr/st. Då har vi tagit hänsyn till en riktad emission på 380 000 aktier till ledande befattningshavare också. Savelend får då in runt 45 Mkr netto, efter kostnader. Börsvärdet efter emissionen landar då på 335 Mkr.
Likviden ska till 60 procent användas för expansion i nya marknader och förvärv. 15% går till marknadsföring och ytterligare 15% går till återbetalning av dyra lån. Resterande 10% går till verksamheten som fortsatt gör röda siffror under Q1 2021 med en rörelseförlust på drygt 2,6 Mkr, efter att cirka 1 Mkr aktiverats netto.
Savelend kommer att ha en nettokassa på cirka 20 Mkr efter emissionen, exklusive klientmedel och leasingskulder. Ev/sales landar därmed på 5 baserat på omsättningen de senaste 12 månaderna.
Att värdera Savelend blir svårt i den fas bolaget befinner sig i just nu. Bolagets kostnadsmassa exklusive aktiveringar och avskrivningar ligger kring 70 Mkr i årstakt att jämföra med rullande omsättning på 63 Mkr. Så snart är bolaget ”break-even” givet den fina tillväxten man uppvisar och framgent vill man växa minst 25 procent årligen.
På väg mot svarta siffror
Skulle man leka med tanken att man sätter en ev/ebit-multipel kring 20 för Savelend så behöver bolaget generera en rörelsevinst på 16 Mkr. Med nuvarande kostnadsbas så betyder det en omsättning uppåt 85-90 Mkr. Med en tillväxt på 25% per år så dröjer det exakt 2 år tills man når dit (slutet av 2022). Förutsättningarna finns med en skalbarhet och en digital affärsmodell. De främsta riskerna är att bolaget behöver investera mycket mer än vad vi räknar med här för att vinna marknadsandelar och kunna växa och då kan det behövas mer kapital under årens gång. Samt att kreditförlusterna kan skena i sämre tider men detta diversifieras delvis bort när kreditportföljen växer och fördelas över fler motparter.
Något som Savelend ”missar” att nämna i prospektet är att en stor del av verksamheten bedrivs via dotterbolaget SBL Finans som driver sajten Loanstep, som arbetar med mycket höga räntor till konsumenter. På Loanstep kan man band annat läsa att: ”Ett lån taget 2021-05-26 med kreditbelopp på 5 500 kr till 38,4 % bunden årlig kreditränta med en återbetalningstid på fem (5) månader som återbetalas genom fem (5) avbetalningar om ca 1 792 kr, ger en effektiv ränta på totalt 1 051 %.” Detta borde ha lyfts fram tydligare i riskavsnittet i prospektet och det gör också att risken med en investering i Savelend blir än högre än vad vi bedömde tidigare då den här typen av konsumentkrediter kan bli föremål för politiska regleringar i framtiden och för att investerare i regel kanske inte vill vara med och understödja den här typen av lån till privatpersoner.
Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 21 den 24 maj
Allt sammantaget så blir det lite spekulativt men för den som vill ha exponering mot ett litet snabbväxande fintechbolag så är det inte dumt att teckna en liten andel som en krydda i portföljen. Insiders säljer inte och emissionen är till 75 procent garanterad så den kortsiktiga risken på nedsidan ser begränsad ut. Skulle aktien sticka iväg rejält efter noteringen så kan man dock ta hem vinsten och invänta utvecklingen de närmaste kvartalen.