Rapportfloden: Blandade resultat

Q1 Investor, Netent, New Wave, Axfood och flera tungviktare finns bland bolagen som har lämnat sina kvartalssiffror idag.

Teknikkonsultföretaget Rejlers redovisar ett resultat efter skatt på 26,3 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (28,2). Nettoomsättningen uppgick till 742 miljoner kronor (610), motsvarande en organisk tillväxt om 6,3 procent.

Rörelseresultatet blev 36,6 miljoner kronor (35,5) och rörelsemarginalen var 4,9 procent (5,8). Ebita-resultatet blev 44,3 miljoner kronor (38,7) och det motsvarar en marginal om 6,0 procent (6,3).

Bolaget har sedan tidigare meddelat att styrelsen föreslår en utdelning om 1:50 kronor per aktie för 2019, ned från tidigare förslag om 2:25 kronor.

Rejlers bedömer att pandemin med sjukdomen covid-19 åtminstone under de närmaste två kvartalen oundvikligen kommer att få en inverkan på Rejlers marknad. Bolaget vidtar strukturåtgärder som sammantaget beräknas ge upphov till engångskostnader om 10-15 miljoner kronor i det andra kvartalet.

"Rejlers anpassar nu organisationen och ett antal medarbetare kommer omfattas av åtgärder. Vi har även aktiverat korttidspermitteringar i Sverige, Norge och Finland samt genomfört andra kostnadssänkningar för återstoden av året. Vi har agerat snabbt för att ställa om till marknadens nya förutsättningar och utesluter inte ytterligare åtgärder om det behövs", skriver vd Viktor Svensson i rapporten.

Konglomeratet Midway redovisar ett resultat efter skatt för kvarvarande verksamhet på -5 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (24).

Resultatet före skatt blev -6 miljoner kronor (31).

Coronapandemin bedöms ha påverkat koncernens omsättning och resultat väsentligt negativt under framför allt kvartalets tre sista veckor, skriver bolaget i sin delårsrapport.

Nettoomsättningen uppgick till 157 miljoner kronor (230).

Minskningen är enligt bolaget framför allt hänförlig till HAKI (Midways största innehav, reds anm) som upplevde ett svagt första kvartal. Det första kvartalet 2020 jämförs dock med ett ovanligt starkt första kvartal föregående år, där en leverans om 55 miljoner kronor i Storbritannien genomfördes.

"Det är i dagsläget omöjligt att göra en fullständig bedömning av hur den pågående Coronapandemin kommer att påverka våra marknader och Midwaykoncernen på kort sikt. Jag kan dock konstatera att våra innehav är väl positionerade och när marknaderna öppnas igen ger vår finansiella plattform oss styrka att snabbt agera för att både ta marknadsandelar och göra förvärv i linje med vår strategi", skriver vd Sverker Lindberg.

I början av april återkallde Midway sitt tidigare kommunicerade förslag till en utdelning om 0:60 kronor per aktie i spåren av coronaviruset.

SDS hade en nettoomsättning på 85,2 miljoner kronor (51,1) under det första kvartalet 2020. Ebitda-resultatet uppgick till 12,9 miljoner kronor (6,2), med en ebitda-marginal på 15,1 procent (12,1%).

Totalt kassaflöde uppgick till -2,1 miljoner kronor (0,5).

"Behovet av teknikutveckling inom mobiltelefonin på utvecklingsmarknaderna är mycket stort, vilket har medfört att SDS inte påverkats nämnvärt av det oroliga marknadsläget", skriver bolaget.

Från integrationen av förra årets förvärv av Eservglobal återstår nu inga engångseffekter.

"Vi kan även börja se positiva effekter på våra nyckeltal från den förvärvade tillväxten", kommenterar vd Tommy Eriksson.

Investmentbolaget Investor redovisar en totalavkastning för det första kvartalet 2020 på -11 procent, att ställa mot jämförelseindexet SIXRX på -18 procent.

Det rapporterade substansvärdet per aktie vid periodens utgång var 494 kronor, mot 550 kronor vid utgången av det fjärde kvartalet.

Det ger en substansrabatt på 8 procent per den 31 mars, räknat på ett vägt genomsnitt av A- och B-aktien20,5.

Det justerade substansvärdet per aktie, som utgår från marknadsvärderade onoterade innehav, var 572 kronor, motsvarande en rabatt om 20,5 procent. Det kan jämföras med 634 kronor och 19,7 procent tre månader tidigare.

Investors resultat efter skatt blev -46.441 miljoner kronor (28.808). Resultatet per aktie uppgick till -60:64 kronor (37:66).

 Den organiska tillväxten för Investors största onoterade innehav Mölnlycke uppgick till 7 procent i det första kvartalet, en ökning jämfört med motsvarande kvartal 2019 då tillväxten blev 4 procent.

Det framgår av Investors kvartalsrapport.

Tillväxten drevs av stark efterfrågan på handskar, antiseptiska produkter och skyddsutrustning inom Surgical, samt inom stora delar av Wound Care.

"Tillväxten inom dessa områden var delvis positivt påverkad av covid-19, medan efterfrågan på produkter relaterade till elektiv vård, exempelvis procedure trays, påverkades negativt. Trots fortsatta investeringar förbättrades den underliggande lönsamheten något", skriver Investor.

Mölnlyckes ebita-resultat steg till 99 miljoner euro (92) i kvartalet. Den rapporterade ebita-marginalen blev 24,6 procent (24,7). Exklusive jämförelsestörande kostnader, inklusive kostnader relaterade till vd-bytet, var ebita-marginalen cirka 1 procentenhet högre.

 Investor har fortsatt öka sitt innehav i ABB under det första kvartalet.

Det framgår av delårsrapporten.

Investmentbolaget har köpt ytterligare nästan 7,9 miljoner ABB-aktier under årets tre första månader för cirka 1,6 miljarder kronor och därmed ökat till nästan 263 miljoner aktier. Ägarandelen har gått från 11,8 till 12,1 procent.

Investor har ökat i ABB under flera kvartal i rad. I slutet av mars 2019 låg ägarandelen på 10,7 procent, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Investor har vidare köpt aktier i Ericsson för 1,1 miljarder kronor, något som ägardatatjänsten Holdings senaste statistik redan har visat. Investor köpte drygt 16 miljoner B-aktier i telekombolaget under första kvartalet.

Investmentbolaget har vidare investerat ytterligare 200 miljoner kronor i avknoppade Electrolux Professional.

"Vi investerade totalt 2,9 mdr kronor i ABB, Ericsson och Electrolux Professional på vad vi anser attraktiva nivåer", skriver Investors vd Johan Forsell i rapporten.

Cellavision hade en nettoomsättning på 134 miljoner kronor (104) under det första kvartalet. Den organiska tillväxten var 1 procent. Ebitda-resultatet blev 41,2 mniljoner kronor (38,3, med en ebitda-marginal på 31 miljoner kronor (37). Effekten av coronavirusets spridning var begränsad under kvartalet men spås får större påverkan framöver:

"Bolaget räknar med att covid-19-pandemin kommer att ha en betydande negativ påverkan på Cellavisions omsättning och resultat under ett antal månader", heter det

Cellavision ser betydande effekter av covid-19 inte minst i en minskning av antalet blodprover på de flesta marknader, men också på grund av att bolagets system är installationsprodukter som kräver att partners har fysisk tillgång till sjukhus och laboratorier.

"Vi har under årets första kvartal kunnat se effekter i form av lägre installationsgrad i de länder som tidigt drabbades av covid-19, framför allt Kina. I takt med att smittspridningen i Kina avtog kunde vi under slutet av kvartalet dock notera att efterfrågan på våra produkter på den kinesiska marknaden började röra sig mot mer normala nivåer, vilket är väldigt uppmuntrande. Vårt antagande är att också reagensförsäljningen kommer att påverkas negativt, men i betydligt mindre utsträckning eftersom detta är en förbrukningsvara som används vid varje blodanalys", skriver vd Zlatko Rihter.

På sikt ser Cellavision också vissa utmaningar vad gäller försörjningskedjan eftersom bolaget köper in komponenter och råmaterial från många olika länder.

"På kort sikt ser vi goda förutsättningar att upprätthålla produktionen, men vid en långvarig påverkan på samhälle och leveranskedjor kommer detta att bli en utmaning för oss", heter det.

Pledpharmas nettoomsättning uppgick till 11,7 miljoner kronor (54,9) under det första kvartalet 2020. Periodens resultat uppgick till -42,8 miljoner kronor (22,9).

Under det första kvartalet hade Pledpharma ett stort bakslag med det kliniska Polar-programmet med den ledande läkemedelskandidaten Pledox, och i april fattade bolaget beslut att stänga programmet.

Nu är fokus på fortsatt utveckling på Aladote.

"Vi är välfinansierade för att fortsätta utvecklingen av vår kliniska portfölj, med cirka 221 miljoner kronor i likvida medel redovisade i slutet av första kvartalet 2020", skriver vd Nicklas Westerholm.

Forskningsbolaget Bioarctic redovisar ett resultat efter skatt på 3,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (13,6). Resultatet per aktie uppgick till 0:04 kronor (0:15).

Nettoomsättningen uppgick till 36,4 miljoner kronor (63,4) och rörelseresultatet blev 3,8 miljoner kronor (17,3). Rörelsemarginalen var 10,4 procent (27,3).

Bioarctic uppger i rapporten att bolaget inte upplevt några märkbara störningar i verksamheten på grund av covid-19-pandemin.

"Att vi varit framgångsrika och lyckats bygga upp en kassa på mer än 1 miljard kronor innebär en stor trygghet i en situation där de finansiella marknaderna präglas av betydande osäkerhet", konstaterar vd Gunilla Osswald i rapporten.

Medicinteknikbolaget Getinges ebita-resultat före engångsposter blev 661 miljoner kronor i det första kvartalet 2020 (369).

Utfallet var i linje med den omvända vinstvarning och de preliminära besked som bolaget gav den 9 april och därmed i linje med analytikernas snittestimat gällande ebita-resultatet om 660 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning.

Getinges omsättning för kvartalsperioden uppgick till 6.033 miljoner kronor (5.548), motsvarande en organisk tillväxt om 3,8 procent och helt i enlighet med tidigare besked från bolaget. Analytikerna hade väntat sig en nettoomsättning på just 6.033 miljoner, enligt Infront.

Orderingången uppgick till 9.452 miljoner kronor (6.173), motsvarande en organisk tillväxt om 47,2 procent, och ett par miljoner högre än det preliminära beskedet tidigare under april.

GHP Specialty Care rapporterar att försäljningsintäkterna ökade till 383 miljoner kronor (330) under det första kvartalet 2020. Den organiska tillväxten uppgick till 12,3 procent (17,4). Det framgår av kvartalsrapporten på onsdagsmorgonen.

Ebitda-resultatet blev 54,2 miljoner kronor (42,2) och ebitda-marginalen landade på 14,2 procent (12,8). Rörelseresultatet, ebit, uppgick till 30,0 miljoner kronor (21,4), med en marginal på 7,8 procent (6,5). Resultat efter skatt uppgick till 23,0 miljoner kronor (15,1) med ett resultat per aktie på 0:30 kronor (0:18).

GHP gav så sent som den 14 april en uppdatering om att covid-19 skulle ha begränsad påverkan på första kvartalet och negativ påverkan andra kvartalet.

"GHP har en stark bas att stå på med välfungerande och effektiva kliniker men när förutsättningarna snabbt förändras blir det svårare att upprätthålla effektiviteten. Det innebär att vi förväntar oss en betydande negativ effekt på vårt finansiella resultat kommande kvartal", skriver vd Daniel Öhman i onsdagens rapport.

"Resultatet de kommande två kvartalen påverkas negativt och det kommer att vara utmaningar i våra verksamheter men vi förväntar oss att när krisen ebbar ut kommer vi att se en mycket stark efterfrågan och att kunna återgå till goda resultat", heter det.

Verkstadsbolaget AQ Group redovisar ett resultat efter skatt på 75,9 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (76,3). Resultatet per aktie uppgick till 4:11 kronor (4:14). Nettoomsättningen uppgick till 1.342 miljoner kronor (1.253). Rörelseresultatet blev 98 miljoner kronor (96), medan resultatet före skatt uppgick till 87 miljoner kronor (93).

Covid-19 har påverkat kvartalet med 25 miljoner kronor lägre nettoomsättning och 5 miljoner lägre rörelseresultat, enligt rapporten.

AQ Group pekar på att det är svårt att bedöma påverkan från covid-19 resten av året. Styrelsen har beslutat att dra tillbaka det tidigare utdelningsförslaget och i stället föreslå årsstämman att ingen utdelning betalas ut.

Nytt datum för årsstämman är den 25 juni.

Läs också:

Ericsson: Resultatet över förväntan

Handelsbanken bättre än väntat

Telia nådde inte upp till prognoserna

Spelbolagsunderleverantören Net Ent redovisar ett ebitda-resultat på 229 miljoner kronor för det första kvartalet. Väntat var 217 miljoner, enligt Infronts konsensussammanställning av fyra analytikers estimat.

Rörelseresultatet blev 119 miljoner kronor mot väntade 116 miljoner kronor. Här ingår engångsposter om 26 miljoner kronor.

Intäkterna uppgick till 518 miljoner kronor, mot väntade 496 miljoner. Bolaget har tidigare uppgett att intäkterna i kvartalet väntades uppgå till 490-500 miljoner.

Stark avslutning på mars för Net Ent bidrog till omsättningslyft i det första kvartalet, och hittills ser kasinounderleverantören ingen negativ påverkan på den finansiella utvecklingen från covid-19. Det skriver bolagets vd Therese Hillman i kvartalsrapporten.

"Det är svårt att förutspå vilka effekter covid 19-situationen kommer att ha på ekonomin i allmänhet och vår bransch i synnerhet, men vi bedömer att den underliggande digitaliseringstrenden inom spelbranschen kommer att fortsätta och erbjuda tillväxtmöjligheter för Net Ent framöver", skriver vd:n i rapporten.

I kvartalet ökade omsättningen till 518 miljoner kronor från 418 miljoner kr

Hårvårds- och skönhetsbolaget Lyko redovisar ett ebitda-resultat på 14,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (17,9). Resultatet per aktie uppgick till -0:71 kronor (0:07).

De totala intäkterna uppgick till 317 miljoner kronor (254). Den organiska tillväxten var 24,8 procent. Motsvarande siffra föregående kvartal låg på 25,6 procent.

"Kundtillströmningen Online utvecklades starkt med en försäljningstillväxt på 38,9 procent. 2020 startade med bra försäljning Online och våra verksamheter i Norge, Finland och Danmark fortsätter att växa snabbt", skriver vd Rickard Lyko.

Bruttoresultatet blev 151 miljoner kronor (123) vilket gav en bruttomarginal på 47,5 procent (48,3). Rörelseresultatet var -4,8 miljoner kronor (2,2).

"Det effekter vi kan se av epidemin är en positiv trend online och en negativ trend i våra fysiska butiker. Vi har en tydligt större efterfrågan online från Norge, Finland och Danmark där myndigheterna har infört hårdare restriktioner för medborgarna. Hur detta kommer påverka oss framåt är fortsatt svårt att uttala sig om, men vi har snabbt genomfört åtgärder för att anpassa försäljningskanalerna till de ändrade förutsättningarna", skriver Rickard Lyko.

Axfood, som bedriver handel med dagligvaror inom detalj- och partihandeln i Sverige, redovisar ett rörelseresultat på 544 miljoner kronor för det första kvartalet 2020.

Genomsnittet av sju analytikers estimat låg på ett rörelseresultat på 516 miljoner, enligt Infronts prognossammanställning.

Axfoods försäljning uppgick till 13.067 miljoner kronor under kvartalet. Analytikernas snittestimat var en försäljning på 13.138 miljoner kronor. Rörelsemarginalen blev 4,2 procent för kvartalet, mot väntade 3,9 procent.

Kvartalet inleddes stabilt för Axfood, men spridningen av covid-19 har gett kraftigt förändrat köpbeteende.

"Mer eller mindre över en natt ökade trycket i såväl butik som inom e-handeln då kunder började bunkra basvaror såsom pasta, ris och pappersprodukter", skriver Axfoods vd Klas Balkow i rapporten för det första kvartalet 2020.

Bunkrandet har inneburit en kraftigt ökad försäljning och i kvartalet ökade Axfoods omsättning 9,5 procent till 13,3 miljarder kronor (11,9). Tillväxttakten för butikerna var nästan 12 procent, bunkringen bidrog med cirka 4 procentenheter och skottdagen med cirka 1 procentenhet.

Samtidigt har det ökade säljtrycket skapat påfrestningar på leveranskedjan, skriver vd:n i rapporten, och han konstaterar att bolaget kämpat med att upprätthålla en "rimlig" servicegrad.

Vidare skriver Klas Balkow att bunkringen har mattats av men efterfrågan är fortsatt hög. Detta eftersom allt fler väljer att äta hemma i stället för ute på restaurang, en trend som har påverkat Urban Deli och Axfood Snabbgross. För Eurocash har omsättningen i praktiken upphört efter att gränshandeln stannat av efter Norges införande av inreserestriktioner till Sverige.

New Waves rörelseresultat blev -24,1 miljoner kronor för det första kvartalet 2020. Motsvarande kvartal året innan var rörelseresultatet +46,0 miljoner. Bruttomarginalen uppgick till 43,8 procent (47,1).

Resultat efter skatt blev -36,9 miljoner kronor (+26,0) och per aktie -0:54 kronor (+0:41).

Nettoomsättningen uppgick till 1.441 miljoner kronor (1.505). Försäljningen sjönk med 4 procent och 7 procent i lokala valutor. Förutom en snabbt minskad efterfrågan var även ett flertal av bolagets lager stängda under hela eller delar av mars.

Finländska teleoperatören Elisas jämförbara ebitda-resultat blev 166 miljoner euro för det första kvartalet 2020, framgår det av delårsrapporten.

Analytikernas snittförväntningar låg på ett ebitda-resultat på 165 miljoner euro, enligt Infronts sammanställning av åtta analytikers prognoser. Nettoomsättningen blev 468 miljoner euro. Här låg snittförväntningarna på 451 miljoner euro.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -