Tio köpvärda fonder i oktober

Köptips USA-börserna gör sitt bästa kvartal sedan 2013 och Stockholmsbörsen har stigit ännu mer. Samtidigt är det tydligt att kronans framfart har fått många utländska fonder att tappa i värde den senaste månaden. Jag gör ett fondbyte inför oktober.

Den globala politiska oron har fortsatt under sommaren. Utökat handelskrig mellan Kina och USA, nya sanktioner mot Turkiet och utökade sanktioner mot Ryssland. Men det verkar inte stoppa risktagande hos finansmarknadens aktörer. Men alla marknader är inte på plus.

Trots att september faktiskt har varit en av de sämre månaderna för de amerikanska börserna på länge summeras kvartalet till det bästa sedan 2013. I kronor räknat backad USA börserna med 2 procent i september. USA-börsernas kräftgång har även påverkat globalindex och globalfonder som backat med drygt 2 procent.

Det är den starka kronan som ligger bakom mycket av nedgången för utländska fonder. Den amerikanska dollarn har tappat 2,6 procent i värde den senaste månaden. Kronan har även stärkts betydligt mot euron med runt 3 procent.

Kräftgången för tillväxtmarknadsländerna i Asien och Latinamerika har fortsatt i september. Sämst avkastning hittar vi i den asiatiska regionen. De stora förlorarna på handelskriget mellan Kina och USA är just de kinesiska fastlandbörserna och Hongkongbörsen. De har haft en svag avkastning som smittat av sig på Asienindex exklusive japan, som har backat med knappt 5 procent.

Stockholmsbörsen har de senaste månaderna fått upp farten rejält. September var inget undantag. En bra rapportperiod för de svenska bolagen i somras i kombination med en fortsatt svag krona har fått utländska investerare att börja köpa svenska aktier igen.

Vi hittar faktiskt de största vinnarna hos tillväxtmarknaderna i Östeuropa. De har haft en bra månad och avkastningen har kommit tillbaka efter flera riktigt dåliga månader, som innehållit kollaps för tillgångar i både Turkiet och Ryssland.

Jag passar på att förnya listan för köpvärda fonder, ut åker en gammal fondfavorit. Under min tid som fondskribent så är det sannolikt mitt bästa tips till listan. Nu tar vi hem vinsten i Swedbank Robur Ny teknik. I stället tar jag in en Sverigefond som slagit index och konkurrenterna de senaste tre och fem åren. Den placerar sig i den absoluta toppen även det senaste året.

Norron Active RC är en fond som verkligen gör skäl för namnet aktivt förvaltad. Den förvaltas av Gustaf Sjögren och Ulf Frykhammar tillsammans med Marcus Plyhr. De två förstnämnda förvaltarna har en mycket lång erfarenhet av finansbranschen.

Gustaf Sjögren och Ulf Frykhammar 

Förvaltarna letar investeringar fritt utan påverkan av index och letar även utanför Stockholmsbörsen. Investeringsprocessen är analysdriven. Investeringsprocessen består av en analys som delas upp i en fundamental del och en icke-fundamental del. Den fundamentala analysen fokuserar på bolagets lönsamhet, kvalité på balansräkningen och konkurrenssituation. Värdering är en viktig del, bolaget ska vara lågt värderat relativt utsikterna för en omvärdering.

De största bidragen i år kommer från norska industrikonglomeratet Aker som stigit 85 procent i år. Värt att notera är kapital från just Akerkoncernen var med och grundade Norron Asset Management 2010. Bioarctic är det innehav som avkastat klart bäst i år med en uppgång på över 300 procent.

Förvaltarna har lyckats riktigt bra. Fonden har stigit med 150 procent de senaste fem åren jämfört med kategorisnittets avkastning på 75 procent. Under perioden har fonden avkastat betydlig bättre än både kategorisnittet och index under varje enskilt år, vilket är en riktigt bra prestation.

För den prismedvetne spararen så hör fondens förvaltningsavgift till de dyrare Sverigefonderna. Förvaltningsavgiften har historiskt betalat sig då förvaltarna lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt, vilket jag tror de kommer att fortsätta med.

Den som vill ha ta lägre risk i sitt fondsparande hänvisar vi till fonderna med låg risk och medelrisk. De fonder med klarts lägst risk är lågriskhedgefonden Atlant Stability och räntefonden Spiltan Räntefond Sverige.

Eller varför inte en gyllene medelväg och välja någon av blandfonderna, den passivt förvaltade Swedbank Robur Access Mix eller de aktivt förvaltade fonderna Carnegie Strategifond och Sensor Sverige Select? Alla tre fonderna har haft en riktigt bra avkastning det senaste halvåret.

Den som tror på en stark rapportperiod i oktober som kan ge fortsatt bränsle till börserna i höst och vinter, hänvisar vi till att botanisera bland de övriga fyra fonderna med högre risk.

HÖGRE RISK

Spetsfonder

Morgan Stanley Investment Fund Global Opportunity A. Det är en gammal Placera-favorit som fortsätter att leverera bra riskjusterad avkastning. Förvaltaren Kristian Heugh har förvaltat fonden sedan starten i november 2010 och har lyckats riktigt bra.

Handelsbanken Amerika Småbolag: Förvaltarna letar små och medelstora amerikanska bolag utifrån ett antal långsiktiga teman.

Jupiter European Growth: Alexander Darwall letar investeringar fritt utan påverkan av index och bolagsstorlek med en analysdriven och strukturerad investeringsprocess. En fond som utmärker sig genom att klå marknaden betydligt över en längre tid.

Handelsbanken Nordiska Småbolag: En nordisk småbolagsfond som avkastat betydligt bättre än index och fondkategorin de senaste åren.

Norron Active RC: Aktiv förvaltning som letar investeringar fritt från påverkan av index. Fonden har klarat sig väldigt bra riskjusterat och levererar en väldigt hög avkastning sett till den risk man tar.

MEDELRISK

Basfonder

Swedbank Robur Access MixEn billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.

Spetsfonder

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. 

Sensor Sverige Select: Fonden förvaltas sedan starten i november 2009 av Stefan Olofsson som till sin hjälp har Ulf Öster. De är aktiva i sin förvaltning och har stora frihetsgrader. De kan variera fondens nettoexponering mot aktiemarknaden beroende på hur de ser på aktiemarknaden.

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Lars Lönnquist på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

Atlant Stability: Fonden strävar efter att vara marknadsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling.

Våra tips på tio köpvärda fonder kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Oktoberutgåvan av Placeras Strategidokument

Tio köpvärda fonder i oktober

Allt hänger på delårsrapporterna

Placeras elva köpvärda aktier

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Swedbank Robur Access Mix A Köp 279,51 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 323,73 -
Sensor Sverige Select A Köp 247,75 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 121,86 -
Atlant Stability Köp 1 364,32 -
Köp 885,49 -
Jupiter European Growth L EUR Acc Köp 376,40 -
Handelsbanken Nordiska Småb (A1 SEK) Köp 1 155,59 -
Norron Active RC SEK Köp 359,21 -
MS INVF Global Opportunity A Köp 676,51 -
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -