Heta ETF-trender till min tjänstepension

Så gör jag Jag väljer att sprida riskerna i min långsiktiga pensionsportfölj med börshandlade fonder. I en liten del av tjänstepensionsportföljen som inte har nya premieinsättningar väljer jag att investera i ett antal ETF:er.

Under året har jag skrivit om många tematiska ETF:er. Alltså ETF:er som följer vissa teman och trender som investeringsstrategier. Flera av dessa teman är här för att stanna och ser ut att ha en ljusframtid. Det gör att jag tycker att de passar i en långsiktig pensionsportfölj.

Dock är det hög risk, då flera av temana är smala och koncentrerade till en eller ett fåtal sektorer. Det är inte tal om någon globalfondsspridning. Tanken är att med en liten del av pensionen - ungefär 10 procent – tar jag mer risk och fångar upp de som jag tycker de intressantaste trenderna just nu.

Jag gillar att investera i företag som har ägare och gärna grundare kvar i verksamheten med ett långsiktigt och stort engangemang - alltså en investering i kött och blod.

I februari i år lanserades BOSS ETF:n som gör precis det. Den är skapad av förvaltaren Global X som har tagit fasta på ekonomisk forskning som visar att ägarledda bolag har en miljö som skapar mer innovation och flera patent. Man väljer de 100 största amerikanska bolagen som fortfarande styrs och ägs av grundare.

BOSS är tiltad mot bolag inom tekniksektorn och finansbolag. Tillsammans utgör de knappt 50 procent. Hälsovård är den tredje största sektorn på knappt 20 procent. Vi hittar flera välkända bolag som Amazon, Alphabet (Google), Twitter, Salesforce och Facebook.

Mark Zuckerberg, Facebook-grundare

Jag tror på en fortsatt stark elbilstrend. En av flaskhalsarna är bilens batteri. Det behövs betydligt större produktion för att biltillverkarna på sikt kan producera de volymer som förväntas. Med högre volym ger det lägre batterikostnad, vilket är en förutsättning för att elbilarna ska falla i pris och bli ett riktigt bra alternativ till fossila bilar.

Här väljer jag att köpa ETF:n Global X Lithium and Battery tech (LIT). Den ger en bred exponering mot flera av de viktigaste grundämnen vid dagens batteritillverkning samt batteritillverkare. Alltså inkluderar ETF:n allt från de största gruvbolag som bryter lithium, kobolt och andra viktiga råvaror till batterier, elektroniska komponenter och bolag som raffinerar råvaror som batteritillverkarna. Man får även en del ägande i Tesla som både tillverkar bilbatteri och elbilar.

En annan het trend är automatisering med robotar och Artificiell Intelligens (AI). Den spås hjälpa till att fördubbla den globala ekonomiska tillväxten till år 2035. Spännvidden inom AI och robotisering är stor. Det handlar om allt från utveckling av hårdvaror som sensorer, tillverkning av hela robotar till ren mjukvaruutveckling av dataprogram.

Jag väljer den börshandlade fonden Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF (BOTZ). Fonden investerar i bolag som har anknytning till robot- och AI-industrin, även i bolag som anses dra fördel av AI-utveckling. Bolagen ska ha en betydande del av intäkterna från robot- och AI industrin. Det ger en bra och bred exponering mot temat.

I BOTZ ingår för närvarande 31 innehav. Drygt 44 procent av bolagen kommer från Asien, 34 procent är amerikanska och den tredje största regionen är Europa på knappt 22 procent.

Majoriteten är industribolag på drygt 66 procent, teknikbolag står för 24 procent och den sista sektorn är hälsovårdsbolag. Vi hittar stora industribolag som Mitsubishi Electric, ABB och snabbväxande processorbolag som Nvidia.

Mina två grabbar gillar olika former av data- och mobilspel. De spelar på spelkonsoler som Sony PS4 och givetvis på sina mobiler. Just mobilspel växer så det knakar och i år spås Kina bli den största enskilda marknaden före USA. Det är en icke-cyklisk bransch vilket jag gillar.

Jag har fastnat för den börshandlade fonden ETFMG Video Game Tech ETF (GAMR) som investerar globalt i bolag som har anknytning till spelindustrin. Urvalet görs av en investeringskommitté, och fondens innehav delas in i tre grupper. Det täcker mjuk- och hårdvarubolag, underleverantörer och bolag som stödjer spelindustrin.

GAMR har 45 investeringar, de två största länderna är USA och Japan. Största innehav är de japanska spelutvecklarna Kanomi och Nintendo.

Allt fler enheter är ständigt uppkopplade mot nätverk – Internet of Things (IoT). Idag kommunicerar jag via mobilen med villans värmepanna, hemlarmet, där jag kan se vem av grabbarna som kommit hem, och inte minst bilens värmare går att sätta på när det är kallt ute. Enligt den amerikanska konsultfirman Gartner Group är idag 18 miljarder enheter uppkopplade och senast 2025 spår de att minst 75 miljarder enheter kommer vara uppkopplade och anslutna till olika nätverk. 

Spännvidden inom IoT är stor, så jag väljer fonden Global X Internet of Things ETF (SNSR). SNSR ger tillgång till dussintals företag med hög exponering mot nyutvecklad IoT-teknik och består för närvarande av 45 innehav. Majoriteten är teknikbolag på drygt 72 procent. Industribolag står för 21,5 procent, följt av hälsovård Den sista sektorn är konsumtionsbolag.

De fem största innehaven utgör knappt 30 procent av fondens värde. Den amerikanska dominansen är stor, hela 72 procent av bolag här hemma där. Fonden största investering är det fransk-italienska halvledarbolaget ST Microelectronics.

Mitt sista val blir världens första börshandlad fond som använder artificiell intelligens till sin hjälp. Med hjälp av IBM:s Jeopardy-segrande Watson-superdator har ETF Managers Group och det San Francisco-baserade Equbot lanserat AI Powered Equity ETF (AIEQ)

Fonden är aktivt förvaltad av en dator. Investeringarna baseras på resultaten av Equbots egenutvecklade matematiska modeller som med den stora databehandlingskapaciteten hos IBM Watson superdator analyserar aktieinvesteringar. Modellerna utnyttjar offentligt tillgängliga ekonomiska information och vinstprognosestimat för att bygga förutsägbara finansiella modeller på över 6 000 noterade amerikanska företag.

Man har använt upp till 10 års historiska data och sedan tillämpat den analysen på senaste ekonomiska och nyhetsdata. Modellen identifierar de aktier som har störst potential för uppgång och anger en rekommenderad viktning för varje företag baserat på dess uppskattningspotential och deras korrelationer i förhållande till övriga bolag som innehas i AIEQ.

Utifrån modellen investerar AIEQ i 30 -70 aktier som har störst potential för överavkastning kommande tolv månader. Risken i fonden ska vara i nivå med en bredare amerikansk aktiefond.

Jag har försökt att få en mix av ETF:er som fångar upp intressanta långsiktiga teman och strategier. De ger en bra spridning av riskerna mellan regioner, sektorer och valutor. Utifrån det investerar jag lika delar i de sex olika ETF:erna.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -