Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 14 den 4 april. Läs mer om Börsveckan.
Bufab noterades på börsen i början av 2014 och har idag ett börsvärde på cirka 2 miljarder kr. Detta är ett cykliskt handelsbolag vars affär handlar om att försörja kunder inom tillverkningsindustrin med så kallade C-komponenter – det vill säga enklare, icke strategiska, ting som skruvar, muttrar och brickor.
Att optimera inköpen av sådant står inte högt upp på listan hos inköpsdirektörerna på storbolagen som har annat att tänka på. Det har öppnat en nisch för aktörer som Bufab som köper in komponenter hos tillverkare i Asien och Europa, lagerhåller och sköter logistiken av dessa.
Det här är en klart mer lönsam affär än man kanske kan tro mot bakgrund av komponenternas enkla natur. Inför börsnoteringen 2014 hade Bufab en genomsnittlig rörelsemarginal på 11 procent exklusive engångsfaktorer under de senaste 10 åren.
Den svenska rörelsen, cirka 40 procent av intäkterna, hade toppnoteringar upp mot 20 procent i marginal. Detta känns som väldigt höga nivåer för ett handelsbolag (jämför till exempel med teknikgrossisterna) men Bufab verkar se det som normalt – målet är att ligga på 12 procent över en konjunkturcykel.
Lägger man till att branschen har lite extra tillväxt ovanpå den generella tillverkningsindustrin då koncept som Bufabs vinner mark från eget inköp i kundledet samt att affärsmodellen, rätt hanterad, medger bra kassaflöde med små investeringsbehov, så framstår Bufab som ett bra bolag att investera pengar i givet att prislappen är rätt.
Tyvärr skulle dock en oväntad svaghet i modellen komma i dagen redan under bolagets första år på börsen, nämligen valutakänsligheten.
Med stora inköp i Asien i dollar samt i euro är Bufab stor förlorare på en svag svensk krona. För ett år sedan minskade kronan snabbt i värde mot dessa valutor vilket förorsakade ett stort vinsttapp för Bufab. I Q4 2014 tappade bolaget 40 procent av resultatet. Under fjolåret jobbade ledningen mycket med åtgärder för att parera den fortsatt svaga kronan.
Totalt påverkade valutan rörelseresultatet med minus 50 Mkr men ökade volymer samt insatser inom pris/mix/kostnader vägde upp detta. Helårsresultatet ökade 2 procent och uppgick i termer av rörelseresultat till 197 Mkr (8,0% marginal).
Förutom besparingen och prisjusteringar lyckades ledningen även göra två förvärv som tillsammans adderar cirka 460 Mkr i intäkter. Köpet av brittiska Apax, som säljer fästelement i rostfritt stål, gjordes för 310 Mkr vilket motsvarar en multipel på 8,9 gånger vinsten. Bufab letar efter fler sådana affärer. Skuldsättningen på 884 Mkr, eller 3,5 gånger rörelseresultatet, är möjligen väl hög för att några stora förvärv ska göras i närtid. Här finns inte desto mindre en möjlig källa till vinsttillväxt per aktie framöver.
Utsikterna inför 2016 beskrivs som osäkra av ledningen när det gäller konjunktur och efterfrågan. Förra året sjönk intäkterna 4 procent i Sverige som följd av att Bufab tappade en större kund som gick över till att tillverka sina egna komponenter. I Q4 märktes även svag efterfrågan från kunder inom telekomindustrin.
Det är framför allt verksamheten i Sverige som kämpat med valutamotvinden och vinsten föll 25 procent under fjolåret. I Q4 var nedgången 29 procent så trenden är snarast negativ. Företagsledningen verkar dock ha hopp om att lyckas sänka bolagets inköpspriser ytterligare i år – då kapacitetsutnyttjandet hos leverantörerna är lågt och råvarupriserna fallande.
I Bufabs verksamheter utanför Sverige är trenderna mer positiva med kraftiga vinstlyft. En stor del av detta är förvärvseffekter men inte allt utan bolaget växer 10 procent organiskt i Q4 och förefaller få god resultatutväxling på detta. Troligen är det en trend som kan bestå in i 2016.
Lägger vi in fjolårets förvärv i kalkylen och räknar med en organisk tillväxt på 4 procent under 2016 så blir bilden att rörelsevinsten kan landa kring 260 Mkr eller 4,60 kr/aktie. Det bygger på en rörelsemarginal som ökar till 9,0 procent vilket i sin tur huvudsakligen beror på att det höglönsamma Apax (19% marginal!) ingår i siffrorna.
Till en aktiekurs på 54 kr har Bufab ett börsvärde på 2 miljarder. P/e-talet på innevarande år blir 11,7 och ev/ebit 11,3. Givet en utdelningshöjning från årets 1,70 kr/aktie till 2,30 kr/aktie är direktavkastningen 4,3 procent.
Vi anser att detta är relativt måttfull värdering på prognoser som är försiktiga. Det finns klara möjligheter att Bufab tjänar uppåt 5,5-6 kr/aktie under 2017 om konjunkturen inte viker. Som korten ligger nu är den värsta valutamotvinden över.
En joker i leken är att bolaget fått en ny storägare i form av den familjeägda verkstadsgruppen Liljedahl Group med bas i Värnamo (precis som Bufab). Liljedahl köpte drygt 10 procent av aktierna för 60 kr styck i slutet av januari och det återstår att se hur aktiva de tänker vara. Vi känner inte igen dem som större ägare i andra börsbolag.
Vi tycker att Bufab är en intressant aktie i det cykliska facket med måttfull värdering och en vinst som är pressad av faktorer som inte speglar försvagad konkurrenskraft. En kurs runt 70 kr går att motivera. Köp.
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
Bufab | Köp | 58,50 | - |