Veckans vinnare och förlorare

Börscocktail Electrolux har stora problem i Nordamerika och dollarn har blivit dyrare än på länge. I Tyskland fortsätter börsfesten och i Stockholm rekylerar oljebolagen uppåt.

Stockholmsbörsens storbolagsindex står 1,6 procent högre nu än för en vecka sedan. Amerikanska Nasdaq har stigit 1,8 procent och Dow Jones 1,1 procent. Uppgångarna bleknar dock i jämförelse med tyska DAX-index som stigit 3,2 procent under veckan.

Rallyt i den amerikanska dollarn ser ut att fortsätta och mot kronan har den stärkts till 8,80 kronor. Trots dollarförstärkningen har priset på ett fat Brentolja stigit med mer än 3 procent, medan guldet däremot har backat lite till 1 195 dollar per uns. 

Bioteknikbolagen som flockas på Nasdaqbörsen har fortsatt imponera och fonderna med sådan inriktning hör till vinnarna på både ett och tre års sikt.

Placeras fondexpert Jesper Strandberg varnar för att kalaset kan närmar sig sitt slut. Han uppmanar till att inte försöka jaga de sista tiotal procenten på uppgången och tar ner rekommendationen på favoritbioteknikfonden Franklin Biotechnology Disc A Acc USD till neutral.

Bioteknikfonder men också hedgefonder för den med börsskräck diskuterar Jesper med Tomas i veckans podd-avsnitt av Placeras Stockholmsbörsen.

Och nog kan ett visst mått av oro vara försvarligt i dessa tider när flertalet aktier stiger vertikalt. Men det verkar inte vara något som oroar spararna som mer än gärna investerar i hävstångsprodukter med både 3 eller 18 gångers hävstång mot olika underliggande värdepapper och index.

Sedan förra året har antalet sparare som handlat med hävstångsprodukter mångdubblats och visst finns det produkter som ökar i värde när börsen går ner – men det ligger nära till hands att tro att de flesta efter senare års kraftiga uppgångar satsat pengar på långsidan.

Veckans kanske mest anmärkningsvärda nyhet var vinstvarningen från Electrolux som fick aktien att falla kraftigt. På en vecka har aktien rasat 8 procent och det var oro för försäljningen i Nordamerika som föranledde varningen från bolaget. Divisionens rörelseresultat väntas bli negativt för första kvartalet, något som direkt fick börshumöret att surna till.

Gladare är nog aktieägarna i Small Cap-bolaget Profilgruppen, som har gjort stora affärer. I år har aktien stigit drygt 90 procent. Enbart på fredagen steg den 12 procent efter att bolaget tillkännagjort sin största affär någonsin, värd drygt 200 miljoner kronor årligen över ett antal år.

Också förlusttyngda BE Group steg på en nyhet under veckan. Bolagets nya vd heter Anders Martinsson och kommer senast från Wilo-koncernen. Aktien har stigit 2,4 procent på veckbasis men har sedan nyhetssläppet fallit tillbaka.

Spelbolaget Betsson har som bekant spenderarbyxorna på. Den här gången är siktet inställt på georgiska Europe-Bet och prislappen uppskattas till styvt 100 miljoner euro. Samtal parterna emellan lär ha pågått i månader men ännu är ingen affär i hamn. Betsson är aktuell på Heta Listan och på fredagen steg aktien till nytt rekordhögsta.

Inom oljesektorn har det hänt en hel del på senaste tiden. Hårt finansiellt pressade PA Resources har halverats sedan onsdagens handelsstopp och på tolv månader har aktien fallit mer än 90 procent.

Med stöd från den positiva utvecklingen i oljepriset steg Lundin Petroleum rejält under veckan. En annan starkt bidragande orsak till kursrallyt var oljejätten Shells bud på brittiska BG Group med en premie på 50 procent. Och framgångarna spillde över även på flera av de mindre oljebolagen listade i Stockholm.

Bolaget Infinera la ett bud på svenska hårdvarubolaget Transmode och det fick kursen att rusa. Erbjudandet, som motsvarar ett värde på 3 020 miljoner kronor, innebär en redig budpremie.

På storbolagslistan toppar kosmetikbolaget Oriflame, med stor exponering mot Ryssland, vinnarlistan. Aktien har stigit 13 procent under veckan, till viss del påeldad av en starkare rubel och en färsk köprekommendation från Carnegie.

På övriga topplaceringar trängs oljebolag som Enquest och Africa Oil. Nästan lika stark var fastighetsaktien Balder följt av Nobia och JM.

Sämst på storbolagslistan var vinstvarnande Electrolux som sjunkit över 7 procent, följt av Volvo som tappat 3,4 procent denna vecka. Noterbart är att under fredagsförmiddagen hade Volvos aktie backat ned under 100-kronorsstrecket. Den som följt aktien en tid vet att den har haft märkbart svårt att stanna kvar över 100-lappen.

Bland de medelstora och småbolagen var Profilgruppen den starkast lysande stjärnan, följt av Avanza Bank som stigit mer än 20 procent på en vecka. Därefter följer budaktuella Transmode, Vostok Nafta och Heta Listan-aktuella Lagercrantz – en aktie som lockar även på fundamental basis.

PA Resources toppar jumbolistan efter att ha rasat 42 procent, därefter kom Seamless Distribution vars aktiekurs nu står 20 procent lägre än för en vecka sedan.

Avslutar vi med att titta på nordiska branschindex är det inte helt överraskande inom energisektorn som uppgångarna varit störst. 7 procent har Energiindex stigit, med draglok på svenska börsen som Enquest och Lundin Petroleum.

Flera andra sektorer har gått mycket bra och handlats upp 3 till 4 procent. För en andraplats krävdes en uppgång i Materialsektorn på 4,8 procent, till den sektorn hör starka aktier som Boliden.

Tröttast sektor var Transport och flyg, som bara stigit 1 procent. Men det bör tilläggas att sektorn på en månad stigit över 9 procent, vilket är mer än flera andra sektorer.


Nordiska branschindex Utv. 1 vecka (%) Utv. 1 mån (%)
Energi 7,0 9,7
Material 4,8 9,9
Bygg och Fastighet 3,9 9,5
Konsumentvaror 3,4 5,4
Hälsovärd 3,2 10,8
Industrivaror 3,1 9,7
Investmentbolag 3,1 9,4
Telekom och IT 2,7 7,3
Finans och försäkring 1,8 4,8
Transport och Flyg 1,0 9,4
Källa: Avanza
Avser kurser fredag eftermiddag

 

På storbolagslistan steg 80 bolag medan 13 sjönk. Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Veckans mest lästa artiklar var:

Nu startar rapportfloden

Goldman listar uppköpskandidater

Var försiktig med bioteknik

Tydlig favorit bland klädjättarna

Bolaget går som på räls

Under veckan publicerades analyser på:

Nicoccino – Neutral

Sweco – Köp

Comhem – Neutral

Rusforest – Neutral

VBG – Köp

Svedbergs – Neutral

Utdelningssäsongen har börjat på allvar och något som torde få utdelningsjägarma tårögda är de massiva återköpsprogram som General Electric (GE) presenterat. Verksamheten ska renodlats och enorma tillgångar kommer säljas. Totalt kan 90 miljarder dollar skeppas ut till aktieägarna kommande åren. Inför fredagens börsöppning har jättebolaget stigit nästan 8 procent i förhandeln.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -