Guldfonder inte alltid 24 karat

Fondanalys Sedan årsskiftet har svenska fondsparare sett sina gulfonder stiga över 20 procent, mer än fyra gånger så mycket som världsindex. Rekylrisken är inte obefintlig, skriver Placeras fondanalytiker Jesper Strandberg.

Under åren har Placera från tid till annan rekommenderat guldfonder. I de två senaste guldfondsanalyserna har vi dock rekommenderat en neutral inställning till fonderna som grupp, läs mer här, och här.

Den senaste analysen summerades med: ”För att det ska bli köpläge tror vi dock att inflationen först måste ta fart och konjunktursiffrorna förbättras ytterligare.”

Sedan dess har guldfonderna åkt berg-och-dalbana. Från i slutet av förra året har det dock burit av rakt upp. Det har säkert luttrade guldfondsparare noterat. Avkastningen de senaste tre månaderna har varit drygt 15 procent. Sedan årsskiftet har uppgången tilltagit och vi kan notera uppgångar på drygt 20 procent. Det är mer än fyra gånger så mycket som världsindex.

Uppgången kan endast delvis förklaras med stigande guldpris. Sedan årsskiftet har guldpriset stigit med knappt 10 procent räknat i dollar, den valuta som guldet till största del handlas i. Självklart kan uppgången också tillskrivas kursuppgångar i de underliggande aktierna som guldfonderna investerar i.

Den avgörande parametern för den kraftiga uppgången de tre senaste månaderna kan istället härledas till förstärkningen av den amerikanska dollarn. I ett svensk perspektiv uppgår den till drygt 13 procent. Mot euron har den stärkt med nästan lika mycket. Mätt i amerikanska dollar har guldfonderna bara stigit med 3 procent de senaste tre månaderna.

Det kan ha lockat fler investerare att haka på den ”goda” trenden och kan förklara den senaste månadens accelererande uppgången för guldfonderna.

Med en valutadriven uppgång ökar risken för en rekyl. Guldet är främst ett skydd mot inflation, även om det under finanskrisen blev en tillflyktsort riskaverta investerare. Inflationsrisken globalt är fortsatt väldigt låg. Samtidigt varnar IMF och andra ekonomer för att den globala konjunkturen inte stiger som önskat. Placera förväntar sig inte heller någon härdsmälta så krismotivet finns inte heller.

Till och med världens tillväxtmotor, Kina, har skrivit ned sina tillväxtprognoser. Och då måste man väl förvänta sig att även den kinesiska konsumtionen av den ädla varan kommer att minska.

Ytterligare en anledning till varför guldet ska ha stigit är att investerare ser det som ett alternativ till bankinlåning, framför allt nu när förväntningarna om negativa inlåningsräntor har ökat. Motivet sägs vara: ”Hellre lite risk i guld än säker värdeminskning hos banken”.

Det måste ändå ses som ett kortsiktigt motiv. Det är också svårt att se att stora reglerade investerare verkligen kan ersätta bankinlåning med guldinvesteringar. Ur ett regelverksperspektiv torde det vara svårt. Men även små flöden kan påverka priset snabbt.

Mot bakgrund av den senaste tidens kraftiga uppgång i guldfonderna blir Placeras rekommendation neutral.

De som inte håller med utan tror att uppgången kommer fortsätta rekommenderar Placera BlackRock World Gold Fund. Den står sig riktigt bra i konkurrensen med andra guldfonder, se tabell.

För att se om vår rekommendation är rätt så jämför vi utvecklingen med en av våra rekommenderade globala indexfonder, SPP Aktiefond Global.

Bland guldfonderna har Placera under åren rekommenderat BlackRock World Gold.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
BGF World Gold A2 Köp 236,23 -
Storebrand Global All Countries A SEK Köp 91,20 -
Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -