Lundinfamiljens bolag Etrion bygger och driver solkraftverk. Fram tills alldeles nyss kom hela elproduktionen från bolagets solkraftverk i Italien men från och med början av november bidrar den nybyggda anläggningen Salvador i Chile med intäkter.
Solenergiparken blev klar fem månader före den ursprungliga tidsplanen och kostnaden blev dessutom lägre än vad bolaget budgeterat för.
Anläggningen i Chile, där Etrion har en andel på 70 procent, har en kapacitet på 70 megawatt vilket innebär en kapacitetsutökning på 49 megawatt för Lundinbolaget. Sedan tidigare uppgår kapaciteten i Italien till 60 megawatt så det är med andra ord ett rejält tillskott för Etrion.
Bolaget har nyligen även börjat bygga två anläggningar med en kapacitet på 34 megawatt i Japan där bolaget samarbetar med Hitachi. Etrion har en andel på 87 procent vilket kommer att addera ytterligare 29,6 megawatt till bolagets portfölj när allt är på plats. Produktionsstarten beräknas ske i slutet av 2015 respektive slutet av 2016.
Att Etrion nu får en större geografisk spridning är positivt då det gör bolaget mindre beroende av hur solen skiner i Italien, hur elpriserna rör sig lokalt och om politiker skulle få för sig att ändra på förutsättningarna för solenergimarknaden.
Det senare är precis vad som har hänt på den italienska marknaden. I Italien har Etrion ett 20-årigt avtal med staten som köper 100 procent av produktionen till premiumpris. I somras beslutade sig dock parlamentet för att ändra på avtalen och sänka den premie staten betalar.
För Etrions del innebär det att de årliga intäkterna från den italienska verksamheten kan minska med runt 25 miljoner kronor, enligt bolagets bedömning.
I Chile ser upplägget annorlunda ut. Här kommer Etrion att sälja elektriciteten på spotmarknaden. Målet ett dock att en del av produktionen ska säljas via fasta långtidskontrakt framöver.
Chile ser ut att bli en viktig marknad för Etrion. Landet har höga elpriser och en ökande efterfrågan på energi vilket givetvis är tilltalande för en energiproducent. Dessutom finns det en politisk vilja att underlätta för producenter av just solenergi. I sin pipeline har Etrion projekt i Chile med en sammanlag kapacitet på nästan 100 megawatt. Även i Japan har bolaget en stark pipeline.
Noterbart är dock att det är den chilenska gruvindustrins behov som till del ligger bakom efterfrågan på ny energi. Med dagens dämpade tonläge i den globala gruvindustrin är därför efterfrågan osäkrare i dag än när investeringsbeslutet togs.
Att Etrion planerar att växa kraftigt de kommande åren råder det inget tvivel om. Lundinfamiljen är storägare och Lukas Lundin sade tidigare i år att det är nödvändigt att Etrion växer. Han utesluter inte heller att bolaget på sikt kan gå ihop med en annan solenergiproducent.
Nästa år hoppas bolaget kunna gå in i två nya marknader – en i Sydamerika och en i Asien. Här tittar bolaget på länder som Mexiko, Peru, Panama och Brasilien samt Indonesien, Filippinerna, Thailand och Taiwan.
Expansionen har hittills skett med hjälp av banklån vilket lett till höga finansieringskostnader. 2014 ser ut att bli ännu ett förlustår. Under årets tre första kvartal minskade omsättningen från 46 till 43 miljoner dollar. Samtidigt ökade förlusten till 8,4 miljoner dollar, vilket kan jämföras med en förlust på 4,6 miljoner dollar under motsvarande period i fjol.
Omräknat i kronor räknar analytikerna med att bolaget redovisar en omsättning på 372 Mkr och en förlust på 129 Mkr, eller -0,40 kronor per aktie, för helåret enligt Factset.
I skrivande stund pekar analytikerprognoserna mot att det blir förlust även 2015 och 2016. Snittestimaten för nästa år ligger vid -38 Mkr, vilket motsvarar -0,12 kronor per aktie. 2016 väntas förlusten krympa till 0,05 kronor per aktie. Bolaget har sagt att det kan bli aktuellt med utdelning nästa år men det är inte något som marknaden räknar med.
Etrion har gått svagt på börsen och är ner 29 procent de senaste sex månaderna. Utöver bakslaget i Italien kan även situationen i Japan, där premiärminister Shinzo Abe upplöst parlamentet och ett nyval väntas den 14 december, ha bidragit till den negativa utvecklingen.
Den japanska regeringen har deklarerat att den vill satsa på förnyelsebara energikällor för att minska beroendet av kärnkraft och osäkerhet är som bekant inte något som marknaden uppskattar. Dessutom är det möjligt att det kraftigt sjunkande oljepriset har minskat placerarnas intresse för alternativa energikällkor.
Etrion har möjlighet att växa kraftigt under de kommande åren och ett par positiva nyheter kan säkert få fart på den nedpressade aktien. Men samtidigt visar utvecklingen i Italien att den politiska risken kring Etrion inte ska underskattas.
Vinsterna ligger fortfarande en bit framåt i tiden och Placera väljer därför att avvakta ett par rapporter för att se om osäkerheten skingras. Rekommendationen blir Neutral.