It-konsulten Knowit har knappt 1 800 anställda och erbjuder tjänster inom områdena IT, Design & Digital och Management. Bolaget verkar framförallt på hemmaplan och i Norge men kontor finns även i Helsingfors, Köpenhamn, Bremen, Tallinn och S:t Petersburg.
30 procent av omsättningen kommer från offentlig sektor men även handel samt bank och finans är viktiga områden. Så mycket som 50 procent av intäkterna kommer från ramavtal, vilket ger Knowit en viss stabilitet. Bland dessa kunder märks Apoteket, Bolagsverket, Ikanobanken samt Swedbank för att nämna några.
De senaste åren har varit tuffa för Knowit med sjunkande vinster, trots att omsättningen ökat. Men i år ser det ut som om resultatet vänder uppåt igen.
Hittills i år har nettoomsättningen ökat med 3,4 procent till 1 475 Mkr samtidigt som ebita-resultatet stigit med 11 procent till 84 Mkr. På sista raden har resultatet efter skatt stigit från 2,00 till 2,07 kronor per aktie.
I det senaste kvartalet ökade omsättningen med 5,5 procent till 429 Mkr samtidigt som EBITA-resultatet steg med 21 procent till 24 Mkr.
Det är framförallt huvudmarknaden Sverige som går bra. Under det tredje kvartalet visade samtliga svenska verksamheter en positiv utveckling, enligt bolaget - trots en oförändrad marknad. Även i Norge ligger efterfrågan på en stabil nivå.
Problembarnet i den nordiska trion är Finland där omsättningen minskade och verksamheten fortsatte att gå med förlust. Förlusten beror främst på en svag marknad men är också en effekt av att bolaget genomfört ett åtgärdsprogram för att anpassa verksamheten.
Knowits vinst har svängt kraftigt den senaste tioårsperioden. Under toppåret 2008 låg ebita-marginalen på 11,6 procent och vinsten per aktie landade på 7,2 kronor.
Vägen tillbaka dit är lång. I fjol skrevs ebita-marginalen till 5,8 procent och under årets nio första månader blev det 5,7 procent. Målet är att ebita-marginalen ska vara högre än 10 procent i genomsnitt under en femårsperiod.
Vid en aktiekurs kring 53 kronor handlas Knowit till ett p/e-tal på 18 sett till de senaste 12 månaders vinst på 2,93 kronor per aktie. Det är i nivå med det betydligt mer lönsamma Hiq men lägre än för branschjätten Tieto som handlas till p/e 33. Vid jämförelsen med Tieto ska man dock beakta att bolaget har betydande engångsposter som drar ned resultatet. Motsvarande p/e-tal för de mindre it-konsulterna Cybercom och Softronic ligger på 10 respektive 14.
Att räkna på 2015 års vinst är svårt med tanke på att resultatet svängt kraftigt historiskt. I databasen Factset finns estimat från endast en analytiker som räknar med en vinst på 7,31 kronor nästa år, vilket innebär ett p/e-tal på strax norr om 7. Det tycker vi låter väl optimistiskt.
Tittar man istället på snittvinsten de senaste tio åren så ligger den på 4,85 kronor per aktie. För att uppnå detta krävs alltså en vinstökning på hela 65 procent från nuvarande nivåer.
Lyckas bolaget med detta innebär det att p/e-talet sjunker till 11 för nästa år. Det ser relativt billigt ut men för att nå dit krävs alltså kraftiga lönsamhetsförbättringar, vilket gör att osäkerheten är stor.
En försämrad konjunktur slår direkt mot konsultbolagen, även om Knowits exponering mot offentlig sektor och antalet ramavtal inger viss trygghet. I andra vågskålen ligger den prispress som är förknippad med ramavtal.
It-konsulterna erbjuder ofta generösa utdelningar och Knowit är inget undantag. De tre senaste åren har det blivit 3,25 kronor per aktie. Behåller bolaget den nivån även nästa år ligger direktavkastningen på 6 procent.
Det här är dock inte skrivet i sten. Fjolårets utdelning var 0,40 kronor högre än vinsten per aktie, vilket i längden inte är hållbart.
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till knappt 16 miljoner kronor under årets nio första månader, att jämföra med 57 miljoner kronor under motsvarande period i fjol.
Vid utgången av september uppgick Knowits likvida medel till 66 Mkr. Det kan ställas mot att en utdelning på 3,25 kronor per aktie går loss på cirka 60 Mkr.
Till detta kan tilläggas att Knowit har en nettoskuld och att bolagets goodwill och övriga immateriella tillgångar uppgår till 977 Mkr. Ambitionen är att det egna kapitalet ska vara högre än de immateriella tillgångarna men det målet ligger bolaget en bra bit under i dagsläget.
Att Knowit ser en ljusare marknad i Sverige är givetvis positivt och lyckas it-konsulten höja marginalen några snäpp kommer det få stor effekt på sista raden.
Men risken för en sänkt utdelning samt osäkerheten kring vilka lönsamhetsförbättringar bolaget verkligen kan uppnå nästa år gör att vi ändå väljer att ställa oss på sidlinjen. Rekommendationen blir Neutral.
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
Knowit | Neutral | 54,00 | - |