Inkassobolagets omsättning i det tredje kvartalet växte med 15 procent till 1 309 Mkr och rörelseresultatet med 26 procent till 415 Mkr.
Det här var bättre än analytikernas förhandstips som pekade på en omsättning om 1 266 Mkr och ett rörelseresultat på 383 Mkr, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.
Rörelsemarginalen stärktes därmed till 32 procent, vilket kan jämföras med 29 procent under motsvarande kvartal i fjol. Bakom förbättringen ligger framförallt verksamhetsområdet Finansiella tjänster, inom vilket Intrum köper upp förfallna fordringar från andra bolag.
Affärsområdet hade ett positivt tredje kvartal både när det gäller tillväxt och lönsamhet. Omsättningen ökade med 25 procent till 564 Mkr och resultatet ökade 31 procent till 308 Mkr. Avkastningen på köpta fordringar uppgick till starka 21 procent.
Den positiva trenden är en effekt av att Intrum ökat sina investeringar i förfallna skulder under de senaste åren samt att inkasseringen på koncernens skuldportföljer haft en bra utveckling.
Men för att den starka vinsttrenden ska hålla i sig krävs det fortsatta investeringar i den här typen av fordringar. Och på den punkten ser det inte lika positivt ut.
Investeringsnivån i tredje kvartalet var nämligen betydligt lägre än under motsvarande period i fjol, 271 Mkr jämfört med 692 Mkr. Det här var även långt under marknadens förväntningar om investeringar på 530 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Det innebär att Intrums investeringar i avskriva fordringar minskade för fjärde kvartalet i rad.
Verksamhetsområdet Kredithantering hade ett stabilt kvartal med en omsättning som ökade 12 procent till 960 Mkr och ett resultat som ökade 17 procent till 253 Mkr.
Onsdagens rapport från Intrum Justitia togs först emot med applåder av marknaden. I den inledande handeln steg aktien över 5 procent men stora delar av uppgången raderades sedan ut under dagen. En tolkning är att placerarna skiftade fokus från det starka resultatet till den lägre investeringsnivån i förfallna skulder.
Efter en uppgång på cirka 13 procent i år handlas Intrum-aktien kring 203 kronor. De senaste tolv månadernas vinster summerar till 12,65 kronor per aktie, vilket ger ett p/e-tal på runt 16. Det är i nivå med hur aktien har värderats i snitt de senaste fem åren. Nästa år väntas vinsten landa på 13,50 kronor, enligt Factset, och då faller p/e-talet till 15.
Utdelningen i vår väntas bli 6,61 kronor vilket ger en direktavkastning på dryga 3 procent. Dessutom meddelade bolaget i samband med rapporten att det ska inleda ett återköpsprogram.
Att Intrum Justitia har ett bra vinstmomentum råder det inget tvivel om. De senaste tolv månaderna uppgår vinsttillväxten till sammanlagt 34 procent. I det tredje kvartalet ökade vinsten per aktie med hela 46 procent. Det här är betydligt högre än vad vinsten växt historiskt. Mer rättvisande är kanske att titta på ett snitt över de senaste fem åren då vinsttillväxten legat på runt 14 procent, där ökningen på 41 procent i fjol ger ett rejält lyft.
På nuvarande nivåer ser aktien i Intrum Justitia varken dyr eller billig ut. Att vinsttillväxten kommer att mattas framöver är visserligen redan inprisat i kursen men för att det ska se riktigt intressant ut hade vi gärna sett ett trendbrott ner det gäller investeringar i nya förfallna skulder.
Istället blev det alltså betydligt lägre investeringar än väntat. Det gör att vi intar en mer försiktig linje och rådet blir därför Neutral.
En typisk trigger för att åter intressera sig för aktien är om bolaget växlar upp investeringarna i förfallna skulder.
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
Intrum | Neutral | 207,40 | - |