Av de börser vi följer löpande i börscocktailen har Frankfurtbörsen sprungit ikapp i veckan och närmat sig de amerikanska börserna som lett börsloppet hittills i år. Den tyska börsen närmar sig sina tidigare högstanoteringar, och det med god fart. Den svenska börsen och de amerikanska indexen Dow Jones och Nasdaq handlades däremot relativt oförändrat på veckobasis.
Dow Jones index har tillsammans med Stockholmsbörsen ännu inte lyckats bryta upp över tidigare rekordnivåer, samtidigt har Nasdaqindexet fallit tillbaka något under veckoslutet. Läget är såldes ganska oförändrat bland de börser vi bevakar och någon jättestyrka har vi inte fått se.
På nyhetsfronten hettade det till ett par gånger. En rad viktiga makrobesked har rullat in och från Ukraina kom uppgifter om ett eventuellt slut på striderna. I media cirkulerade uppgifter om att den gode Putin var den som önskade eldupphör. Det var något som senare dementerades, eftersom Ryssland minsann inte har något med saken att göra. Hur hög sanningshalten är i detta försök till fred återstår att se, men beskedet togs emot positivt av marknadsaktörerna.
Förväntningarna på ECB var högt ställda inför torsdagens penningpolitiska möte och det blev leverans. Marknaden bjöds på en räntesänkning till 0,05 procent, köp av bolånerelaterade värdepapper och banklån hos ECB till en ränta som nära noll med villkoret att pengarna lånas ut till företag och hushåll. Därtill bjöds på löften om att betydligt mer kan komma om så behövs.
Utlåningen till Europas hushåll har minskat samtidigt som efterfrågan på investeringslån varit låg. Effekten i den reala ekonomin förväntas bli begränsad då räntan redan innan sänkningen var nära noll.
För euron innebär ECB:s besked ytterligare press nedåt. Euron tappade kraftigt mot dollarn och årslägsta var ett faktum efter räntebeskedet.
För att återkoppla till förra veckans mer aktiespecifika funderingar så har Hennes & Mauritz nätt och jämt klättrat över 300 kronor gränsen.
Börsvärdet är nu nära 500 miljarder. Det återstår att se om kursen lyckas etablera sig på dessa nya toppnivåer, men positivt är att aktien äntligen gör försök att bryta ny mark.
Inflödet i guldplaceringar har ökat även under denna vecka, men priset på råvaran har mot investerarnas förväntan rört sig nedåt.
Golvet i den årslånga sicksack-trenden flyttas nu ned till nivåer kring 1 200 dollar.
För den svenske investeraren som köpt dollarnoterade guldpapper är tappet marginellt eftersom dollarn stigit lika mycket mot kronan som guldet har fallit i dollar under veckan.
Guldbolagen däremot har generellt tagit ordentligt med stryk och Semafo, som är parallellnoterat i Stockholm och Toronto, har backat ordentligt.
På fredagen var aktien ned nästan 6 procent på veckobasis.
Semafo har befunnit sig i en stigande trend och positiva nyheter har presenterats på löpande band men i veckan tog aktien en ordentlig törn.
Även oljepriset har gått på pumpen i veckan och noteras åter kring 100 dollar. Utvecklingen bland det svensknoterade oljebolagen har varit vid skilda och någon generell riktning i sektorn går inte att urskilja.
I en ögonblicksbild lyser solen på en klar blåhimmel. Kriget i Ukraina ser ut att vara på väg att ta slut. Pengar går att låna nästan grattis i Europa och inte ens Ebolavirusets mörka moln syns till i media. Men i krig och kärlek är allt tillåtet och mycket tyder på att Ukrainasagan ännu inte fått ett kärleksfullt slut.
Det var länge sedan man hörde något i positiva ordalag om Ryssland och efter Natos möte i Vitryssland var det iskalla blickar och hårda ord som riktades mot öst. Ordentliga sanktioner lovar senator John McCain som var på plats i Minsk. Glåporden till trots, ser Placeras Jesper Strandberg köpläge för den långsiktige i Ryssland. Han konstaterar att ryska börsen är billig men att det på kort sikt finns flera farhågor.
Den fina trenden i Apples aktie fick sig en känga när bolaget skakades av en hackerskandal där nakenbilder på kändisar läckt från molntjänsten iCloud. Samtidigt släppte Samsung nyheten att bolagets smarta telefoner och surfplattor kommer att vara kompatibla med Facebooks 3D-glasögon Oculus.
Innovativa Apple känns plötsligt väldigt gammaldags och aktien har fallit 4 procent senaste veckan. Bolaget har dock ökat sina satsningar på forskning och utveckling rejält och ser vi till vilka maniker bolaget presenterat historiskt väntar snart kanske en fantastisk överraskning alla Applefrälsta.
På teknikfronten här hemmavid har biometribolagen Precise och Fingerprint rusat på nyheten att Huaweis nya värstingsmartphone kommer att ha en fingertryckssensor som utvecklats av Precise och Fingerprint tillsammans. Huawei är en av världens största producenter av mobiltelefoner och på fredagen meddelade bolaget ambitionen att springa om Apple i smartphonekriget.
Precise Biometrics har stigit makalösa 76 procent under veckan och Fingerprint Cards hade på fredag förmiddag stigit 14 procent. Fingerprint-insidern Tord Wingren verkar vara en herre som har tur med tajmningen. Den 27 augusti köpte han 10 000 aktier i bolaget till en kurs på 42-43 kronor.
Bland de stora och medelstora bolagen på Stockholmbörsen återfinner vi följande bolag i topp:
Medicinteknikkoncernen Aerocrines aktie var veckans nummer ett; kursen har stigit 16 procent. Det är en klen tröst för bolagets aktieägare då aktien tappat från 14 kronor år 2013 till dagens 4,50 kronor.
Medicinbolaget Medivir har stigit över 9 procent under veckan, något som förvånat till och med bolaget självt då inga nyheter eller pressmeddelanden släppts.
Vitvarugiganten Electrolux närmar sig tidigare rekordnivåer. Bolaget rapporteras komma allt närmare ett köp av General Electrics vitvaruenhet. Prislappen på affären uppskattas vara i storleksordningen 17-18 miljarder kronor. Marknadsaktörerna välkomnar affären och aktien var upp 7 procent på fredag förmiddag räknat på veckobasis.
Veckans förlorare på storbolagslistan var IT-tjänstebolaget Tieto som tappat drygt 5 procent. Aktien har gått starkt under året och än så länge ser nedgången enbart ut att vara en mindre korrektion.
Tätt därefter följer Kinnevik som också tappat cirka 5 procent. Detta trots att bolaget tillkännagivit att det ska starta en global e-handelsjätte med verksamhet på fem kontinenter. Även Kinnevik har gått bra under året. Men zoomar vi ut på grafen ser utvecklingen något obehaglig ut.
Eniro stod för ett av veckans värsta magplask. Bolaget tvingades revidera ned sin resultatprognos efter att fel uppdagats i bokföringen. Extra tråkigt för Eniros aktieägare blev det när aktien föll över en fjärdedel av sitt börsvärde. Dagens handel i Eniro var också ett gott exempel på hur marknaden överreagera på nyheter. Som mest var aktien ner 35 procent men steg snabbt för att efter lunch endast vara ner 25 procent.
På storbolagens lista steg 45 aktier medan 37 sjönk. Veckans indexuppgång går att härleda till att flera tunga bolag stuckit iväg, vilket måste ses som ett tecken på ett mer positivt momentum.
Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.
Under veckan publicerade Placera analyser av följande bolag: Boule Diagnostics, Cdon, SJR, Black Earth Farming, Nolato, Elekta, Tradedoubler, Haldex.
Veckans mest lästa artiklar var "Dags att köpa utdelningsaktier", "Valets vinnare och förlorare" samt "Verkstad lockar spararna".
För investerare med gamla ideal kan det vara svårt att förstå den nuvarande marknaden. Det råder inga tvivel om att skepsis inte hör hemma i vår tids hårt stimulerade marknadsmiljö. "All in" har varit den enkla modellen för lyckade placeringar. Det spelar ingen roll hur många hoten mot världsekonomin blir eller hur svag tillväxten än ser ut att vara så ska börsen lik förbannat stiga.
Dagens finansiella situation saknar motstycke i historien. För den som vill spekulera i hur detta slutar finns således ingen empiri att luta sig tillbaka på. Kan man intala sig själv att börsen fortfarande är billig, i brist på andra investeringar, då är det ett bevis gott som någon på att börsen ska fortsätta uppåt.
Men det går inte att med gott samvete helt bortse ifrån vad som sker i världen och osäkerheten kring konjunkturen. Vad som kommer att ske när stimulanspaket och nollränta inte längre biter på marknadshumöret återstår att se.
Summan av kardemumman blir ändå att det under senaste veckan varit fortsatt lönsamt att äga aktier och andra värdepapper. Är det nu så att marknaden inte ska fortsätta uppåt kommer det att visa sig tydligt och det är nog ingenting som sker över en natt. Om inte historien från 1987 upprepar sig, vill säga.
”Konsten att leva liknar mer brottning än dans” – Marcus Aurelius
Nu åker jag och fiskar