Är vindkraft en bra investering?

Krönika  Just nu ser det inte så bra ut för vindkraften i Sverige. Elpriset noterade femårslägsta i mars. Här beskriver Börsveckans chefredaktör Daniel Svensson sin syn på vindkraftsaktier.

Det finns många åsikter om vindkraft. Somliga älskar vindsnurrorna för att de genererar miljövänlig el. Andra står inte ut att se och höra dem. Men här fokuserar vi på en fråga - är de lönsamma investeringar?

Går man efter hur börsen behandlar vindkraftsbolagen Arise och Eolus så verkar det finnas tveksamheter på den punkten. Aktierna har gått klart sämre än börsen det senaste året. En viktig förklaring är att elpriserna fallit betänkligt, vilket slår hårt mot lönsamhetskalkylen för vindkraftsverksägarna.

För Arise Windpowers del betyder det i förlängningen mindre vinster från de egna verken, även om bolaget har säkrat en del av sin produktion på bättre priser.

Eolus Vind, mest verksamt som projektör, märker nedgången genom att det blivit lite trögare att få avsättning för sina projekt.

"Vi måste jobba hårdare med våra processer för att sänka styckekostnaden", säger presschefen Johan Hammarqvist.

Han vidhåller dock att vindkraft fortfarande är en bra investering - även om man bortser från de goda miljöeffekter som vissa ägare fäster stor vikt vid.

Värt att notera är att bankerna inte dragit öronen åt sig när det gäller att finansiera vindkraftsprojekt, låt vara att deras kalkyl skiljer sig en del från ägarnas eftersom bankerna har en kudde i form av det egna kapitalet som finns i vindkraftsparkerna.

Hur bra investering är då vindkraften egentligen? Varje kalkyl över lönsamheten har en lång rad fallgropar. Men låt oss ändå göra ett förenklat räkneexempel där vi ser vindkraftverk som vilken kassaflödesgenererande enhet som helst, som en fastighet eller en gruva.

Vi har en investeringskostnad, en finansiering och ett kassaflöde under maskinens livslängd. Ett vindkraftverk snurrar 20 år innan det måste bytas och genererar under den perioden någonstans mellan 2 500 och 3 000 Mwh per installerad MW och år.

De flesta verk är numera på 2 eller 2,3 MW. Till nuvarande låga pris på el och elcertifikat genererar ett 2 MW-verk intäkter på 46 Mkr under sin livslängd. Det ska räcka till att amortera maskinen, räntor, operativ drift och förhoppningsvis bli över till en vinst.

Till dagspris på el och certifikat, cirka 31 öre per Kwh respektive 13 öre per Kwh, så är vindkraft inte en lönsam investering. Summerar vi nuvärdena av de resultat ett vindkraftverk genererar år för år så blir siffran negativ vilket vanligen tolkas som att investeringen inte bör genomföras.

Men vi ser också att detta snabbt förändras om elpriset skulle stiga. Arise Windpower driver sin verksamhet utifrån tron att ett riktigt, långsiktigt, pris är runt 0,75 kronor per Kwh och går vi på den linjen så ser avkastningen bra ut, med ett nettonuvärde på drygt 6 Mkr per MW. Skulle vi laborera med en prisökningsfaktor så blir kalkylen ännu mycket bättre.

Diskussionen för och emot vindkraftaktier hamnar snabbt i en diskussion kring elprisets öde. Visst finns det en del som talar för att dagens el- och certifikatpris är lägre än de kommer att vara på längre sikt.

På kort sikt styrs priserna mest av vädret. Nu har vi en mild vinter i ryggen och överfulla vattenmagasin i norra Sverige. Det betyder att den billiga vattenkraften sätter marginalpriset på marknaden istället för den dyrare kolkraften.

Den som fortsätter att tro på Sverige som ett land med stor energitung basindustri, kan se oron kring dagens låga priser som en perfekt miljö att gå mot trenden och köpa vindkraftsaktier.

Elcertifikaten är en annan historia. Dessa tilldelas producenter av förnyelsebar el och måste köpas av andra elproducenter. Det är en subvention som svarar för 27 procent av intäkterna i vårt "normalpris-scenario". Här väntar sig flera experter låga priser ett bra tag till, inte minst som följd av den oväntat snabba utbyggnaden för vindkraft ökat utbudet av certifikat.

Men i och med att Norge, med ett underskott på certifikat, integrerats med den svenska marknaden och att en hel del anläggningar blir av med sina certifikat framöver (man får dem max i 15 år) så är den allmänna meningen att på längre sikt än så är certifikatpriset på väg upp.

Men om man inte har någon stark tro om elpriset då? En rimlig hållning är att avstå från vindkraftsbranschen i så fall. Bolag som är i hög grad beroende av faktorer de inte kan påverka bör man se upp med. Men visst lockar aktierna ändå för en placerare som inte räds att gå mot strömmen.

----

Detta är en omarbetad version av en artikel som urspungligen publicerades i tidningen Börsveckan, den 16 april 2012. Är du intresserad av att prenumerera på Börsveckan, klicka här.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -