Lågkonjunkturen börjar sannerligen kännas. För första gången under denna nedgång talas det om recession i Sverige. Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank, var den som först började tala om en svensk recession i och med att banken i sin senaste marknadssyn meddelade att man tror att både fjärde kvartalet 2011 och första kvartalet i år kommer att uppvisa negativ tillväxt.
Men tvärtemot vad man kan tro är Cecilia Hermansson inte en renodlad pessimist. Det visade hon på Placera.nu:s placeringskväll på Nalen i Stockholm på tisdagen.
"Det finns faktiskt fog att vara mindre pessimistisk. Vi ser tydliga politiska beslut; ECB stöder europeiska banker och krisländerna inför reformer plus att vi ser ett lite starkare på USA", motiverar Cecilia Hermansson, som tror vi får se ett skakigt första halvår, men att det sedan ljusnar under årets andra halva.
Pekka Kääntä, placera.nu:s egen makroanalytiker som också gästade placeringskvällen, är mer pessimistisk. Han tycker sig visserligen se viss finansiell stabilitet, med tanke på att de europeiska ledarna till synes gör allt som står i deras makt för att rädda europrojektet, samtidigt som positiva tecken på en konjunkturell förbättring kommer från andra sidan Atlanten. Men risken för bakslag i konjunktur och börs är stor:
"USA räcker inte som motor för världsekonomin. Skulle USA räcka för att dra upp världen ur lågkonjunkturen redan under årets andra halva så skulle vi få se världens genom tiderna kortaste lågkonjunktur. Det tror inte jag på", säger Pekka Kääntä.
Han menar att börsen, som stiger på tron att konjunkturen kommer att återhämta sig under året, därför har tjuvstartat.
"Vi kommer tyvärr att få se konjunkturella besvikelser, och då kommer den finansiella stabiliteten bli ifrågasatt. Och då får vi sannolikt ett bakslag på börsen", tror Pekka.
Även kvällens börspanel, bestående av Johan Thorén, förvaltare för Strand småbolagsfond, Gösta Carlberg, chefredaktör för tidningen Aktiespararen och Daniel Svensson, chefredaktör för placera.nu:s systertidning Börsveckan, tror att börsen nu är för tidigt ute.
"Ja, börsen har stuckit för tidigt. Vi lär få se ett bakslag och sedan en omstart. Jag är pessimistisk i det korta perspektivet, de närmaste 2-3 månaderna, men optimistisk i det långa perspektivet", förklarar Johan Thorén.
Daniel Svensson tror också att det finns risk för besvikelser.
"Jag blir lite nervös när jag ser börsen ur ett perspektiv ovanifrån. Tittar man närmare på varje enskilt bolag så finns det väldigt många fina bolag där ute. Men tittar man på börsen som helhet ser det skakigt ut", säger han.
Daniel Svensson tror att vinstprognoserna för bolagen är för höga, och att vi kommer att få se besvikelser i den rapportperiod som precis har inletts. Johan Thorén menar att rapporterna kommer att visa om den stora avmattningen ännu har slagit mot börsbolagen. Vad gäller just de stora svenska verkstadsbolagen så är ingen i panelen speciellt entusiastisk.
"Risken finns att många rapporter från verkstadsbolagen endast blir ett avmätt "jaså", säger Gösta Carlberg.
Den som vill satsa på något av large cap-bolagen kan titta på vilka av dem som har exponering mot tillväxtländerna och USA, råder Gösta Carlberg, och nämner ABB och Electrolux som exempel.
Vad gäller årets utdelningar, vars nivå offentliggörs i rapporterna för det fjärde kvartalet, tror börspanelen att utdelningsnivåerna kommer att bestå eller rentav höjas.
"Jag tror att vi kommer att få se starka utdelningar. Att Nordea höll igen lite berodde på politisk hänsyn", säger Johan Thorén.
Hans favoritaktier just nu är norska möbeltillverkaren Ekornes, värdetransportbolaget Loomis och fordonsunderleverantören Haldex. Den sistnämnda anser han är en uppköpskandidat.
"Haldex har knoppat av verksamheter och förberetts för en strukturaffär. Dessutom är USA, där vi ser tecken på en konjunkturell förbättring, en viktig marknad", säger Johan Thorén.
Gösta Carlbergs tre favoriter är spel-app-utvecklingsbolaget G5 Entertainment, finska energijätten Fortum och investmentbolaget Investor.
"Investors vd Börje Ekholm är erkänt duktig på att göra affärer, och han lovade i fjärde kvartalets rapport att försöka minska substansrabatten. Och säga vad man vill, men Wallenbergarna har i alla år snittat ett antal procent över index plus gett direktavkastning", motiverar Carlberg.
Daniel Svensson tror att svenskarnas lån och skulder kommer att fortsätta öka. En sådan utveckling är dålig för de flesta - förutom för inkassobolaget Intrum Justitia.
"Det här bolaget behöver knappast vara utan jobb framöver. Bolaget är möjligen lite dyrt, men jag tror ändå aktien har mer att ge på ett års sikt", säger Daniel Svensson, som även gillar datalagringsbolaget Proact och det lilla bemannings- och rekryteringsbolaget Wise.