Idag finns flytträtt för pensionsförsäkringar tecknade efter 2006, men pensionskapital som betalades in innan dess är till stor del fortfarande inlåst hos det pensionsbolag som pensionsspararen en gång valt.
Rösterna som höjts för flytträtt för äldre pensionskapital har varit många. Redan 2006 konstaterade Finansinspektionen att avtal som inte går att säga upp inte är förenliga med ett gott konsumentskydd.
Regeringen gav i april 2010 utredaren Tord Gransbo i uppdrag att se över flytträtt för befintligt försäkringssparande och hur den rent praktiskt ska kunna genomföras. Tanken var att ett betänkande skulle finnas klart i oktober i år.
Men så har det inte blivit. I september 2010 begärde utredaren Tord Gransbo mer tid, med hänvisning till att man kommit igång sent med arbetet. Den nya deadlinen sattes till årsskiftet 2011/2012.
Men den förlängda tiden verkar inte heller räcka till, enligt nyhetsbrevet Pension Online. På Finansdepartementet bekräftar man för Placera.nu att man väntar sig att en formell begäran om mer tid snart inkommer från utredaren.
"Vi tror att en sådan begäran kommer snart, för det finns mycket mer arbete kvar att göra", säger Gabriella Johansson på Finansdepartementets finansmarknadsavdelning, och som också är delaktig i utredningsgruppen.
Finansmarknadsminister Peter Norman, som är den på regeringsnivå som har hand om frågan om flytträtt, har tidigare sagt till Placera.nu att livförsäkringsutredningen är en svår utredning. På frågan om varför utredningens deadline flyttades fram första gången har han sagt:
"Det visade sig att frågan om flytträtt är en väldigt svår knut att lösa. Dels finns det etiska argumentet, att du ska få bestämma över dina pengar, men detta står mot det faktum att om en person tar ut pengar så drabbas det kvarvarande kollektivet. Här gäller det att hitta en balans, och förhoppningen är naturligtvis att vi lyckas med det."
Enligt Gabriella Johansson så handlar förseningen dock denna gång om bristande resurser.
"En central person i utredningen har slutat", säger Gabriella Johansson.
Tord Gransbo, som leder utredningsarbetet, vill dock inte kommentera uppgifterna om en till försening, men påpekar att ingen formell begäran ännu är skickad till Finansdepartementet.