Tuff start på året för Brasilienfonder

Fonder Brasiliens växande medelklass och stora naturtillgångar lockar många fondsparare. För att avsluta vår artikelserie om Brasilien har vi kartlagt utbudet av Brasilienfonder. Det finns åtta stycken på den svenska marknaden.

Brasiliens betydelse i värden har ökat på många sätt. För tio år sedan utgjorde landets samlade börsvärde cirka 0,5 procent av världens börsvärde. Sedan dess har dess vikt i världsindex ökat och ligger idag på drygt 2,6 procent. Motsvarande siffror för Sverige är 0,9 procent för tio år sedan och idag har den vuxit till 1,15 procent.

Bakom Brasiliens ökade betydelse ligger naturligtvis dess kraftiga ekonomiska tillväxt och ett stort antal börsintroduktioner under åren.

De senaste tio åren har också den brasilianska börsen stigit kraftigt. Mätt i svenska kronor har uppgången i Brasilien varit 277 procent och Sverige 32 procent, exklusive utdelningar.

Starkt bidragande anledningar till det stora intresset för Brasilien är också det ökade intresset för tillväxtmarknader i allmänhet och Bric-fenomenet i synnerhet. Bric står för Brasilien, Ryssland, Indien och K(Ch)ina, vilka är de fyra största tillväxtländerna i världen. Genom breda globala tillväxtmarknadsfonder och smalare Bric-fonder har ofantliga mängder kapital slussats till ländernas börser under åren.

Men det finns också vanliga aktiefonder som bara investerar i Brasilien. På den svenska marknaden erbjuder åtta fondbolag Brasilienfonder, se tabell. Det är främst utländska fondbolag, men det finns två med nordisk förankring. Handelsbanken och det finska fondbolaget FIM har var sin Brasilienfond. Handelsbankens fond startade så sent som vid årsskiftet, men FIM Brazil har funnits sedan 2004.

De senaste åren har inneburit både vin och vatten för Brasilienfondspararna. 2008 var ett riktigt dåligt år. MSCI Brasilienindex tappade drygt 45 procent i värde och fonderna tappade mellan 44 och 60 procent. De som inte sålde, eller de som köpte inför 2009 kan skatta sig lyckliga. Den brasilianska börsen återhämtade hela nedgången och lite mer därtill. MSCI Brasilienindex steg med drygt 105 procent, och fondernas uppgångar slutade på mellan 103 och 130 procent.

Sannolikt var det fler som hoppade på Brasilientåget i slutet av 2009 än i början av året. Förväntningarna om fortsatt kraftiga börsuppgångar kom på skam. Avkastningsmässigt blev 2010 ett tråkigt år och slutade i princip på plus minus noll för index. Fonderna presterade från minus 2 till plus 7 procent.

Anledningarna var flera, dels var det flera som tog hem vinsterna efter 2009, dels avtog intresset för tillväxtmarknaderna gradvis under året. Brasilien fick också uppleva ett mycket stort inflöde av utländskt kapital. Resultatet var att den brasilianska valutan, real, stärktes kraftigt, mer än vad den brasilianska regeringen önskade.

För att inte försämra konkurrenskraften för Brasiliens så viktiga exportbolag och därmed även sysselsättningen införde regeringen en speciell transaktionsskatt på portföljinvesteringar (aktier och räntebärande värdepapper). Skatten på aktieinvesteringar ligger på 2 procent och 6 procent för ränteplaceringar. Det fick också en avskräckande effekt på placerarna.

Börsåret har inte heller börjat så bra. Hittills under 2011 har fonderna backat med mellan 8 och 11 procent. Hur det slutar står skrivet i stjärnorna. Det finns osäkerheter kring inflationen i Brasilien. Men på lång sikt ser det positivt ut, vilket framgår av de övriga artiklarna i vår Brasilienserie.

 

Fond

Avkastning procent

 

 

I år

2010

2009

Avg%

(MSCI Brasilienindex)

-6,0

0,3

105,9

 

UBS ES Brazil

-7,2

-0,4

102,9

 1,87

Amundi Funds Brazil

-7,8

5,2

119,3

 1,60

HSBC GIF Brazil Equity

-8,1

7,2

131,6

 1,75

BNPP L1 Equity Brazil

-8,1

0,9

103,0

 1,75

FIM Brazil

-8,1

5,1

119,5

 3,00

Saint-Honoré Brésil

-11,0

-2,1

103,8

 1,80

JPM Brazil Alpha Plus

-11,2

5,9

105,6

 1,50

Handelsbanken Brazil*

-11,3

* *

 1,85

*Startade 1 dec 2010

       
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -