I och med börsuppgången från april har placerarna börjat ta ut en konjunkturåterhämtning i förskott. Lyssnar man på företagen talas det på sin höjd om en stabilisering på låga nivåer - knappast om mer än så.
Betyder det att det är upplagt för en kursmässigt trist rapportperiod? Kanske, men inte nödvändigtvis. Placerarna fäster redan nu blicken på nästa år så givet att utsikterna för 2010 inte mörknar så kan aktierna klara sig hyggligt. Sedan lär det väl hjälpa till att det finns dåligt med sparalternativ till börsen nu när räntorna är så låga.
Men kombinationen av höga värderingar och dålig efterfrågan är inte den bästa. I Axis fall var den helt förödande då aktien skickades ned 17 procent på onsdagens svaga rapport.
Axis rapport aktualiserar ett annat tema som vi kan vänta oss i årets rapportflod, nämligen valutornas påverkan. Företaget uppger att valutaeffekter påverkat rörelsevinsten negativt med 25 Mkr, vilket i stora drag är lika mycket som Axis underträffade analytikernas snittprognos. Betyder detta att företagets vinstförmåga egentligen är 25 Mkr högre? Det är svårt att avgöra, men troligen inte då effekterna delvis kommer från rena omräkningseffekter.
Men ärligt talat är det svårt att förstå sig på valutakursernas härjningar. Jag skulle gärna se att företagen anstränger sig lite extra för att reda ut sådana effekter i de rapporter som nu strömmar in.
Till skillnad från hos Axis syndes få svagheter hos fastighetsbolaget Wihlborgs som också var tidigt ute med sin rapport. Faktum är att de nya hyresavtal som bolaget teckna översteg de som sades upp med 18 Mkr, vilket var mer än under första kvartalet. Det är knappast ett kristecken. Men fastighetsbolagen tillhör förstås de mest sencykliska börsbolagen. Det är först ett gott stycke in i lågkonjunkturen som konkurser och avflyttningar slår igenom i form av fallande hyresintäkter. Troligen blir 2010 det tuffa året för branschen - särskilt om räntan börjat stiga igen.
Annars kan man ana att lågkonjunkturen är på väg att hinna ikapp andra sencykliska bolag. Lammhult tvingades exempelvis lämna en vinstvarning förra veckan. Det återstår att se hur mycket som lågkonjukturen slagit igenom hos Securitas, teknikkonsulterna och andra sencykliska företag.
Rapportsäsongen fortsätter under veckan med bland annat halvårsrapporter från Klöver, Orc Software och Fabege. Nästa vecka är det dags för tungviktare som Investor, Getinge och SKF.