Nytt år - nya portföljer

Portföljer Med det nya året öppnar vi två nya värdepappersportföljer på placera.nu. Vi investerar 1 miljon fiktiva kronor i en aktie- respektive en fondportfölj. Vi väntar oss en tuff inledning på börsåret, därför innehåller portföljerna främst defensiva placeringar.

Förra årets portföljer gick inget vidare. Så var också börsåret 2008 det sämsta på länge. Den som då har åtagit sig att hålla en aktieportfölj där korta positioner inte är tillåtna får stå sitt kast.

Dessutom tog vi bort några av förra årets portföljer i förtid. Vår förre chefredaktör Peter Benson slutade och så gjorde också vår skribent Dag Rolander. Deras portföljer avvecklades.

Herman Sjöbergs portfölj var den som gick bäst förra året, med en nedgång på 27 procent. Det är väsentligt bättre än OMX-index som föll med 42 procent under året.

Med detta sätter vi punkt för de personliga portföljerna på placera.nu och vi fokuserar istället på en aktieportfölj och en fondportfölj. Ansvarig för aktieportföljen blir vår aktiestrateg, tillika chefredaktör för tidningen Börsveckan, Lars Frick. Ansvarig för fondportföljen är vår fondexpert Jesper Strandberg.

Vi har tagit på oss en svår uppgift. 1 miljon kronor i fiktiva pengar ska placeras i vardera portföljen. Reglerna vi satt upp för aktieportföljen är att vi inte får ta korta positioner, det vill säga spekulera i nedgång.

Vi håller oss dessutom endast till likvida aktier på Stockholmsbörsens large- och mid cap-listor. Detta gör portföljen lättbegriplig och enkel att följa. Däremot förbehåller vi oss rätten att ha en del av portföljvärdet i kontanter.

"Eftersom marknadsutsikterna är svaga bör en aktieportfölj vara defensiv till sin karaktär med fokus på likvida aktier i bolag som har solida balansräkningar och låg konjunkturkänslighet. Därför har vi tyngdpunkten på läkemedel och teleoperatörer. I avvaktan på bättre börsutsikter har vi även en viss del kassa", säger Lars Frick.

Ett mer riskfyllt val är MTG som har en solid balansräkning men stor exponering mot Ryssland. Detsamma gäller Telenor.

"Vi anser att nedgången på Moskvabörsen har öppnat ett bra tillfälle att komma in i en intressant marknad till låg värdering", säger Lars Frick.

Fondportföljen är större och har inte lika snäva regler. Här ligger det största innehavet i fonden SEB Asset Selection.

"Det är en flexibel fond som investerar i aktier, valutor, räntor och råvaror. Fonden har bra historisk avkastning", säger Jesper Strandberg.

I övrigt har fondportföljen en global inriktning med tonvikt på globalfonderna Skagen Global och Carnegie Worldwide. Men även här finns ett defensivt inslag med läkemedelsfonden Carnegie Medical.

Nu håller vi tummarna och hoppas att börsåret 2009 blir bättre än det vi nu lämnat bakom oss. Men som vi sagt tidigare, det kan bli sämre innan det blir bättre.

För att se portföljerna klicka här.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -