Tanganyika Oil rusar, aktien fortsatt spännande

Aktiekommentar Tanganyika Oil har hela tiden varit en spännande aktie. Obekräftade budrykten har högt till bilden. Idag bekräftas att förhandlingar pågår och spänningen, liksom aktiekursen stegras. Riskprofilen är avgörande för hur man agerar som aktieägare.

Under fem års tid har Tanganyika Oil byggt upp sin verksamhet i Syrien med en fungerande organisation, kraftigt ökad produktion och prospekteringsverksamhet. Det är ett djärvt och typiskt Lundinprojekt inriktat på så kallad tung olja, som är svårare att utvinna, och med ett avtal med den syriska staten. Syrien pekades 2003 ut som en av skurkstaterna. Relationerna mellan Syrien och USA har tinat upp något sedan dess samtidigt som syrierna stärkt relationerna med Ryssland och Kina. Stormaktspolitik handlar mycket om olja. Syrien har lite egen olja men är strategiskt beläget.

Enligt ett kortfattat pressmeddelande från bolaget pågår förhandlingar om en försäljning av hela bolaget. Tidningsuppgifter pekar ut China Petrochemical som köpare. Det förefaller troligt. Att förhandlingarna kommer att gå i lås är inte säkert.

Under det första halvåret gjorde Tanganyika en vinst per aktie på 0,5 dollar varav 0,47 dollar under det andra kvartalet då oljepriserna klättrat över 90 dollar per fat. Kassaflödet låg högre än vinsten och blev 0,86 dollar per aktie varav 0,61 under det andra kvartalet. Oljepriset har fallit sedan halvårsskiftet till samma nivå, cirka 95 dollar, som vid ingången av det andra kvartalet. Med eftersläpningen i realiserade priser bör det tredje kvartalet bli klart bättre än det andra och det fjärde ungefär som det andra kvartalet. I årstakt tjänar Tanganyika över 2 dollar per aktie eller cirka 15 kronor. Eftersom reserver och särskilt produktionen ökar i rask takt, mer än en fördubbling under 2008 jämfört med 2007, kommer framtida vinster och kassaflöden att bli väsentligt högre givet ett oförändrat oljepris.

Det finns 65,3 miljoner aktier, efter utspädning enligt optionsprogrammet, som till kurs 144 kronor har ett samlat börsvärde på 9,4 miljarder kronor eller 1,43 miljarder dollar med en dollarkurs på 6,57 kronor. Tidningsuppgifter om att ett kinesiskt bud väntas överstiga 1 miljard dollar är alltså väl inprisade i aktuell kurs.

Dock förefaller inte aktuellt börsvärde märkvärdigt högt ställt mot bolagets reserver i Syrien. Bevisade nettoreserver vid ingången på 2008 var 67,7 miljoner fat medan bevisade och sannolika reserver uppgick till 328,5 miljoner fat. Aktuellt börsvärde per bevisade fat uppgår till 21 dollar och per bevisade och möjliga fat till 4,4 dollar. Tanganyikas andel av de samlade reserverna är beroende av oljepriset på grund av ett avräkningsförfarande där oljepriset spelar in. Ju högre oljepris desto lägre reserver. Men ett högre oljepris ger ändå ett stort ekonomiskt utbyte för bolaget och nuvärdet på nettoreserverna mer än fördubblades ifjol. Med det högre oljepriset blir värderingseffekten kraftigt positiv också i år.

En kinesisk köpare bör kunna värdera oljetillgångar i ett land som Syrien högre än vad ett privat, västerländskt företag kan göra. China Petrochemical är därför en bra köpare.

Aktiens uppgång med 44 procent idag, från hundralappen jämnt i fredags, betyder att den åter handlas nära tidigare toppkurser från sommaren 2007 och 2008 kring 150 kronor. Det är troligt, anser vi, att ett bud måste ligga på den nivån eller högre för att huvudägaren, familjen Lundin, ska sälja.

Det är mycket svårt att bedöma förhandlingssituationen särskilt som den syriska staten är en part i avtalet med bolaget och kineserna troliga köpare. Vi bedömer att aktien faller tillbaka, om än inte hela vägen, om en affär uteblir. Vi tror samtidigt att det pris bolaget och familjen Lundin begär är högre än aktuell börskurs, kanske 200 kronor. Sätts sannolikheten till 50 procent för att det blir en affär här ligger aktuell börskurs på rätt nivå, tror vi.

Försiktiga investerare minskar sitt innehav, säljer kanske hälften, i det läget. Mer riskvilliga, och dit räknas troligen flertalet aktieägare i Tanganyika Oil, behåller aktierna och sätter sin lit till att Lundinarna ror detta i land.
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -