Elanders resultat djupdyker

Aktieanalys  Carl Bennets tryckeriföretag Elanders toppar måndagens förlorarlista sedan bolaget för andra gången på kort tid sänkt prognosen för 2008. Vi anser liksom tidigare att det finns bättre alternativ på börsen.

I halvårsrapporten sänkte Elanders prognosen för 2008 till ett resultat före skatt om cirka 100 Mkr, efter skatt cirka 75 Mkr och en ökad omsättning jämfört med fjolårets 2.036 Mkr.

På måndagen heter det att resultatet före skatt blir cirka 50 Mkr och resultatet efter skatt cirka 35 Mkr. Halveringen beror på lägre volymer men också en del omstruktureringskostnader i syfte att anpassa organisationen till en lägre efterfrågan. Någon ny prognos för omsättningen ges inte.

Med den nya prognosen och en tänkt omsättning på knappt 2 miljarder kronor för 2008 blir rörelsemarginalen cirka 5 procent. Finansnettot med en nettoskuld på 840 Mkr vid halvårsskiftet drar cirka 50 Mkr. Kvar blir 50 Mkr före skatt, 35 Mkr efter skatt och 3,60 kronor fördelat på knappt 9,8 miljoner aktier. Det är inte en volym och resultatnivå som motiverar en aktiekurs på 80 kronor eller ett börsvärde på 780 Mkr. Tillsammans med nettoskulden värderas Elanders till 1.620 Mkr vilket är cirka 16 gånger rörelseresultatet.

I rådande börsläge är en värdering kring 8 gånger rörelseresultatet en mer rimlig nivå. För att komma dit ska antingen Elanders-aktien falla ytterligare, och kraftigt, eller lönsamheten lyftas till det dubbla med en marginal kring 10 procent. Där var bolaget 2007. Och Elanders hoppas, enligt uttalanden idag, komma tillbaka till acceptabla vinstnivåer 2009.

Det är inte troligt, anser vi, att Elanders når marginaler på 10 procent för helåret 2009. Det vi kan hoppas på är att konjunkturen vänder upp under andra halvåret 2009 och att acceptabla marginaler och resultatnivåer innefinner sig 2010.

Aktien gav en utdelning på 4,50 kronor för 2007. Räknat på den är direktavkastningen 5,6 procent och ganska hög, men flera aktier ger för närvarande högre direktavkastning än så. Om utdelningen bibehålls eller ej kommer att bero på utsikterna för 2009 som dessa ter sig i början på året.

Elanders har svag lönsamhet, ingen tillväxt och en relativt svag balansräkning. Det finns fallhöjd i aktien. På 3-6 månaders sikt upprepar vi rekommendationen Minska.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Elanders B Sälj 84,25 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -