Mer riskfyllt Kinnevik köpvärt 

Aktieanalys  Kinnevikaktien har legat under kraftig kurspress på grund av sfärens stora exponering mot Ryssland och andra tillväxtmarknader som kanske inte längre förtjänar det epitetet. Istället för tillväxt ser placerarna risk. Vi upprepar köprekommendationen.

Kinnevik är storägare i Millicom, Transcom, Metro, Black Earth Farming, MTG och Tele2. De tre sistnämnda har tydlig exponering mot Ryssland som efter kriget i Georgien drabbats av kapitalflykt av flera skäl däribland politiska, fallande priser på olja och andra råvaror som landet producerar och finanskrisen generellt. Moskvabörsen har stängt idag och öppnar först imorgon. Värdet på ryska aktier och tillgångar har rasat.

I Kinneviks portfölj fortsätter fallet för Tele2 idag med 7-8 procent till 82 kronor, MTG faller med 4 procent till 450 kronor och Black Earth Farming backar också med 4 procent till 22,50 kronor. Kursnedgångarna slår mot Kinneviks förmögenhet eller substansvärde med sammantaget cirka 3,60 kronor. Av det fallet svarar tele2 för 3 kronor, MTG för en femtioöring och Black Earth Farming för en tioöring. De två sistnämnda innehaven väger lätt i Kinneviks portfölj, med 9 respektive 2 kronor per aktie.

Portföljens största innehav är Millicom, verksamt som teleoperatör i Asien, Afrika och, främst, Latinamerika. Millicom stiger idag med drygt 1 procent till 432 kronor och innehavet är drygt 16 miljarder kronor eller 62 kronor per aktie i Kinnevik.

I vår sammanställning över Kinneviks substansvärde uppgår detta till knappt 32 miljarder kronor eller 120 kronor per aktie i Kinnevik. Idag stiger Kinnevik-aktien till 81 kronor trots att substansvärdet per aktie har fallit ett par kronor. Aktiens rabatt i förhållande till substansvärdet är ändå 32,5 procent vilket är högst bland de stora investmentbolagen. Investor B, Industrivärden C och Lundbergs ligger kring 28 procent.

Hög substansrabatt är sällan ett tillräckligt argument för en positiv rekommendation. Det fordras också ett positivt intresse för de bolag investmentbolaget har investerat i. Detta eftersom innehaven överlag är långsiktiga. I Kinneviks fall handlar det framför allt om Millicom och Tele2, kompletterat med den helägda skogsindustrirörelsen Korsnäs. Vi bedömer att de värden som under de senaste veckorna gått förlorade i Millicom och Tele2 kommer tillbaka i sinom tid och att Korsnäs står stabilt.

Risknivån i Kinneviks aktie har närmast definitionsmässigt, på grund av våldsamma svängningar, ökat men bolaget delar egentligen det ödet med flertalet stora som små börsbolag för närvarande.

Liksom tidigare anser vi att Kinneviks beslut att inleda återköp av egna aktier var en positiv märkeshändelse. På 3-6 månaders sikt är rekommendationen Köp.
Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Kinnevik B Köp 81,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -