Elekta faller på oviktigt kvartal

Aktieanalys  Elekta faller med kvartalsrapporten som var sämre än väntat - och trots att bolaget upprepade utsikterna för helåret. Vi upprepar rekommendationen Öka.

Tillverkaren av kirurgiska strålknivar och utrustning för stålterapi, Elekta, gjorde ett resultat före skatt som stannade på 2 Mkr (29) under det första kvartalet, maj-juli. Omsättningen ökade med 5 procent till 1.025 Mkr (975) och orderingången ökade med endast 1 procent till 1.151 Mkr (1.136). Resultatet var inte bara sämre än ifjol utan långt under förväntade 56 Mkr. Omsättning och orderingång var också under förväntan.

Aktien faller med 6 procent på torsdagen till 119,25 kronor. Det är bolagsstämma idag och därför sista dag för handel inklusive utdelning för 2007/08 som är 1,75 kronor Justerad aktiekurs är därför 117,50 kronor.

Rapporten är en besvikelse och att aktien går ned är inte att undra på. Dock har aktien visat styrka inför rapport och egentligen gör den det också efteråt. Kursfallet är måttligt jämfört med vad vi sett på senare tid på andra håll med eller utan kvartalsrapport.

Omsättnings- och resultatsiffror påverkades kraftigt negativt av valutaeffekter under kvartalet. Det är US-dollarn, en valuta som används i försäljningen till huvuddelen av marknaderna utanför Europa, och i mindre mån nedgången för brittiska pund, som håller nere siffrorna.

Jämfört med för ett år sedan backade dollarn med 12 procent till 6,00 kronor under kvartalet och pundet föll med 13 procent till 11,84 kronor. Sedan dess har dollarn stärkts betydligt till 6,67 kronor idag och pundet handlas till 12,14 kronor. Elekta kommer att få positiva valutaeffekter från det tredje kvartalet innevarande år.

Räknat med oförändrade valutakurser ökade orderingången med 9 procent under kvartalet och omsättningen med 13 procent. Enligt bolaget var detta enligt plan och förväntan. Bolagets utsikter för helåret 2008/09 är att rörelseresultatet ska öka över 15 procent och att nettoomsättningen ska öka med över 15 procent, i lokal valuta. Därtill att nettoomsättningen och rörelseresultatet kommer att vara väsentligt högre under det andra halvåret, jämfört med det första halvåret, vilket är som det brukar.

Det första kvartalet som nu rapporterats ger liten vägledning för helåret. På rullande tolv månader uppgår omsättningen till 5,1 miljarder kronor och rörelseresultatet till 627 Mkr. Om rörelseresultatet under kvartal 1 blir 13 Mkr, som var utfallet, eller 65 Mkr som var väntat har i helårssammanhang knappt någon betydelse.

Inför dagens rapport var förväntningarna inställda på en omsättningsökning med 14 procent, i svenska kronor, till 5.797 Mkr och ett rörelseresultat som ökar med 21 procent till 789 Mkr. Prognoserna innebär en rörelsemarginalförbättring från 12,8 till 13,6 procent. Vi bedömer att dessa kommer att nedjusteras marginellt med anledning av utfallet för kvartal ett.

Vinsten per aktie under kvartalet var nära noll. För helåret 2007/08 blev den 4,46 kronor och för helåret 2008/09 förväntas den bli cirka 5,40. Aktiens p/e-tal är 22. Den relativt höga värderingen delar Elekta med andra konjunkturstabila företag inom medicinsk teknik. Här backas den framför allt upp av hög organisk tillväxt och potential för växande marginaler.

Vi upprepar rekommendationen Öka på 3-6 månaders sikt.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Elekta B Köp 119,50 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -