Köpläge i ryskt oljebolag

Aktieanalys West Siberian reser sig idag efter att har tryckts nedåt av fallande oljepris, börser och särskild turbulens i Ryssland. Aktien har mycket attraktiva nyckeltal och bör kunna stiga vidare i ett lugnare börsläge.

I våras gick West Siberian samman med Alliance vars verksamhet främst gäller raffinering och distribution av oljebaserade produkter i Ryssland. Förvärvet finansierades med aktier och Alliance ägare erhöll cirka 60 procent av det nya antalet aktier. Därefter genomfördes en riktad emission som inbringade 1 miljard kronor till bolaget.

Aktien är svängig. Den handlades över 8 kronor i juni för att sedan fall ned mot 5 kronor ett stycke in i augusti. Den steg inför och efter halvårsrapporten till nivån 7,50 kronor för att under den hittills bistra börsmånaden september falla under 5 kronor igår. Idag bär det uppåt med 6 procent till 5,20 kronor.

West Siberian har många aktier, 3,23 miljarder stycken, och den låga aktiekursen till trots är börsvärdet därför 16,8 miljarder kronor. Det är cirka 1 miljard mer än Lundin Petroleum.

I ett par snabba kliv under 2008 har alltså West Siberian blivit ett väsentligt mycket större bolag. Det är också ett mycket lönsamt bolag med kvartalsvinster kring 1 miljard kronor.

I halvårsrapporten blev vinsten efter skatt 159 miljoner dollar för det andra kvartalet 2008 efter 46 miljoner dollar under det första kvartalet. Per aktie blev vinsten per aktie 0,051 dollar eller cirka 0,234 kronor under det andra kvartalet.

Rörelseresultatet på 231 miljoner dollar innebar en marginal på 27 procent med intäkter på 869 miljoner dollar. Såväl resultat som intäkter var avsevärt bättre än förväntningarna enligt SME:s sammanställning. Avvikelsen förklaras delvis av att det andra kvartalet var det första med Alliance konsoliderat i räkenskaperna.

Koncernen har banklån på 950 miljoner dollar men också en kassa på 483 miljoner dollar. Nettoskulden på 467 miljoner dollar är låg ställd mot löpande resultat, kassaflöden samt det egna kapitalet på 1 754 miljoner dollar. Koncernen är välkapitaliserad vilket inte minst är viktigt i dessa tider med turbulens på såväl de internationella som den ryska marknaden.

Inför rapporten för det tredje kvartalet, som publiceras den 28 november, finns anledning att tro att resultatet blir ungefär som under det andra, eftersom oljepriset varit ungefär detsamma, i genomsnitt, under den perioden. De snabba kasten på oljemarknaden gör det svårt att göra resultatprognoser. Inför 2009 kommer bolaget att kunna upprätthålla en vinsttakt kring 0,2 dollar eller 1,35 kronor per aktie även om oljepriserna skulle stanna på nivån 90 dollar. Detta tack vare skattelättnader i Ryssland som träder i kraft vid årsskiftet.

Aktiens p/e-tal är cirka 4 vilket är ungefär hälften av den värdering som stora internationella oljebolag verksamma utanför Ryssland åtnjuter. Det är rimligt att rysk risk avspeglas i värderingen som en rabatt. För West Siberian talar dock relativt hög tillväxt.

På 3-6 månaders sikt upprepar vi rekommendationen Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 5,15 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -