Elekta håller stilen

Aktieanalys  Elekta som har brutet räkenskapsår rapporterar sitt första kvartal på bolagsstämman på torsdag den 18 september. Aktien handlas med ett högt och välförtjänt p/e-tal motiverat av lönsam tillväxt. Den har gått bra när börsen fallit och vi bedömer att den håller stilen även när börsen vänder upp.

Förväntningarna på Elektas första kvartal är ganska lågt ställda. Det är naturligt för det är också ett säsongsmässigt svagt kvartal, maj-juli, med knappt en femtedel av årsomsättningen och en klart lägre andel av resultatet. På bolagsstämman kommer också utdelningen för 2007/08 att presenteras. Den blir 1,75 kronor och för att ha rätt till den måste man äga aktien på bolagsstämmodagen.

Inför rapporten ligger förväntningarna enligt SME på en omsättning om 1.115 Mkr (975) med en rörelsemarginal på 5,8 procent (3,7). På helåret 2008/09 förväntas omsättningen öka med 14 procent till 5.797 Mkr (5.081) med en rörelsemarginal på 13,6 procent (12,8). Vi bedömer att Elekta kan komma att överträffa den helårsprognosen.

Under föregående räkenskapsår ökade orderingången i en takt av 15 procent till 5.882 Mkr (5.102). Det var efter omräkning till kronor. I lokala valutor, eller till oförändrade valutakurser, ökade orderingången med 21 procent. Omsättningen ökade samma år i en takt av 12 procent till 5.081 Mkr (4.525) men i lokala valutor var takten 18 procent, det vill säga också 6 enheter högre.

Den negativa valutaeffekten i fjol stod dollarn för. Det är förvisso lite tidigt att säga att dollaruppgången sedan mitten på juli med närmare 15 procent ska vara bestående. Men är den det kommer Elekta att få en positiv valutaeffekt att lägga ovanpå en hög organisk tillväxt. En starkare dollar har därtill positiv effekt på rörelsemarginalen och Elektas konkurrenskraft mot amerikanska konkurrenter, främst Varian Associates, stärks.

Vinsten per aktie
blev 4,46 kronor ifjol. Den förväntas öka till 5,44 kronor i år. Med ett par procent högre tillväxt och en procentenhet högre marginal förbättras Elektas vinst per aktie med cirka 0,60 krono, till drygt 6 kronor. För en aktie med ett p/e-tal, vid kurs 129,25 kronor som efter utdelning blir 127,50 kronor, på 23 motsvarar 0,60 kronor i högre resultat en kursförbättring på 14 kronor.

Elekta har hållit emot kursfallen på börsen det senaste året. Medicinsk teknik är relativt konjunkturokänsligt och bolagets produkter, främst inom cancerområdet, möter en växande efterfrågan.

Vi räknar Elekta till uppköpskandidaterna trots att börsvärdet på 12 miljarder kronor är ett hygglig munsbit för de flesta.

Vi bedömer för det första att man ska behålla aktien inför rapport och utdelning. På 3-6 månaders sikt är rekommendationen Öka. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Elekta B Köp 129,50 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -