Transcom köpvärt på sikt

Aktieanalys  Transcom, Kinneviksfärens call-center och inkassoföretag, meddelade på onsdagen att man förvärvat ett inkassoföretag i Storbritannien. Intresset för bolaget är för närvarande lågt och aktien gick ned något på beskedet. Aktien är dock köpvärd på sikt.

Transcom har två, man kan säga tre, verksamhetsben. Två som växer, ett som krymper. Inom call-centerverksamheten krymper den ursprungliga affären som kundtjänst och försäljningsorganisation för Tele2. Från att ha svarat för närmare 100 procent av Transcoms intäkter till drygt 70 procent efter några år som börsnoterat företag är den andelen nu nere på 26 procent under det andra kvartalet 2008. Det beror på att Tele2 övergett tillväxtstrategin i västra Europa och istället omstrukturerar och säljer av i land efter land.

Transcoms uppdrag följer med över till de nya ägarna. Från en hyfsat trygg tillvaro i sfärens hägn får möjlighet att ta över större affärer hops de nya ägarna men löper också risken att kastas ut. Netto är effekterna negativa för Transcoms intäkter och resultat så här långt. Men den del av Transcom som verkat utanför Tele2 och telekomsidan fortsätter att växa.

Det tredje benet är inkassotjänsterna. Här visar Transcom hög tillväxt men från en låg nivå och börsen skulle vilja se mer av denna verksamhet i Transcom. Onsdagens förvärv i Storbritannien adderar drygt 3 MEUR i intäkter här och köpeskillingen på 2,8 MEUR motsvarar 5,6 gånger det köpta bolagets rörelseresultat. Transcom har inkassoverksamhet sedan tidigare i Storbritannien och det är rimligt att tro att vissa samordningsfördelar kan bidra till att höja lönsamheten.   

Transcom delar in verksamheten geografiskt i fem regioner. De tre största är Norden, Väst & Centraleuropa och Sydeuropa följt av hälften så stora Iberia (med Chile) och Nordamerika & Asia Pacific (Filipinerna).

Under årets sex första månader ökade koncernens försäljning med 16 procent till 332,2 MEUR (287,5). Tillväxten under det andra kvartalet blev 15 procent. Rörelseresultatet före avskrivningar på förvärvsrelaterade tillgångar (EBITA) blev 18,2 MEUR (15,4) motsvarande en ganska låg marginal på 5,5 procent (5,4).

Intäkterna fördelades med 284,7 MEUR på call-centerverksamheten och 47,5 MEUR under det första halvåret. Det senaste förvärvet ökar intäkterna inom inkasso med drygt 3 procent. Rörelsemarginalen på call-centersidan blev 3,9 procent (4,4) under det första halvåret. För inkassotjänsterna ökade rörelsemarginalen till 14,7 procent (13,0). Inkasso svarar för bara 14 procent av intäkterna men nästan 40 procent av rörelseresultatet under halvåret och 49 procent under det andra kvartalet.  Fortsatt tillväxt här är alltså välgörande för hela Transcoms lönsamhet.

Vid halvårsskiftet 2007 hade Transcom en nettokassa på 29 MEUR och därför också ett marginellt negativt finansnetto. Sedan dess har lånen ökat genom förvärv, och utdelningen för 2007 som drog 15 MEUR (cirka 0,2 euro eller 1,88 kronor per aktie), till en nettoskuld på 71,3 MEUR.

Rörelseresultatet under det första halvåret ökade med 20 procent men efter avdrag för avskrivningar på förvärvsrelaterade tillgångar med -1,5 MEUR (0) och finansnettot med -3,1 (-0,4) blev resultatet före skatt på 13,6 MEUR (15,0) lägre än ifjol. Efter skatt och per aktie blev vinsten 0,14 (0,15) euro. 

Under andra halvåret 2007 blev vinsten per aktie 0,18 euro. Trots en något svagt första halvår, delvis på grund av omstruktureringskostnader, bedömer vi att innevarande år kommer att summera till en vinst per aktie i nivå med 2007 det vill säga drygt 3 kronor. Aktiens p/e-tal vid kurs cirka 25 kronor är låga 8.

Börsvärdet på 195 MEUR eller 1.825 Mkr, tillsammans med nettoskulden  71 MEUR ger ett företagsvärde på 266 MEUR. Ställt mot rörelseresultatet (EBITA) på 42 MEUR enligt vår prognos handlas bolaget med en multipel på drygt 6.

Av utdelningen för 2007 på 15 MEUR var 10 MEUR ordinarie utdelning. På grund av den lite speciella bolagsordningen har B-aktierna rätt till högre utdelning än A-aktierna, men skillnaden är liten. A-aktien gav 0,201 eller 96,2 procent av B-aktiens utdelning på 0,209 euro. Skillnaden är en delförklaring till att A-aktien handlas lägre än B-aktien, en annan att B-aktien har bättre likviditet.

För 2008 är det rimligt att den ordinarie utdelningen rundas av uppåt till 0,15 euro eller 1,40 kronor vilket ger aktien en direktavkastning på 5,6 procent.

Transcom har goda kassaflöden, potential för lönsamhetsförbättringar inom call-centerverksamheten och växer på inkasso. Vi har svårt att se att det varit motiverat att ta ned B-aktien från 48 kronor och A-aktien från 44 kronor vid årsskiftet till nuvarande nivå runt 25 kronor. Det är snudd på en halvering och dubbelt så illa som börsen som helhet.

På 3-6 månaders sikt rekommenderar vi Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 0,00 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -