Fiska iskalla Skanska

Aktieanalys Skanska radar upp den ena ordern efter den andra. Aktien går mest ned. Byggnadsindustrin räknas till de kalla i rådande konjunkturläge. Ibland lönar sig isfiske. Vi borrar lite i siffrorna och hittar ett köpläge.

På torsdagen offentliggjorde Skanska en order på ett nytt butikscenter utanför Oslo för cirka 560 Mkr. Uppdraget avser nybyggnad i sex våningar med butiker i två plan och garage på övriga inklusive taket samt lite renoveringar med mera runt omkring. Bygget inleds i oktober och ska stå klart i augusti 2010. Ordervärdet motsvarar knappt 1 procent av Skanskas omsättning under det första halvåret 2008 som blev 68,6 miljarder kronor. Resultatet för Skanskas del, med en marginmal i byggverksamheten på 3-4 procent kan uppskattas till 15-25 Mkr.

Byggherren är ett norskt fastighetsbolag. Fastigheter är en kall bransch på börsen. Kunderna som ska flytta in om två år är detaljhandelsföretag. Det är också en kall sektor på börsen. Liksom de banker som är med och finansierar projektet. För något år sedan ansågs dessa sektorer fungera som defensiva aktieplaceringar och aktierna handlades på nivåer dubbelt upp mot dagens. Modet växlar men det mesta förblir som tidigare: det byggs, handlas och finansieras. Tillväxttakten är dock inte vad den var, vilket motiverar lägre aktiekurser, och riskerna i det finansiella systemet är högre liksom konjunkturriskerna. Men dessa faktorer sammantaget bör inte ge en kurshalvering. Vi bedömer att börsen har gått till överdrift.

Ordern från Norge är den senaste i en lång rad affärer i Skanskas byggrörelse från kunder i bland annat USA, Storbritannien, Polen, Sverige. Skanska är med i upphandlingen av Nya Karolinska Solna Universitetssjukhus, där byggkostnaderna är beräknade till drygt 14 miljarder kronor och d sjukhus är en Skanska-specialitet bör bolaget ligga bra till att få det kontraktet.

Även om orderbelopp på 500 Mkr eller mer är stora tal, är det lite av vardagsmat för Skanska. Orderingången under det första halvåret 2008 blev 68,5 miljarder kronor (78,1) och orderstocken uppgick vid halvårsskiftet till 145,0 miljarder (153,6). Skanska har att göra i ungefär ett år med de kontrakt som redan tagits. Den svagaste delen av Skanskas marknader är för närvarande bostadsbyggande i Norden. I viss mån kompenseras det på dessa marknader av ökat infrastrukturbyggande, med satsningar i kommande höstbudget i till exempel  Sverige. I USA är hälsovård och utbildning de största kundsegmenten och bostadsmarknaden deltar man inte i. Skanska har cirka 30 procent av sin byggverksamhet i USA. Den stigande dollarkursen gynnar bolaget vid omräkning till svenska kronor.

Under det första halvåret 2008 blev resultatet efter skatt 1.962 Mkr (1.634), med en omsättning på 68,6 miljarder, nästan samma som orderingången, och vinsten per aktie blev 4,66 kronor (3,87). På rullande tolv månader blev omsättningen 143,4 miljarder kronor och vinsten per aktie 10,57 kronor. Ifjol blev vinsten per aktie 9,78 kronor. Prognosen för helåret 2008 är 9,86 kronor enligt SME:s sammanställning av analytikerprognoser. Aktien står i 81,50 kronor, efter en nedgång med 1,50 kronor i nuläget. Ett p/e-tal på 8, flera enheter lägre än vanligt för Skanska, kanske inte räcker som argument för en köprekommendation. Men här finns mer.

Skanska har en räntebärande nettokassa på 7,6 miljarder kronor eller 18 kronor fördelat på 418 miljoner aktier. Justerat för den talar vi p/e 6. Skanska har också omsättningsfastigheter till ett bokfört värde på 16,5 miljarder kronor, varav bostäder 7,4 miljarder och kommersiella fastigheter 8,2 miljarder. Omsättningsfastigheterna är förvisso en tillgång, som kan avyttras och frigöra kapital, men också en risk resultatmässigt eftersom beloppen ökat med drygt 3 miljarder kronor, varav 1 miljard bostäder, på tolv månader och den ökningen har kommit i år.

Med goda resultat och en urstark balansräkning är Skanska utdelningsförmåga hög. För 2007 blev den 5,25 kronor som ordinarie plus 3 kronor extra. Den bravaden kan upprepas för 2008, men även om med en försiktig beräkning på 6 kronor har vi att göra med en aktie som uthålligt kan ge en direktavlastning överstigande 7 procent vid aktuell kurs. Skanska täcker den utdelningen med en marginal i byggrörelsen på 2,5 procent. Vi bedömer att bolaget förmår mer och att en extrautdelning kommer att utgå också för 2008.

Börsen lever i viss mån sitt eget liv för närvarande. Det är nervöst, brist på riskvilligt kapital och extremt kortsiktig handel fram och tillbaka. Vi tror att börsen kommer att fortsätta att lite frånkopplad från den reala ekonomin kasta aktiekurserna än hit än dit. Men det är rimligt att tro att det blir denna gång som det brukar: börsen kommer att så att säga bottna och så småningom höja blicken bortom nuläget och stiga ganska brant trots att världsekonomin fortsätter att bromsa in. Den stora frågan är då när denna angenäma börsresa avgår.

Svaret vet vi inte förrän i efterhand. Vi tror att tidpunkten inte är så långt borta. Räknat på nyckeltalen är Skanska en aktie som borde handlas runt 120 kronor. Därför bedömer vi att den som höjer blicken fram till nästa bolagsstämma i april 2009, och som inkasserar utdelningen, kommer att göra en utmärkt aktieaffär även om börsen och aktien skulle tillfälligt bottenfrysas i mellantiden på lägre nivåer än dagens.

På 3-6 månaders sikt rekommenderar vi Köp.       

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Skanska B Köp 81,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -