Nokia fortfarande köpvärt

Aktieanalys  Nokia, med vd Olli-Pekka Kallasvuo, hålls tillbaka idag av ett flertal sänkta rekommendationer från ledande analyshus efter fredagens prognossänkning. Vi bedömer att aktien är köpvärd.

I fredags justerade Nokia ned sina utsikter för den egna marknadsandelen under det tredje kvartalet. Tidigare gällde ungefär samma nivå som under det andra kvartalet - nu är det lägre än det andra kvartalet som gäller. Utsikterna i övrigt och för helåret är oförändrade.

Får Nokia rätt i övriga utsikter kan man dra slutsatsen att det handlar om en endast liten nedjustering av marknadsandelen under det tredje kvartalet. Aktiens kursfall med cirka 10 procent förefaller överdrivet. Relativt sett är nedgången större eftersom Nokia står och stampar idag på en börs som stiger nära 5 procent.

Under 2007 tog Nokia marknadsandelar och när året summerades hade man uppnått 38,3 procent på en totalmarknad om 1.140 miljoner mobiltelefoner. För det första halvåret i år summerat blev andelen 39,7 procent på en totalmarknad om 597 miljoner.

Nokias upprepade utsikter är av flera slag. Totalmarknaden väntas växa 2008 med 10 procent eller mer det vill säga till 1.254 miljoner eller fler. Den egna marknadsandelen för helåret ska öka jämfört med 2007. Totalmarknaden under det tredje kvartalet förväntas öka sekventiellt det vill säga jämfört med 303 miljoner telefoner under kvartal två.

Givet dessa parametrar kommer Nokia att nå en marknadsandel på 39 procent för helåret 2008 om marknadsandelen under det andra halvåret hålls på nivån 38,4 procent det vill säga ett par procent under nivån från kvartal två. Av Nokias information kan utläsas att prognossänkningen för det tredje kvartalet delvis förklaras av tillfälliga faktorer och inte utesluter att marknadsandelen stiger igen under det fjärde kvartalet.

Med dessa utsikter ökar Nokia volymerna under 2008 med 12 procent till 489 miljoner enheter på en marknad som växer med 10 procent.

Volymerna är en sak, priser, omsättning och marginaler en annan. Nokias mål för rörelsemarginalen på telefonerna är runt 20 procent. Under årets två första kvartal blev rörelsemarginalen högre än 20 procent. Under det tredje kvartalet kommer bolaget att landa något lägre.

Under det första halvåret ökade Nokia omsättningen med 15 procent, tack vare ett kraftigt och tillfällig lyft för systemdelen Networks. Under det andra kvartalet stannade tillväxttakten på 4 procent med en nedgång på 1 procent för mobiltelefonerna och en tillväxt på 18 procent för Networks.

Nokia agerar i hög grad på en dollarmarknad även om Nordamerika svarar för under 5 procent av omsättningen. Dollaruppgången med cirka 10 procent den senaste månaden kommer att påverka tillväxttakten positivt kommande kvartal från att ha varit en negativ faktor vid omräkning till euro under tidigare kvartal.

Under det första halvåret blev vinsten per aktie 0,61 euro (0,97), där nedgången beror på negativa engångsposter, varav 0,29 euro (0,72) under det andra kvartalet. Justerat för engångsposter ökade vinsten per aktie med 28 procent till 0,74 euro (0,58) under det första halvåret, varav 0,36 euro (0,32) under det andra kvartalet.

Fredagens sänkta utsikter har tagit ned vinstprognoserna för helåret. Vi bedömer nu att man bör kunna räkna med 1,40 euro efter engångsposter och cirka 1,50 euro justerat för engångsposterna som i år berör både mobiltelefonerna (till exempel stängningen av produktionen i Bochum, Tyskland) och den fortsatta omstruktureringen av Networks.

In i 2009 förväntar sig Nokia fortfarande ha realiserat kostnadseffektiviseringar om 2 miljarder euro, cirka 0,35 euro per aktie, vilket bör bidra till en hygglig vinsttillväxt, cirka 10 procent, nästa år.

Nokia handlas i nuläget till 14,25 euro eller 134,70 kronor. Det betyder att p/e-talet är under 10 på årets vinst per aktie (oräknat engångsposter) och lägre än 9 räknat på vår prognos för 2009.

Vi bedömer att det rimligen finns en kurspotential på 30-40 procent här under hösten, till nivån 180 kronor, om och när börsklimatet mer uthålligt normaliseras från ett ihållande pessimistiskt stämningsläge, som förvisso idag inte har överhanden.

På 3-6 månaders sikt rekommenderar vi Köp.  

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nokia Köp 133,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -